20 αποφθέγματα βαθιάς σοφίας από τους Ιάπωνες Σαμουράι - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

20 αποφθέγματα βαθιάς σοφίας από τους Ιάπωνες Σαμουράι

Ιαπωνία. Η χώρα του ήλιου και των όμορφων ανθισμένων κερασιών. Εκεί, η ομορφιά ζει πλάι-πλάι με την ισχυρή ώθηση προς την αυτοπειθαρχία. Ιστορικά, η ευαίσθητη ποίηση άκμασε παράλληλα με τον συνεχή πόλεμο.
Συγκεντρώσαμε 20 από τις πιο βαθιές ιδέες που διέπουν τη ζωή των σαμουράι, των πιο ικανών πολεμιστών – φιλοσόφων της μεσαιωνικής και πρώιμης σύγχρονης Ιαπωνίας.

Γι αυτούς, η τελειότητα ήταν η ύψιστη τιμή. Παρά το πέρασμα του χρόνου και τις διαφορές στον πολιτισμό, θα μπορούσαμε όλοι να μάθουμε κάτι σημαντικό από αυτούς.

#1 Πριν πεις σε κάποιον τη γνώμη σου, σκέψου κατά πόσο θα είναι σε θέση να την αποδεχτεί.

#2 Κάποιος πρέπει να διορθώνει τα λάθη του μόλις γίνονται. Εάν αυτό γίνεται χωρίς καθυστέρηση, όλα τα παραπτώματα θα συγχωρεθούν γρήγορα.

#3 Αυτός που καταφεύγει στη βία όταν είναι μεθυσμένος δεν είναι μόνο απερίσκεπτος αλλά και δειλός.

#4 Κάποιος πρέπει να αποφεύγει τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, την υπερβολική περηφάνια και τη μεγάλη πολυτέλεια.

#5 Το να κάνεις μια ερώτηση ακόμη κι αν γνωρίζεις την απάντηση είναι απλά μια πράξη ευγένειας. Το να ρωτάς αν δεν γνωρίζεις την απάντηση είναι απόλυτη ανάγκη -κανείς δεν πρέπει να είναι τόσο περήφανος για να μην το κάνει.

#6 Όταν αντιμετωπίζεις τις αποτυχίες και τις δυσκολίες, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίζεις να προχωράς μπροστά με τόλμη και χαρά.

#7 Ένα άτομο δεν αξίζει τίποτα αν δεν καταλάβει την πραγματική αξία της παρούσας στιγμής.

#8 Κάποιος που δεν έχει κατακτήσει το σώμα και το μυαλό του από την αρχή, ποτέ δεν θα ξεπεράσει τον εχθρό του.

#9 Κάποιος πρέπει να δέχεται την ευθύνη για αυτό που μπορεί να επιτευχθεί σε μια ημέρα. Κάθε νέα μέρα θα πρέπει να θεωρείτε ως μια ευκαιρία για την επίτευξη των επιμέρους στόχων.

#10 Τίποτα άλλο δεν έχει πραγματικά σημασία εκτός από το θεμελιώδη στόχο που έθεσε κάποιος εκείνη τη στιγμή. Η ζωή ενός ατόμου δεν είναι παρά μια σειρά από παρούσες στιγμές η μία μετά την άλλη.

#11 Κάποιος πρέπει πάντα να ζυγίζει την αξία και την εγκυρότητα της αλήθειας της κάθε λέξης που πρόκειται να πει.

#12 Η διδασκαλία κάνει κάποιον που είναι φυσικά ευφυής ακόμη σοφότερο. Αλλά κάποιος δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψει αυτούς που δεν διαθέτουν φυσική νοημοσύνη.

#13 Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε πραγματικά αν οι υποθέσεις που κάνουμε για τους άλλους είναι αλήθεια.

#14 Η δυστυχία έρχεται σε εκείνους που αυτάρεσκα θεωρούν την μελλοντική επιτυχία αναπόφευκτη και ως εκ τούτου επιτρέπουν στις υποθέσεις τους να γλιστρούν από τα ίδια τους τα χέρια. Είναι η μεγαλύτερη ανοησία να αφήσει κανείς την επίλυση των επειγόντων θεμάτων για αύριο.

#15 Αν βρείτε φώτιση σε ένα τομέα της ζωής σας, 8 περισσότεροι θα γίνουν ακόμη σαφέστεροι.

#16 Ακόμη και μια λέξη που θα ειπωθεί συχνά είναι αρκετή για να αποκαλύψει τη δύναμη ή τη δειλία ενός ατόμου.

#17 Αυτό που συχνά αποκαλείται γενναιοδωρία είναι στην πραγματικότητα ένδειξη ενός βαθύτερου αισθήματος συμπόνιας.

#18 Κάποιος πρέπει να περάσει όλη τη διάρκεια της ζωής του μαθαίνοντας επιμελώς όσα περισσότερα μπορεί. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει πιο ανεπτυγμένη και πλήρως συνειδητοποιημένη ανθρώπινη ύπαρξη με την κάθε μέρα που περνάει. Ο στόχος της απόλυτης τελειότητας δεν έχει τέλος.

#19 Ποτέ δεν πρέπει να αντιμετωπίζει κάποιον ένα άλλο πρόσωπο με αγένεια αν του ζητά βοήθεια, ακόμη κι αν είναι απασχολημένος.

#20 Να είστε πιστοί στις πεποιθήσεις σας και να μην ξεφεύγετε από αυτές. Αντί να εξαντλείτε τον εαυτό σας, προσπαθώντας να αποδεχτείτε πολλές και διαφορετικές απόψεις, μείνετε πιστοί σε αυτό που πιστεύεται εσείς πως είναι πραγματικό.