Γιατί ο κόσμος είναι παθιασμένος με τους γκάνγκστερς - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Γιατί ο κόσμος είναι παθιασμένος με τους γκάνγκστερς

Είτε πρόκειται για το μεθυστικό μείγμα του χαρίσματος και της βίας ή αποκαλύψεις σχετικά με τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου, υπάρχει κάτι στους γκάνγκστερ, που μας τραβάει την προσοχή και ενίοτε μας κάνει να κολλάμε.
Από τον Enrico “Rico” Bandello στην ταινία Little Caesar του 1931 μέχρι τον Νονό τους θρυλικούς δίδυμους αδελφούς Kray του Λονδίνου, τον Tony Soprano των Sopranos και τα «Καλά Παιδιά» του Martin Scorsese είμαστε εντελώς ερωτευμένοι με τους γκάνγκστερ, ειδικά όταν ανάμεσα μας μεσολαβεί μια κινηματογραφική οθόνη.

Γιατί όμως; Γιατί είμαστε παθιασμένοι με αυτούς τους ανθρώπους, που κάτω από τη λάμψη των κοστουμιών τους είναι εγκληματίες; Λοιπόν, το κανάλι Now You See στο YouTube το έψαξε και σου εξηγεί.

Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα ανάλυσης της ταινίας σε βάθος και ψυχοαναλυτικών αποδείξεων, ο αφηγητής μπαίνει στο μυαλό σου και εξηγεί γιατί όλοι γοητευόμαστε από τον χαρακτήρα ενός γκάνγκστερ.

Ουσιαστικά αυτό που εξηγεί έχει να κάνει με το βασικό στοιχείο ενός γκάνγκστερ: Παίρνει αυτό που θέλει, όποτε το θέλει. Αυτοί οι άντρες -και κάποιες φορές γυναίκες- προσπαθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους τη μοίρα τους και το καταφέρνουν μέχρι την αναπόφευκτη πτώση.

Ίσως ο χαρακτήρας του Jack Nicholson στον Πληροφοριοδότη το θέτει με τον καλύτερο τρόπο: «Δεν θέλω να είμαι προϊόν οποιουδήποτε περιβάλλοντος.» Όταν σε μια ιστορία γκάνγκστερ οι χαρακτήρες ξεκινούν από το χαμηλότερο επίπεδο μιας κοινωνίας και φτάνουν να γίνονται κάτι σπουδαίο, ίσως αυτοί οι χαρακτήρες να προκαλούν μεγαλύτερη έμπνευση, απ’ όσο νομίζεις.