10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν φτάσεις στην κορυφή - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν φτάσεις στην κορυφή

Όλοι μας αναζητάμε την επιτυχία στους περισσότερους τομείς, είτε πρόκειται για την προσωπική μας ζωή,
την επαγγελματική καταξίωση και τις κοινωνικές συναναστροφές, μα πάνω απ΄όλα στον τομέα της δουλειάς και των χρημάτων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσει κανείς εκεί που θέλει -δηλαδή στην κορυφή- ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν πως αν κάποιος δεν εκτιμά πρωτίστως αυτά που ήδη έχει καταφέρει, τα περισσότερα δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν τη ζωή του.
Ωστόσο, τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάποιος πριν φτάσει στην επιτυχία και την αναγνώριση, είναι τα παρακάτω:

1. Η επιτυχία δεν είναι τόσο συναρπαστική όσο φαντάζεσαι

Όλοι στοχεύουμε να γίνουμε επιτυχημένοι επαγγελματίες, ώστε να βγάλουμε πολλά λεφτά και να μπορούμε να κάνουμε όλα όσα ονειρευόμασταν από παιδιά. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του εκδοχή σχετικά με την έννοια της επιτυχίας, αν και κατά γενική ομολογία, επιτυχημένος είναι ένας άνθρωπος που κατέχει μια καλή εργασιακή θέση, βγάζει μισθό πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο, είναι υγιής και έχει γύρω του ανθρώπους που αγαπά και τον αγαπούν.
Ένας παχυλός μισθός μπορεί να προσφέρει ένα σωρό υλικά αγαθά, πολυτελές σπίτι και αυτοκίνητο, γεμάτο ψυγείο, άνεση για διακοπές σε εξωτικά μέρη και ό,τι άλλο μπορεί να θέλει κανείς. Το θέμα είναι, ότι οι άνθρωποι πάντα πέφτουμε στη δίνη της ρουτίνας. Όσο ενθουσιασμένοι και αν είμαστε στην αρχή της κατάκτησης των στόχων μας, μετά από λίγο καιρό συνηθίζουμε και θεωρούμε πια δεδομένα όλα αυτά για τα οποία παλέψαμε με νύχια και με δόντια. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η χαρά της επιτυχίας δε θα κρατήσει για πάντα, καθώς είναι στην ανθρώπινη φύση να επαναπαύεται σε όσα έχει και πάντα να αποκτά νέες ανάγκες.

2. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται


Ξεκινώντας, όλα μοιάζουν με ένα δύσβατο βουνό που πρέπει να κοπιάσουμε για να φτάσουμε στην κορυφή. Αυτός είναι ένας παράγοντας που συχνά μας αποσυντονίζει και μας απομακρύνει από τους στόχους μας. Η αναβλητικότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της επιτυχίας. Όσο καθυστερούμε να κάνουμε κάτι, τόσο πιο δύσκολο φαντάζει στο μυαλό μας και το άγχος μεγαλώνει. Μόλις όμως καταπιαστούμε με αυτό, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι κάτι ακατόρθωτο όπως φοβόμασταν, αλλά η αρχή του ταξιδιού που θα μας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε το φόβο της αποτυχίας να μας απομακρύνει από τις προκλήσεις που παρουσιάζονται.

3. Ο ανταγωνισμός είναι εχθρός

Ο ανταγωνισμός λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για κάποιους ανθρώπους, που χρειάζονται τη σύγκριση για να καταλάβουν ότι τα κατάφεραν. Ωστόσο, είναι μεγάλο ψυχολογικό φορτίο να έχεις στο νου σου ότι υπάρχει ένα όριο που πρέπει να φτάσεις ή να ξεπεράσεις. Η ενασχόληση με τα κατορθώματα των άλλων, μπορεί να σε αποσυντονίσει από τους στόχους σου. Πρέπει να ακολουθείς το πρόγραμμά σου για να φτάσεις εκεί που έχεις θέσει στόχο και όχι να το τροποποιείς κάθε λίγο, ανάλογα με την πορεία του ανταγωνιστή σου. Για να φτάσεις στην κορυφή, πρέπει να ακολουθήσεις το δικό σου δρόμο και να μην παρασύρεσαι από τα ξένα μονοπάτια. Εξάλλου, η πραγματική επιτυχία θα έρθει αποκλειστικά πάνω στις δικές σου δυνάμεις και όχι πάνω στις πλάτες των άλλων.

4. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα


Επιτυχημένος είναι ο άνθρωπος που έχει κατακτήσει όλους τους στόχους του, (αν και είναι ελάχιστοι εκείνοι που το έχουν καταφέρει). Επιτυχημένος μπορεί να είναι και ο άνθρωπος που έχει κατακτήσει αρκετούς από τους στόχους του. Δεν είμαστε παντοδύναμοι θεοί, αλλά απλοί άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε, είναι ότι τα θέλουμε όλα. Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που δουλεύει 15 ώρες τη μέρα, για παράδειγμα, δεν μπορεί να περνά πολύ ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά του. Πρέπει να θέτουμε προτεραιότητα στους στόχους μας και να αφιερώνουμε τον περισσότερο χρόνο και ενέργεια εκεί που πραγματικά θέλουμε.

5. Οραματίσου το μελλοντικό σου εαυτό

Λένε πως όταν κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει και εν μέρει αυτό ισχύει. Όταν προγραμματίζουμε κάτι με την παραμικρή λεπτομέρεια, σχεδόν πάντα προκύπτουν παράγοντες που μας αναγκάζουν να αλλάξουμε γραμμή πλεύσης. Ούτε να ταξιδέψεις στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, θα σε οδηγήσει στην επιτυχία. Το μυστικό είναι να οραματιστείς τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια και με βάση τις επιθυμίες σου, να φτιάξεις ένα πλάνο με όλα όσα πρέπει να κάνεις για να φτάσεις εκεί που θέλεις. Μην αναλώσεις το χρόνο σου υπολογίζοντας τα πάντα, γιατί θα χάσεις την ουσία και πιθανώς να απορρίψεις μια ευκαιρία που μπορεί να παρουσιαστεί στη συνέχεια. Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι για να πετύχεις, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, πίστη στον εαυτό σου και φυσικά να μην απογοητεύεσαι στην κάθε δυσκολία που παρουσιάζεται. Ο δρόμος της επιτυχίας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα!

6. Μην επιζητάς την επιβράβευση

Η οικογένειά σου και οι φίλοι σου δύσκολα θα σου ασκήσουν κριτική, παρά θα σε επιβραβεύσουν για όσα έχεις καταφέρει και σου δίνουν ώθηση για να συνεχίσεις. Αυτό δεν είναι πάντα καλό, καθώς τα άτομα που σε αγαπούν είναι προκατειλλημένα και δε θα σταθούν σε κάτι αρνητικό που πιθανώς υπάρχει. Ο καλύτερος τρόπος για να πας μπροστά, είναι να ακούς την κριτική που σου ασκείται, να υπογραμμίζεις τα αρνητικά και να δουλέυεις πάνω σε αυτά.
Όσο δύσκολο και να είναι για σένα να σου επισημαίνει κάποιος τα λάθη που κάνεις, πρέπει να έχεις ανοιχτά τα μάτια σου για να αντιληφθείς αν όντως κάπου είσαι λάθος και έτσι να ξεκινήσεις να το διορθώνεις. Φυσικά μιλάμε για την καλοπροαίρετη κριτική και όχι τα καυστικά σχόλια που προέρχονται από άτομα που ζηλεύουν και δε θέλουν να σε δουν να φτάνεις ψηλά.

7. Άδραξε την κάθε ευκαιρία


Οι ευκαιρίες δεν είναι σαν το λεωφορείο που αν χάσεις, θα περάσει το επόμενο. Η κάθε ευκαιρία που σου παρουσιάζεται μπορεί να είναι μοναδική, γι΄αυτό πρέπει να είσαι αποφασιστικός και να τολμάς. Αν στόχος σου είναι η απόκτηση κεφαλαίου για να χτίσεις αργότερα μια δική σου επιχείρηση, αποδέξου τη δουλειά που σου προσφέρει έναν καλό και σταθερό μισθό, αδιαφορώντας αν δεν έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο των σπουδών σου. Δύσκολα θα έρθει το τέλειο στο δρόμο σου, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να μετατρέψεις κάτι μέτριο σε κάτι πολύ καλό. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ικανότητές σου και από τη θέλησή σου για δουλειά.

8. Μην κάνεις βιαστικές κινήσεις

Ο εύκολος δρόμος είναι πιο θελκτικός, όμως τα ξαφνικά πυροτεχνήματα, σκάνε γρήγορα. Το μυστικό για μεγάλη διάρκεια σε ό,τι κάνεις, είναι οι σωστές βάσεις. Δε θα γίνεις διευθυντής μετά από ένα ή δύο χρόνια δουλειάς, πρέπει να δουλέψεις πολλά χρόνια ως υπάλληλος, να δείξεις τις δυνατότητές σου στους ανώτερους και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους ως ένας αφοσιωμένος εργαζόμενος με ανοδική πορεία σε ό,τι αναλαμβάνει. Η επιτυχία που έρχεται μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, κόπους και θυσίες, σίγουρα θα κρατήσει πολύ περισσότερο από την επιτυχία που θα έρθει μέσα σε μόλις μερικούς μήνες.

9. Ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα καθορίζει την επιτυχία σου

Εάν είσαι από εκείνους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις από κάποιον που το βλέπει μισοάδειο. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι δημιουργούν ένα θετικό κλίμα γύρω τους και αντιλαμβάνονται τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ευκολότερα από τους απαισιόδοξους, που συνηθίζουν να κλείνουν πόρτες μόνο και μόνο από τη σιγουριά τους ότι δε θα καταφέρουν τίποτα. Ακόμα και στις δύσκολες εποχές που περνά η Ελλάδα, οι άνθρωποι με όραμα εργάζονται σκληρά και έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, γεγονός που ανεβάζει πολύ τις πιθανότητες να επιτύχουν και να καταφέρουν να κατακτήσουν τη ζωή.

10. Μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες

Μόλις καταφέρεις κάτι, είναι πιθανό να αρχίσεις να νιώθεις ανώτερος από εκείνους που ξεκινούν τώρα το ταξίδι τους προς την επιτυχία. Ακόμα και αν είσαι κοντά στην επίτευξη των στόχων σου, δεν πρέπει να υποτιμάς τους υφισταμένους σου, γιατί ό,τι δίνεις παίρνεις σε αυτήν τη ζωή. Λένε ότι η αξία ενός ανθρώπου φαίνεται στον τρόπο που μιλάει και φέρεται στους κατώτερους (ιεραρχικά). Να θυμάσαι πάντα πώς ήσουν όταν ξεκίναγες, τις ελπίδες και τα όνειρα που είχες και την όρεξη για δουλειά που σε διακατείχε και δες την ίδια λάμψη στα μάτια των παιδιών που περιμένουν τη δική τους ευκαιρία να τους χτυπήσει την πόρτα. 

http://menexclusive.com