Καζαμπλάνκα: Μία ταινία αγάπης που θα σε κάνει καλύτερο άντρα - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Καζαμπλάνκα: Μία ταινία αγάπης που θα σε κάνει καλύτερο άντρα

77 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή, η ασπρόμαυρη ταινία-σταθμός του Χόλιγουντ παραδίδει ακόμα μαθήματα του πώς από μία ιστορία έρωτα και απογοήτευσης βγαίνει ένα δράμα που όλοι οι άντρες – ακόμα και οι σκληρόπετσοι- που σέβονται τον εαυτό τους οφείλουν να δουν.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα ταυτίζονται με το εσωτερικό χάος του αξεπέραστου Χάμφρι Μπόγκαρτ.Διότι ο Μπόγκαρτ –a.k.a. Ρικ Μπλέιν - δεν είναι απλώς ένας στυλάτος πρωταγωνιστής που πέρασε από την ασπρόμαυρη οθόνη, με γοητεία, λεφτά και σιγουριά μεγαλύτερη και από τα τρίποντα του Στεφ Κάρι. Ο χαρακτήρας του είναι μια φιγούρα που ουσιαστικά γέννησε πολλούς μυστήριους και σκοτεινούς ήρωες του σήμερα. Εκείνους που πίσω από την σκληράδα, το παγερό βλέμμα και την ανάγκη για επιτυχία κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό. Μια απογοήτευση που τους διέλυσε την καρδιά και χρειάστηκε να αλλάξουν, ή τουλάχιστον να βάλουν στην άκρη το πραγματικό τους πρόσωπο προκειμένου να μην την αντιμετωπίσουν και σταδιακά να την ξεχάσουν.
Ο Ρικ από την αρχή της ταινίας δείχνει ο τύπος που δεν μασάει. Έχει πάντα έτοιμη απάντηση και κυρίως καμία διάθεση να γίνει αρεστός. Κανένα συναίσθημα. Τίποτα. Στυγερός και απόλυτος. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να μπει στο μαγαζί του η Ίγκριντ Μπέργκμαν - a.k.a. ο παλιός του έρωτας - παρέα με τον παγκοσμίου φήμης αντιστασιακό σύντροφό της Βίκτορ Λάζλο και έρθουν όλα τούμπα. Η ταινία επιτέλους αρχίζει.
Ο μέχρι τότε άτρωτος, ετοιμόλογος Ρικ χάνει τη μιλιά του. Γίνεται τρωτός, ένας κοινός θνητός. Και εκεί είναι που γίνεσαι ένα μαζί του. Ζεις το δράμα του. Προσπαθείς παρέα του να ξεχάσεις την Ίγκριντ (Ίλσα στην ταινία). Να δώσεις μια καλύτερη απάντηση από αυτόν. Να αντιμετωπίσεις τους μεγαλύτερους φόβους σου, όπως εκείνος το τραγούδι τους «Time Goes By». Να αναθεματίσεις μαζί του που από όλα τα μπαρ του κόσμου, εκείνη μπήκε στο δικό του.