Η Disney εξαγόρασε την 21st Century Fox για 71 δισ. δολάρια - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Η Disney εξαγόρασε την 21st Century Fox για 71 δισ. δολάρια

Στην εξαγορά της 21st Century Fox του Ρούμπερτ Μέρντοχ προχώρησε η Disney έναντι 71 δισ. δολαρίων. Με την συμφωνία αυτή τα δικαιώματα προβολής ταινιών όπως η Σταχτοπούτα, οι Simpsons και το Star Wars θα συνυπάρχουν κάτω από μια εμπορική στέγη, δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό «μεγαθήριο» πρωτοφανούς κλίμακας.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η συμφωνία εξαγοράς της 21st Century Fox από την Walt Disney κλείστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ώρα Νέας Υόρκης.
Βάσει συμφωνίας, η Disney θα απορροφήσει τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιοFox, τα δίκτυα FX, το National Geographic και τον τηλεοπτικό γίγαντα της Ινδίας Star India, δίνοντας έτσι μια τεράστια ώθηση στο περιεχόμενό της.
Να υπενθυμίσουμε ότι η υπηρεσία σχεδιάζει να εγκαινιάσει αργότερα μέσα στο έτος την νέα υπηρεσία συνεχούς ροής Disney Plus, γεγονός που απειλεί τα μελλοντικά σχέδια του Netflix, αφού ακόμα και πριν από την εξαγορά ο κατάλογος των ταινιών της Disney ήταν αρκετά μακρύς. Μετά την εξαγορά του Fox, θα μπορεί να προσθέσει σε αυτή την λίστα σειρές όπως X-Men, Deadpool απειλώντας σοβαρά την μέχρι πρότινος κυριαρχία του Netflix και της Amazon.
Η συμφωνία θα βοηθήσει επίσης την Disney να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των τηλεοπτικών εκπομπών και σειρών της από την αρχή μέχρι το τέλος: από την δημιουργία των προγραμμάτων, την διανομή τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς, κινηματογραφικές αίθουσες και υπηρεσίες συνεχούς ροής κλπ.
Την ίδια στιγμή η Disney θα συλλέγει πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τους πελάτες της και τις ψυχαγωγικές τους συνήθειες, τις οποίες μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει για να πουλήσει διαφημίσεις. Σε δήλωση, ο Robert Iger, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Walt Disney, χαιρέτισε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την κίνηση. «Αυτή είναι μια εξαιρετική και ιστορική στιγμή για εμάς – εφόσον αυτή η εξαγορά δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για την εταιρεία μας και τους μετόχους μας».
«Συνδυάζοντας το πλούσιο δημιουργικό περιεχόμενο της Disney και της 21rst Century Fox δημιουργείται μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία ψυχαγωγίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα εποχή την ψυχαγωγία».

Η κίνηση περιόρισε τον αριθμό των μεγάλων στούντιο παραγωγής του Χόλιγουντ σε 5, βάζοντας τέλος στην εποχή των «Big Six». Οι μεγάλοι παίκτες είναι πλέον οι Warner Bros, Universal, Sony Pictures, Paramount Pictures και Disney.
Μεγάλες ανησυχίες έχει δημιουργήσει ωστόσο η εν λόγω εξαγορά για το τι θα γίνει με το προσωπικό των δύο εταιρειών, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι περίπου 4.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να κοπούν.
Ο Murdoch, πρώην ιδιοκτήτης και Πρόεδρος της 21rst Century έγραψε μια επιστολή στους υπαλλήλους του δύο ημέρες πριν ανακοινωθεί η εξαγορά, ευχαριστώντας τους για το έργο τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις θυγατρικές της Fox, συμπεριλαμβανομένων των ειδήσεων και των αθλητικών δραστηριοτήτων της έχουν περάσει στη νεοσυσταθείσα Fox Corporation.
www.insider.gr