Ο δρόμος για την Επιτυχία: 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας

Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

Ο δρόμος για την Επιτυχία: 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στο δρόμο για την επιτυχία είναι ο ίδιος ο δρόμος. Είναι δύσκολο να γίνεις αυτός που θες να γίνεις.
Καλό είναι αυτό, ωστόσο. Η αποτυχία, ιδιαιτέρως στο ξεκίνημά σου, σημαίνει ότι κάνεις πράγματα έξω από τα συνηθισμένα, έξω από τη ζώνη άνεσης σου. Σημαίνει ότι εξωθείς τον εαυτό σου πέρα από τα όριά του. Επενδύεις σε κόπο και ιδρώτα και αυτό θα σε οδηγήσει αργότερα να δρέψεις τους καρπούς της δουλειάς σου. Ίσως όμως σου φανεί δύσκολο να παραμείνεις συγκεντρωμένος στο σκοπό σου, ίσως οι αποτυχίες να σε κάνουν να χάσεις το στόχο σου ή να αναρωτιέσαι για τα κίνητρά σου.

#1. Εστίασε σε ότι μπορείς να ελέγξεις

Ο πρώτος κανόνας προκειμένου να αποκτήσεις τη νοοτροπία των επιτυχημένων είναι η απλή και βασική αλήθεια: κατάλαβε ότι δεν είσαι Θεός. Είσαι πλάσμα από σάρκα και κόκαλα. Δεν είσαι παντοδύναμος. Αυτό είναι σημαντικό να το θυμάσαι πάντα, γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να πιστεύουμε που και πού ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερο έλεγχο στις ζωές μας. Έχεις ας πούμε έναν σχετικό έλεγχο πάνω στο σώμα σου. Μπορείς να επιλέξεις να είσαι λεπτός ή ευτραφής. Αλλά όχι αν θα είσαι κοντός ή ψηλός.

Οι άλλοι άνθρωποι επίσης βρίσκονται εκτός του πεδίου ελέγχου σου. Όσο υπέροχος και αν είσαι, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που απλώς δεν θα σε συμπαθούν και τι να γίνει. Δεν μπορείς να τους αλλάξεις.

Ο παράγοντας τύχη επίσης παίζει το ρόλο του. Εκτός του πεδίου ελέγχου σου και αυτός. Θα υπάρξουν φορές που απλώς δεν θα μπορείς να κερδίσεις αυτό που ζητάς. Ακόμη και όταν τα κάνεις όλα σωστά. Έτσι είναι η ζωή. Όσο γρηγορότερα το αποδεχτείς, τόσο λιγότερο θα υποφέρεις από αυτές τις αποτυχίες.

Μην παρεξηγηθώ, όμως. Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι είσαι ανήμπορος. Δεν σημαίνουν ότι δεν έχεις την υποχρέωση, ή την ικανότητα, να προσπαθείς για να βελτιώσεις τη ζωή σου. Σημαίνουν απλώς ότι δεν έχεις τον απόλυτο έλεγχο πάνω στα πάντα. Αυτογνωσία είναι να το καταλάβεις, όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Μεγάλο κομμάτι της δυστυχίας μας προξενείται ακριβώς από αυτήν την ψευδαίσθηση, ότι δηλαδή σε δεδομένες περιστάσεις θα έπρεπε να είχαμε δράσει διαφορετικά. Ενώ στην πραγματικότητα, ό,τι και αν είχαμε κάνει, πάλι η κατάληξη θα ήταν η ίδια, επειδή δεν μπορούμε να ελέγχουμε πάντοτε τα πάντα.

Για το λόγο αυτό, όταν θέλεις να χτίσεις μία νοοτροπία που να σε οδηγήσει σε επιτυχημένα μονοπάτια, εστιάζεις περισσότερο στα πράγματα που όντως μπορείς να ελέγξεις. Δεν μπορείς να αλλάξεις το ύψος σου, μπορείς όμως να επηρεάσεις το πώς σε βλέπουν οι άλλοι. Μπορεί να μην είσαι ψηλός, αλλά μπορείς να μάθεις πώς να κάνεις καλή εντύπωση στον κόσμο. Μπορεί μία γυναίκα να μην μπορέσεις να την κερδίσεις, αλλά αν βελτιώσεις τον εαυτό σου θα γίνεις πιο ελκυστικός γενικά. Και όσο πιο προετοιμασμένος είσαι για τέτοιες αποτυχίες τόσο το καλύτερο για σένα. Μαθαίνει έτσι κανείς να μην επηρεάζεται όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

#2. Αν δεν μπορείς να ελέγξεις το αποτέλεσμα, επικεντρώσου στη διαδικασία

Αφού λοιπόν λέμε ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα, γεννάται το ερώτημα: τότε ποιος ο λόγος να προσπαθώ; Ό,τι και αν κάνω, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Έχει ένα νόημα αυτή η ερώτηση. Όσο δεν κάνεις τίποτα, όντως τίποτα δεν μπορείς να επηρεάσεις. Αλλά το ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνεις τίποτα για να βελτιώσεις τις συνθήκες που σε περιβάλλουν. Το να μην κάνεις τίποτα σημαίνει ότι παρέδωσες πλήρως τον έλεγχο στην τύχη, ή στην ατυχία. Ενώ το να επικεντρώνεις σε όσα μπορείς να ελέγχεις αυξάνει τις πιθανότητες σου να επιτύχεις σε οτιδήποτε στοχεύσεις.

Σκέψου το, ας πούμε, σαν την 21. Υπάρχει βέβαια ο παράγοντας τύχη, το πώς θα έρθει το χαρτί. Αλλά αν χειριστείς σωστά και στρατηγικά το χαρτί σου, οι πιθανότητές σου να κερδίσεις αυξάνονται πολύ. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσεις ότι η αδυναμία σου να ελέγξεις τα πάντα είναι η ίδια που σε ωθεί –και που απαιτεί- να τροποποιείς αναλόγως τη νοοτροπία σου. Ας πούμε. Δεν έχασες το βάρος που ήθελες στο χρόνο που ήθελες. Δεν πήρες την προαγωγή που στόχευες, δεν πήρες καλό βαθμό αν κι έλιωσες στη μελέτη, δεν βραβεύτηκες, δεν σε ερωτεύτηκε η κοπέλα που σου άρεσε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είσαι καμένος από χέρι; Βεβαίως και όχι.

Δεν σημαίνει ότι απέτυχες γενικά, αν απέτυχες να σου έρθει κάτι ακριβώς όπως το ήθελες. Σημαίνει απλά ότι οι συνθήκες δεν συγχρονίστηκαν όπως έπρεπε. Αλλά αυτά είναι παράγοντες εκτός του πεδίου ελέγχου σου. Θα υπάρχουν πάντα. Ο μεταβολισμός σου μπορεί να μην σε βοηθάει να χάσεις το βάρος που θες στο χρόνο που υπολογίζεις. Είχες μια άτυχη στιγμή, ήσουν κουρασμένος, οτιδήποτε. Μην χρεώνεις τα πάντα στον εαυτό σου. Ξαναπροσπάθησε.
Ποτέ μην ξεχνάς πως όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι θα τα έχεις σαν δικαιολογίες λέγοντας «έκανα ότι καλύτερο μπορούσα» ή ότι θα τεμπελιάζεις λέγοντας «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ». Και η αποτυχία δεν είναι πάντα ολωσδιόλου κακή. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

#3. Κάποιες φορές ο δρόμος για την επιτυχία είναι στρωμένος πάνω σε αποτυχίες

Η επιτυχία μας φαίνεται δύσκολη, κυρίως επειδή δεν την καταλαβαίνουμε. Θέλουμε να επιτύχουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και αγνοούμε όλο τον κόπο, το χρόνο, τον αγώνα που πρέπει να προηγηθεί. Διαβάζουμε ιστορίες επιτυχημένων ανθρώπων και πιστεύουμε πως αν αναπαράγουμε ό,τι έκαναν εκείνοι, η επιτυχία μας είναι εξασφαλισμένη.

Κάνουν μερικοί κάποιες προσπάθειες, τους πάνε στραβά και μετά κατεβάζουν ρολά. Δεν προσπαθούν καν. Ούτε για σεξ, ούτε για σχέση, ούτε για γάμο. Κι είναι σαν να βλέπουν πάνω στο κούτελό τους μια πινακίδα που γράφει ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ. Όμως οι αποτυχίες και τα λάθη μας είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν τελικά στην επιτυχία. Η αποτυχία είναι το απαραίτητο καύσιμό μας για να προχωρήσουμε. Αν αποτύχουμε νωρίς στη ζωή, σημαίνει ότι από νωρίς θα μάθουμε να μην φοβόμαστε την αποτυχία. Και όπως συμβαίνει με πολλά άλλα πράγματα, ο φόβος της αποτυχίας είναι πολύ χειρότερος από την ίδια την αποτυχία, με το όποιο αποτέλεσμά της. Το να σε απορρίψει μία όμορφη γυναίκα μονάχα ένα πράγμα μπορεί να σε διδάξει: ότι η απόρριψή της δεν σημαίνει την καταστροφή. Μία αποτυχία στη δουλειά σου επίσης δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου.

Η αποτυχία βέβαια έχει και συνέπειες. Αν αποτύχει η καινούρια σου επιχείρηση, σημαίνει ότι έχασες κόπο, ενέργεια, χρήματα που οπωσδήποτε είχες επενδύσει. Αλλά το ότι επένδυσες όλα αυτά δείχνει ακριβώς το πόσο πολύ θέλεις να επιτύχεις. Το πόσα είσαι διατεθειμένος να διαθέσεις προκειμένου να κυνηγήσεις το όνειρό σου. Τι θα κάνεις λοιπόν; θα διδαχτείς από τα λάθη σου και θα ξαναπροσπαθήσεις; Θα αναθεωρήσεις τις προτεραιότητές σου; Δεν σημαίνει ότι είσαι αποτυχημένος αν αποφασίσεις ότι κάτι άλλο είναι σημαντικότερο για σένα, από εκείνο που προσπάθησες στην αρχή. Χρησιμοποίησε τη γνώση αυτή για να καταλάβεις τι σου ταιριάζει καλύτερα. Το να αποτύχεις σε έναν τομέα, είναι συνήθως εκείνο που σου δείχνει το δρόμο για το πώς θα επιτύχεις σε έναν άλλο
.
#4. Αποδέξου ότι μπορεί να κάνεις λάθη

Είναι από τα δυσκολότερα πράγματα να παραδεχτούμε ότι κάτι το εκτιμήσαμε λάθος. Τι γίνεται όμως αν όντως έχεις κάνει λάθος; Αν παρά την βαθύτατα ριζωμένη σου πεποίθηση, αποτύχεις σε κάτι πού πίστευες πως ήταν γραφτό σου να κάνεις ή να γίνεις; Θα εργαστείς πάνω σε αυτό ή θα αφεθείς;

Είτε θα εργαστείς και θα αποτύχεις, οπότε η κατάστασή σου δεν θα είναι χειρότερη από ότι όταν ξεκίνησες, είτε θα εργαστείς και θα βελτιωθείς. Και βέβαια η πιθανότητα να αποτύχεις ποτέ δεν εξαλείφεται. Λέγεται πραγματική ζωή, και τα εμπεριέχει όλα. Είναι καλό και ώριμο να έχεις επίγνωση των δυνατοτήτων σου. Αν επιθυμείς να επιτύχεις πρέπει να είσαι έτοιμος και να δεχτείς αυτήν την επιτυχία. Το να αρνηθείς να πιστέψεις στο δυναμικό σου, σου κόβει τα φτερά πριν καν προσπαθήσεις να πετάξεις.

Η αποτυχία θα έρθει. Έτσι είναι η ζωή. Αλλά όταν η νοοτροπία μας είναι προσανατολισμένη προς την επιτυχία και την πραγμάτωση των στόχων μας μία αποτυχία δεν πρόκειται να μας σταματήσει. Θα μας δώσει την εσωτερική δύναμη που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα, θα ατσαλώσει τη θέλησή μας. Υιοθετώντας αυτό το σκεπτικό, έχεις ήδη κάνει τα πρώτα βήματα στην προσπάθειά σου να γίνεις ο άνθρωπος που πάντα επιθυμούσες να γίνεις.