Αστγίκ (Αστρούλα) Αχβερντιάν: "Το όραμα μου για την Θεσσαλονίκη του αύριο" - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Αστγίκ (Αστρούλα) Αχβερντιάν: "Το όραμα μου για την Θεσσαλονίκη του αύριο"

Η υποψήφια δημοτικός σύμβουλος Αστγίκ (Αστρούλα) Αχβερντιάν με τον συνδυασμό «Δύναμη Πολιτών» του Παναγιωτη Ψωμιάδη μίλησε στο paok day για τις σκέψεις της αναφορικά με τα πολιτιστικα δρώμενα της Θεσσαλονίκης , την κάθοδο της στις εκλογές αλλά και το όραμα της για το αύριο της αγαπημένης της Θεσσαλονίκης.

-Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη πολιτική;

Καθημερινά βιώνουμε τα προβλήματα της πόλης. Από τη καθαριότητα, την έλλειψη φωτισμού, την εγκληματικότητα, τις κατεστραμμένες πλάκες πεζοδρομίων, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο ζήτημα, ένιωθα ότι επηρεάζομαι και θεώρησα ότι πρέπει να ενεργοποιηθώ και να βοηθήσω τη πόλη μου, την οποία αγαπώ και δε μπορώ να τη βλέπω να βρίσκεται σ’ αυτή τη κατάσταση, ενώ έχει τόσες δυνατότητες να γίνει μια σύγχρονη πόλη. Από τις γειτονιές μας μέχρι τα σημεία μεγάλης προβολής αυτή η πόλη έχει στα δικά μου μάτια μια ομορφιά, μια ιστορία κατοίκησης αιώνων, που δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε η σύγχρονη διαβίωση σ’ αυτήν να καταστεί «μαρτύριο» για τους κατοίκους.

_Είστε άνθρωπος που υπηρετεί τον πολιτισμό.

“Προσωπικός στόχος και στοίχημα μου, είναι η προβολή της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της Θεσσαλονίκης, η δυναμική εξωστρέφεια της, καθώς και η στήριξη όλων των πρωτογενών δημιουργικών δυνάμεων, κυρίως των νέων, με σκοπό να αναδειξουμε την Θεσσαλονίκη σε μία σύγχρονη παγκόσμια μεγαλούπολη. Επίσης η στήριξη των μεγάλων θεσμικών πολιτιστικών φορέων της πόλης μας σε συνεργασία με την πολιτεία για την ενδυνάμωση τους και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους προκείμενου να στρέψουμε τα φώτα προβολής του παγκόσμιου γίγνεσθαι στη Θεσσαλονίκη. Και τέλος η ιδιαίτερη μέριμνα για τις καλλιτεχνικές και δημιουργικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης με στόχο να προσφέρουμε τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν στην πόλη μας, και να συνεχίσουν να δημιουργούν.
Το ζητούμενο κατά την άποψη μου είναι όχι μόνο να γνωρίσει η νεολαία μας αλλά και να δημιουργήσει δικό της πολιτισμό, και να εκφραστεί με όλα τα μέσα που διαθέτει. Επίσης πιστεύω ότι ξεπερασμένες παλαιοκομματικές τακτικές, δηλαδή με το να μιλάμε για το παρελθόν κάνοντας απολογισμό την ώρα που θα έπρεπε να μιλάμε για το αύριο και μάλιστα χωρίς πολιτικό αντίλογο, υποτιμούν την νοημοσύνη του κόσμου.
Ως Αρμενικής καταγωγής έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού και δράσεων που έχουν να κάνουν με την πολιτισμηκοτητα της πόλης μας. Έχουμε τις ιδέες, την θέληση να εκτοξεύσουμε τον πολιτισμό και τις δράσεις αυτού.

-Ποιο είναι το όραμα σας για τη Θεσσαλονίκη;

Θέλω να γίνει μία σύγχρονη και καθαρή πόλη, μία πόλη στην οποία αξίζει να ζεις, που θα μπορεί να ανταγωνίζεται μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις σε υποδομές, σε νοοτροπία και σε δυνάμεις. Ονειρεύομαι τη Θεσσαλονίκη ως ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο που θα έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα και νομίζω ότι και ο Δήμος της Θεσσαλονίκης μπορεί να συμβάλει σ’ αυτό το επίπεδο, δε μπορούμε να υποτιμάμε τον Δήμο και τον Δήμαρχο και να βασιζόμαστε μόνο στη κεντρική διακυβέρνηση, πρέπει κι εμείς με τις τοπικές δυνάμεις να ενισχύσουμε τον ρόλο της πόλης σε κάθε επίπεδο, είτε είναι οικονομικό, είτε πολιτιστικό, είτε κοινωνικό. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα μικρά αλλά θεμελιώδη, δηλαδή από τη καθαριότητα, την έλλειψη φωτισμού, το κυκλοφοριακό τις θέσεις πάρκινγκ και το μετρό, το οποίο είναι ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει χρόνια και κρατάει πίσω την ανάπτυξή μας.

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κάποιος που θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές;


Θεωρώ ότι οι κομματικές εξαρτήσεις είναι μεγάλο μειονέκτημα και κατάλοιπο του παρελθόντος, δεν χωρούν στην αυτοδιοίκηση κόμματα. Μπορούν να υπάρχουν συνθέσεις κι εκπροσωπήσεις από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες σε μία παράταξη και δε χρειάζεται να είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα, ούτε ο υποψήφιος Δήμαρχος να περιμένει το κομματικό χρίσμα. Πιστεύω ότι ο κάθε υποψήφιος που θέλει να διεκδικήσει την ψήφο, πρέπει να είναι τουλάχιστον αναγνωρίσιμος στη κοινωνία, να ‘χει πετύχει επαγγελματικά και να ξέρει ο κόσμος ότι είναι έντιμος, αξιοπρεπής κι ότι την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, θα τον κοιτάξει στα μάτια και θα πει <<εγώ δουλεύω για ‘σένα, είμαι εδώ και προσπαθώ για ‘σένα>> και πρέπει να λογοδοτεί στον κάθε δημότη. Δηλαδή, δε μπορεί να μη πηγαίνει στο δημοτικό συμβούλιο, είναι αδιανόητο να φτάνουμε στο σημείο να μην έχουν απαρτία τα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όταν απαξιώνεται η εκπροσώπηση από τους ίδιους τους αιρετούς είναι λογικό ο κόσμος να αγανακτεί και να μη δείχνει εμπιστοσύνη. Οι Θεσσαλονικείς πρέπει να επιλέξουν με βάση το ποιος μπορεί και θέλει να τους εκπροσωπήσει πραγματικά και θα μπορέσουν να τον βρουν την άλλη μέρα δίπλα τους και να του ζητήσουν το λόγο για τις πράξεις ή τις παραλείψεις του. Οι ανάγκες αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ο κόσμος κινείται και αλλάζει πολύ γρήγορα πλέον. Ο υποψήφιος σύμβουλος πρέπει να το καταλαβαίνει κι έτσι να ενεργεί, πάντα εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της πόλης και των ανθρώπων της."