Με ποια πιάτα δένει υπέροχα το ουίσκι. - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας

Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2019

Με ποια πιάτα δένει υπέροχα το ουίσκι.


Η συνοδεία φαγητού με το ουίσκι και ειδικά ένα καλό single malt δεν αποτελεί πια ταμπού. Οι καθαρές και έντονες γεύσεις, η αφομοίωση της «καυστικότητας» της αλκοόλης με τη μακρόχρονη παλαίωση, μπορούν να δημιουργήσουν ανεπανάληπτες γευστικές αρμονίες.
Ξεκινάμε με τα ορεκτικά. Με το ουίσκι δένει υπέροχα ο καπνιστός σολομός. Ο καπνός είναι ένα από τα αρώματα των περισσότερων ουίσκι, έτσι του ταιριάζει οτιδήποτε καπνιστό, το οποίο όμως δεν έχει λιπαρή γεύση. Επίσης του ταιριάζει και το καβούρι. Προσοχή όμως: με τη μαγιονέζα ή το υπερβολικό βούτυρο, υπάρχει ασυμβίβαστο.
Ένα δεύτερο στοιχείο που ταιριάζει με το ουίσκι είναι το πορτοκάλι. Άλλωστε νότες του ανιχνεύονται σε αρκετά ουίσκι. Συνδυάζεται υπέροχα με το ζουμερό κρέας της πάπιας, που αν και πουλερικό, το κρέας της προσμετράται στα κόκκινα.

Ελάφι: Το ουίσκι και τα ελάφια αφθονούν στη Σκωτία.

Το κατ’ εξοχήν δέσιμο. Οι πλούσιες, φθινοπωρινές γεύσεις από το ουίσκι συμπληρώνουν υπέροχα τα άγρια στοιχεία του κρέατος.

Τυριά

Tα ψαγμένα bars δεν συνοδεύουν το ουίσκι με ξηρούς καρπούς, αλλά με λίγο στίλτον. Δεν το γνωρίζουν πολλοί, όμως το δέσιμο που κάνουν τα ουίσκι με το τυρί, υπερέχει από αυτό με το κρασί. Με το ουίσκι ταιριάζουν τα αλμυρά, παλαιωμένα τυριά, όπως ή παρμεζάνα ή όσα ανήκουν στην κατηγορία «blue cheese», όπως το ροκφόρ ή το στίλτον.

Επιδόρπια

Πορτοκάλι με σοκολάτα Ο πιο υπέροχος τρόπος για να οδηγηθείς γρήγορα στη μέθη.

Το πορτοκάλι όπως προείπαμε ταιριάζει σε όλες του τις εκφάνσεις με το ουίσκι. Το ίδιο και η σοκολάτα (στοιχείο που κι αυτό ανιχνεύεται σε πολλά ουίσκι). Το πρόβλημα απλώς είναι πως ο συνδυασμός «γλυκό – οινοπνευματώδες» επιταχύνει τη μέθη.

Παγωτό βανίλια Και άλλος ένας...

Και η βανίλια είναι ένα στοιχείο που ανιχνεύεται στα ουίσκι, όμως η μοναδικότητα αυτού του δεσίματος έγκειται στο πάντρεμα της ζεστασιάς του ουίσκι με την ψυχρότητα του παγωτού. Οτιδήποτε καπνιστό και ελαφρά λιπαρό δένει υπέροχα με το ουίσκι.

https://gr.askmen.com