Απάτη οι νέοι προϋπολογισμοί των ομάδων της Fοrmula 1 - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Απάτη οι νέοι προϋπολογισμοί των ομάδων της Fοrmula 1

Η απόφαση για τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου στους προϋπολογισμούς των ομάδων της Formula 1 ακούγεται λογική και μπορεί να βοηθήσει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος. Όπως έγινε γνωστό, θα ισχύσει από το 2021 έως το 2025 και για τις δέκα ομάδες ένα όριο στα ετήσια budget τους, που θα ανέρχεται σε 175 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ένα ποσόν, που θα εξασφάλιζε μία ισότητα μεταξύ των μεγάλων και των μικρότερων παικτών του αθλήματος, ωστόσο και εδώ κάνουν οι εξαιρέσεις τη διαφορά.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται διάφορα παραθυράκια, τα οποία θα αξιοποιήσουν σίγουρα οι κυρίαρχες δυνάμεις του χώρου, για να παραμείνουν εμπρός από τις υπόλοιπες. Ετσι στο ανώτατο όριο των 175 εκατ. δολαρίων δεν περιλαμβάνονται οι μισθοί των οδηγών, που κυμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα όταν πρόκειται για τους σταρ του αθλήματος, όπως ο Χάμιλτον ή ο Φέτελ. Επίσης δεν υπολογίζονται σε αυτό το ποσόν το κόστος των –ιδιαίτερα προηγμένων και πανάκριβων- κινητήρων, τα έξοδα μετακίνησης των ομάδων και η λειτουργία του τμήματος μάρκετινγκ, στο οποίο απασχολούν οι μεγάλες ομάδες συνήθως πάνω από 50 άτομα!
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, οι κορυφαίες ομάδες της Formula 1 θα εκμεταλλευθούν στο έπακρο όλες αυτές τις εξαιρέσεις και τα παραθυράκια, οπότε αναμένεται ότι ο πραγματικός ετήσιος προϋπολογισμός τους θα ξεπεράσει κατά πολύ τα προκαθορισμένα 175 εκατομμύρια δολάρια και θα φτάσει χαλαρά στα 250 έως 300 εκατομμύρια δολάρια. Και βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις θα πάει περίπατο και όλη η προσπάθεια περί αύξησης της ανταγωνιστικότητας μεταξύ όλων των ομάδων.