Πρωταθλήτρια στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Νορβηγία - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Πρωταθλήτρια στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Νορβηγία

Tον τίτλο της πιο δυνατής αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων παίρνει η Νορβηγία καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2019 το ποσοστό των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων άγγιξε το 48,4% επί του συνόλου των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς κάνοντας έτσι τη Νορβηγία την πρωτοπόρο στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας. Στόχος της Νορβηγικής κυβέρνησης είναι η απαγόρευση των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες μέχρι το μέσο της επόμενης δεκαετίας. Έτσι ήδη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε σχέση με τα συμβατικά ενώ έχουν και ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση και εκπτώσεις στο παρκάρισμα, στα διόδια και στις θαλάσσιες μεταφορές.
Δεν είναι τυχαίο που πρακτικά η Νορβηγία έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο ερευνητικό κέντρο για την εξέλιξη ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και των υποδομών υποστήριξης που αυτά απαιτούν.
Την πρώτη θέση στην προτίμηση των αγοραστών έχει η Tesla η οποία κατέχει το 24,5% της αγοράς με 3.760 πωλήσεις μόνο τον Ιούνιο ενώ αρκετά υψηλά είναι και τα ποσοστά των Nissan, Renault Hyundai και Kia. Το πιο δημοφιλές μοντέλο είναι το Model 3 το οποίο είναι και το μοντέλο με τις υψηλότερες πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2019.