Η συχνή σεξουαλική επαφή στη μέση ηλικία προστατεύει από καρδιακές προσβολές - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Η συχνή σεξουαλική επαφή στη μέση ηλικία προστατεύει από καρδιακές προσβολές

Tο αν η σεξουαλική δραστηριότητα για τους άνδρες έχει τελικά ηλικία, εξέτασαν πρόσφατα οι επιστήμονες από τη Νότια Ουαλία, οι οποίοι μελέτησαν πάνω από 900 άνδρες, ηλικίας από 45-59 ετών.
Η μελέτη κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια και οι επιστήμονες εστίασαν στο αν οι άνδρες που έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες για κάποιο καρδιακό νόσημα ή εγκεφαλικό επεισόδιο κινδυνεύουν περισσότερο έπειτα από τη σεξουαλική επαφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 21,5% των ανδρών είχαν σεξουαλική επαφή λιγότερο από μία φορά το μήνα, το 25,3% είχαν 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και το 53,2% βρίσκονταν κάπου στο ενδιάμεσο.

Οι επιστήμονες στα 20 έτη της παρακολούθησης αυτής κατέγραψαν όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις καρδιακές προσβολές στους συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι τα καρδιακά επεισόδια ήταν πολύ συχνότερα στους άνδρες που ήταν λιγότερο σεξουαλικά δραστήριοι. Ενώ, παρατήρησαν ότι οι άνδρες που είχαν πιο έντονη σεξουαλική δραστηριότητα επωφελούνταν από μια έστω και μικρή προστασία, από θανάσιμες καρδιακές προσβολές.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνδρες που είχαν αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών αλλά ούτε και κάποια προστασία όπως και με τις καρδιακές προσβολές.

Το ερώτημα που παραμένει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έπειτα από τα στοιχεία που καταγράφηκαν στη μακρόχρονη αυτή έρευνα είναι, γιατί το σεξ προστατεύει από την καρδιακή προσβολή και όχι από τα αγγειακά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Όπως λένε, θα χρειαστούν και άλλες μελέτες και αναλύσεις για να μπορέσουν να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά.

http://www.naftemporiki.gr/