Συμβουλές για τον κόσμο των μάνατζερ από έναν μαφιόζο - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Συμβουλές για τον κόσμο των μάνατζερ από έναν μαφιόζο

Μέχρι τώρα είχαμε συμβουλές από γονείς, δασκάλους, ιεροκήρυκες και άλλους ανώτερους. Να τώρα, που ένας μάνατζερ της αμερικανικής μαφίας, με το ψευδώνυμο «V», αποφάσισε να δώσει συμβουλές σε στελέχη επιχειρήσεων γράφοντας το βιβλίο «Mafia Manager-πώς να πετύχετε στον κόσμο των επιχειρήσεων- ένας Μακιαβελικός οδηγός». Πρόκειται για νέα έκδοση από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου. Xωρίς να αποκαλύπτονται τα στοιχεία του εν λόγω κυρίου, ο μαφιόζος συγγραφέας, στις 141σελίδες του. «μνημειώδους» έργου του, που πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά, στη Νέα Υόρκη το 1991, αναλύει τη. «φιλοσοφία» του μεγαλύτερου καρτέλ της υφηλίου και εκθέτει τη θεωρία της ηγεσίας όπως εφαρμόζεται στην «Αυτοκρατορία της Σιωπής», την γνωστή «ομερτά». Είναι το αντίστοιχο του κλασσικού τομιδίου του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα Νίκολα Μακιαβέλλι «Ο Ηγεμών». Μιλάμε για ένα …ευσύνοπτο οδηγό «επιτυχίας» για φιλόδοξα διευθυντικά στελέχη που, παράλληλα, συνιστά ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο για τον αδίστακτο επιχειρηματία που στέκεται ψηλά, αλλά πατάει επί πτωμάτων.Μέσα από τον κυνισμό της γραφής και το υποδόριο χιούμορ ,ο αναγνώστης μπορεί να απολαύσει διττά το βιβλίο: Και ως ωμό λογοτεχνικό κείμενο, αλλά και ως συμβουλές προς αποφυγήν. Το . πόνημα ξεκινάει με. εγκυκλοπαιδικά στοιχεία περί την ετυμολογία του λήμματος: Μαφία σημαίνει τιμή, εκδίκηση, αλληλεγγύη. Η αγγλική λέξη Mafia προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Mothers and Fathers Italian Association.
Η οργάνωση εμφανίσθηκε στη Σικελία πριν από πέντε αιώνες περίπου με τη μορφή πατριωτικής- εθνικιστικής οργάνωσης που δεν άργησε να στραφεί προς το έγκλημα.Αντικείμενο εργασιών, παρακαλώ; Ειδίκευση σε προστασία, επίλυση διαφορών, διατήρηση της τάξης στις αγορές. Τόπος γέννησης; Η Σικελία. Τα τελευταία χρόνια επέκταση των εργασιών στη Ρωσία ενθαρρύνοντας τις εμπορικές συναλλαγές. Και αρχίζει η παράθεση των βασικών αρχών της οργάνωσης: «Πρέπει να ξέρεις ότι σε μας δεν συνταξιοδοτείσαι παρά μόνο όταν τα κακαρώσεις.
Για να εξασφαλίσεις αυτή τη δουλειά, πρέπει να επιστρατεύσεις όλα σου τα ατού: μόρφωση, εμπειρία, δεξιότητες, προσωπικότητα, διασυνδέσεις. Απαρίθμησε τα σε ένα γλαφυρό βιογραφικό σημείωμα , υπογραμμίζοντας την ποιότητα και την ποσότητα των προηγούμενων συνεργασιών σου, καθώς και τη δύναμη του χαρακτήρα σου, αποδεικνύοντας βραβεία, τιμητικές διακρίσεις, συμμετοχή σε ιδρύματα, εξωεπαγγελματικές και εξωσχολικές δραστηριότητες(αν μόλις έχεις τελειώσει το σχολείο)».
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Πρώτο μέρος: Μάνατζερ του εαυτού σου. Τίτλοι ενοτήτων: Μπαίνοντας, τα αφεντικά, επιχειρηματική πολιτική, μπίζνες, προβλήματα, διαχείριση χρόνου, παίρνοντας αποφάσεις, φίλοι, εχθροί, αξιώματα. Μέρος δεύτερο: Μάνατζερ των άλλων: Προσλήψεις, φαντάροι και υπολοχαγοί, γραμματεία, προσωπάρχης, λογιστής, αυξήσεις, αφοσίωση, τύποι, ηγεσία, χειρισμός συγκρούσεων ανάμεσα σε μέλη προσωπικού, απολύσεις, κλοπές, μέτρα λιτότητας, παραγωγικότητα, κανόνες αξιώματα. Μέρος τρίτο: Τα υπόλοιπα: Στόχοι, η αληθινή φύση της δουλειάς, καπιταλισμός, οι πλούσιοι, ο σκληρός ανταγωνισμός, διαπραγματεύσεις, συσκέψεις, υπομνήματα, προμηθευτές, ψεύτες, μυστικότητα, πρότυπα, οικογενειακές διευθετήσεις, αξιώματα.

Από τις πολλές αναλυτικές προτροπές επιλέγουμε τις πλέον ήπιες:

-Δεν κοστίζει τίποτα να είσαι ευγενικός.
-Κράτα το στόμα σου κλειστό, τα νώτα καλυμμένα και κάνε ό, τι σου λένε.
-Ο καθένας , στην αρχή της καριέρας του χρειάζεται τη στήριξη ενός capo, ενός boss. Άλλοτε λέγεται προστάτης, άλλοτε παπάς, ραβίνος ή μέντορας.
-Προτού μάθεις να διατάζεις πρέπει να μάθεις να υπακούς.
-Όταν το μεγάλο αφεντικό λυσσομανά, σκύψε ακολουθώντας τη φορά του ανέμου.
-Όταν το μεγάλο αφεντικό γελάει, εσύ απλώς χαμογέλα.
-Το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί να επιφέρει τη θανατική σου καταδίκη. Η υπερβολική ευγένεια ισοδυναμεί με υπερβολική αγένεια.
-Αν από μια κακή συγκυρία, ο μέντοράς των πρώτων χρόνων σου σταθεί εμπόδιο, καθάρισέ τον αμέσως. Τόπο στους νέους!
-Άσε ήσυχες τις γυναίκες του αφεντικού: σύζυγο, ερωμένη, πόρνες, ανιψιές, ξαδέρφες, υπηρέτριες, πόρνες, γραμματείς. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να υποχρεωθείς να παντρευτείς μια από τις πριγκίπισσες της Μαφίας και τότε ο θεός να σε βοηθήσει- κανείς άλλος δεν μπορεί.
-Γίνε φίλος με όλους στο γραφείο χωρίς να προσχωρήσεις σε καμία κλίκα.
-Καλό είναι να τρέφεις το εγώ του ανταγωνιστή σου όσο κιτρινιάρης και νάναι.
-Κάνε δουλειές με ξένους λες και είναι αδέρφια σου. Κάνε δουλειές με τ΄αδέρφια σου λες και είναι ξένοι.
-Ποτέ μην ακολουθείς επιχειρηματικές συμβουλές αν δεν πάρεις πρώτα μια δεύτερη και μια τρίτη γνώμη.
-Όπως σε κάθε σύγχρονη επιχείρηση καινοτόμων και οραματιστών, η τάση μας είναι η συγχώνευση επιχειρήσεων. Στο σύστημα της ελεύθερης οικονομίας οι μεγαλοκλέφτες κυνηγάνε τους μικροκλέφτες.
-Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτούς που εξαγοράζονται και σε αυτούς που εξαγοράζουν.
-Χτυπάμε κόσμο στη δουλειά μας, αλλά δεν χτυπάμε κάρτα.
-Πολλές διαφωνίες λύνονται στο κρεβάτι.
-Αν παραείσαι επιτυχημένος, η κυβέρνηση το παίρνει είδηση. Αν παραείσαι αποτυχημένος , καταλήγεις στη φυλακή.
Το βιβλίο κλείνει με την εξής ρήση τεσσάρων λέξεων: Όπου πας, εκεί βρίσκεσαι.