Το κινητό βασικός παράγοντας για την πρόκληση τροχαίων - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019

Το κινητό βασικός παράγοντας για την πρόκληση τροχαίων

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων και των smartphones από τους οδηγούς αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικούς παράγοντες για την πρόκληση ατυχημάτων, όπως προκύπτει από έρευνα για την οδική ασφάλεια, που παρουσιάστηκε σε σημερινή ημερίδα της HELLASTRON, του φορέα που έχουν συγκροτήσει όλες οι εταιρείες αυτοκινητοδρόμων με διόδια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου το 15% των οδηγών ΙΧ και το 30% των οδηγών φορτηγών, χρησιμοποιούν τα κινητά χωρίς bluetooth, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μιλούν, στέλνουν μηνύματα, σερφάρουν στο Ίντερνετ κλπ. Μεγάλη πληγή, ωστόσο, παραμένει η παραβίαση του ορίου ταχύτητας ακόμη και μέσα στις σήραγγες.
Επτά στα δέκα οχήματα (ΙΧ, φορτηγά, αλλά και λεωφορεία) που κινούνται στους αυτοκινητοδρόμους υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας, ακόμη και μέσα στις σήραγγες. Εκτός σηράγγων τα ποσοστά αυτα είναι τρία στα 10 για τα ΙΧ και δύο στα 10 για τα φορτηγά. Συνολικά, πάνω από το 20% των οχημάτων, ορισμένες φορές και το 50%, παραβιάζουν το όριο ταχύτητας.
Αναφορικά με τη χρήση ζωνών ασφαλείας, η έρευνα έδειξε ότι μόνο το 1/3 των οδηγών τις χρησιμοποιεί, ενώ το ποσοστό των επαγγελματιών οδηγών που δεν χρησιμοποιεί ζώνη φτάνει το 30 με 39%. Απελπιστικά είναι τα στοιχεία για όσους επιβάτες χρησιμοποιούν ζώνες στα πίσω καθίσματα, ενώ συντριπτικά αρνητικά είναι και τα στοιχεία για τη χρήση των παιδικών καθισμάτων.
Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσίασε για λογαριασμό της HELLASTRON ο διευθυντής λειτουργίας της Ολυμπίας Οδού, Κώστας Παπανδρέου, το ποσοστό των δικυκλιστών που δεν φορούν κράνος ανέρχεται στο 5%, ενώ ο ένας στους πέντε από αυτούς δηλώνουν ότι το έχουν μαζι τους, αλλά δεν το φορούν. Επίσης, ένας στους πέντε συνεπιβάτες δεν φορούν κράνος.
Ο πρόεδρος της HELLASTRON, Σταύρος Σταυρής, υπογράμμισε ότι «απέχουμε ακόμη πάρα πολύ από τον στόχο των μηδενικών ατυχημάτων το 2050 που έχει θέσει η ΕΕ». Βασικός παράγων για τα τροχαία, ανέφερε, είναι ο οδηγός, αλλά το αισιόδοξο είναι ότι με τους νέους αυτοκινητόδρομους, που φτάνουν περίπου τα 2.200 χλμ, βαίνει σημαντικά προς το καλύτερο η οδική συμπεριφορά. «Στόχος των εταιρειών που μετέχουμε στην HELLASTROM είναι κανένας νεκρός από τροχαία. Οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας πρέπει να είναι ασφαλείς και η διέλευση από αυτούς αβλαβής» τόνισε. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σταυρή, το 2017 τα τροχαία στους αυτοκινητοδρόμους παραχώρησης μειώθηκαν κατα 55%, σε σχέση με το 2007.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, υπογράμμισε ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σημείωσε, κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία ανάμεσα στις χώρες τις ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, τα πιο πολλά τροχαία προκαλούνται από οδηγούς ηλικίας 17 έως 35 ετών. Ο υφυπουργός τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα εντατικοποιήσει και τα μέτρα αστυνόμευσης, αλλά και τις καμπάνιες ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα. Ανέφερε, επίσης, ότι οι ποινές πρέπει να είναι δίκαιες, αλλά και εφαρμόσιμες, υπό την εννοια ότι ο παραβάτης πρέπει να πεισθεί για το λάθος του, αλλά και να αντέχει οικονομικά να πληρώσει το πρόστιμο.
Ο Σπύρος Λάσκος, διευθυντής της Τροχαίας Αττικής, υπογράμμισε ότι σε ποσοστό 95% τα τροχαία οφείλονται στον οδηγό, το 2% στο όχημα και το 3% στον δρόμο, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος εκτιμά πως οι γυναίκες είναι άριστες οδηγοί, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται.
Ο γενικός διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Μεταφορών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, έκανε λόγο για «ακήρυχτο πόλεμο» στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, ενώ ο Βασίλης Χαλκιάς, πρόεδρος του ινστιτούτου της ΗΕLLASTROM, ανέφερε ότι το βασικό ζητούμενο είναι να αλλάξουν συμπεριφορά οι οδηγοί.

Πηγή: ΑΜΠΕ