Δεν νοείται κάβα σπιτιού χωρίς ουίσκι. - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Δεν νοείται κάβα σπιτιού χωρίς ουίσκι.

Single malt ή blended, το whisky έχει περάσει ιερές στιγμές μέσα σε βαρέλια πριν ξεμυτίσει στο ποτήρι σου. Κάποιοι θα σου πουν να το απολαύσεις σκέτο, άλλοι με λίγο νερό, άλλοι με πάγο κι άλλοι με κάποιο αναψυκτικό ή σε κοκτέιλ. Ζήτημα καθαρά προσωπικό το πώς θες εσύ να βρεθεί στο ποτήρι σου και από τι να συνοδεύεται.
Ο κόσμος του whisky είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον κόσμος που δεν σταματάει να γυρίζει ποτέ. Τουλάχιστον όχι όσο θέλουμε να έχουμε ένα καλό whisky στο ποτήρι μας. Και κάτι τελευταίο: Μην εμπιστεύεσαι «γνώστες» και «ειδικούς» παρά μόνο τις αισθήσεις σου και το προσωπικό σου γούστο.

Τα single malts
Ποτό που αξίζει να το σεβαστείς. Να διαλέξεις μια κρυστάλλινη φιάλη να το βάλεις μέσα και να το σερβίρεις με το σταγονόμετρο. Να μην τολμήσεις να το μπλέξεις με άλλα ποτά και αναψυκτικά. Μόνο λίγο νερό θα σου πρότεινα εγώ για να μειωθεί λίγο το αλκοόλ και να βγουν τα υπέροχα φυσικά αρώματα που κάθε single malt κρύβει μέσα του. Ένα αποστακτήριο, ένα σιτηρό, ένα whisky. Τόσο υπέροχη είναι η αναλογία των single malt. Αυτή τη μοναδικότητα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου σε κάθε μικρή γουλιά που θα ξενίζει τη γλώσσα σου. Η συντριπτική πλειοψηφία των malt whisky δημιουργούνται από βύνη κριθαριού.

Τα blended
Τα αγαπημένα του Έλληνα μιας και τα καταναλώνει μετά μανίας εδώ και μερικές δεκαετίες. Θυμάμαι ακόμα τον Master Distiller του Chivas να ευχαριστεί τους Έλληνες δημοσιογράφους για την αγάπη που δείχνει η χώρα μας στα blended whiskies. Πολλοί κάνουν το λάθος να απαξιώνουν τα blended επειδή ακριβώς δεν έχουν την μοναδικότητα των single malts. Τι κακό όμως θα μπορούσε να έχει η υπέροχη μυσταγωγία του να μπλέκεις μερικά από τα πλέον μοναδικά και ποιοτικά malts για να δημιουργήσεις ένα ποτό; Κανένα κακό, όπως θα έχει γνωρίσει κι εσύ ήδη στο ποτήρι σου. Το αν θα επιλέξεις ένα blend από minimum 12ετή malts ή ένα πιο ακριβό blend από minimum 18ετή ή 25ετή malts είναι θέμα δικό σου και της τσέπης σου. Αν και, γιορτές είναι, χάρισε στον εαυτό σου ένα πιο ακριβό και παλαιό blend. Μπορεί και να σου αρέσει.