Το οικολογικό μας καθήκον - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το οικολογικό μας καθήκον

Ο μεγάλος Ινδιάνος αρχηγός Καθιστός Ταύρος, είχε πει το 1890 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. " Η γη δεν ανήκει στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα ανήκει στην γη". Και κάποια χρόνια νωρίτερα ο αρχηγός των Ινδιάνων Ντουγάμι Σιάτλ, απάντησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Πιρς, όταν αυτός του ζήτησε ν' αγοράσει τη γη της φυλής του, το 1855! Ως εξής: «Ξέρουμε ότι ο λευκός δεν καταλαβαίνει τους τρόπους μας. Η Γη δεν είναι σύντροφός του αλλά εχθρός του. Με την απληστία του θα την καταβροχθίσει και δεν θ' αφήσει πίσω του τίποτα, παρά μόνο έρημο. Ο καιρός της δικής σας παρακμής είναι ακόμα μακριά, αλλά θα 'ρθει. Κανείς δεν ξεφεύγει από το γραφτό του. Μολύνετε το κρεβάτι σας και μια νύχτα θα πάθετε ασφυξία από τα ίδια σας τα απορρίμματα»*.
Είμαστε κομμάτι της Γης και οι πράξεις μας εναντίον της έχουν στόχο τον εαυτό μας. Δεν του δώσαμε σημασία. Αλλά ας μην κατηγορήσουμε ακόμη τους άλλους. Όλοι ευθυνόμαστε για τον πλανήτη μας σήμερα. Επιβαρύνουμε πάρα πολύ την γη. Σε 30 χρόνια από σήμερα το 30% των φυσικών πόρων του πλανήτη θα έχει επαλειφθεί. Η μάζα του πληθυσμού αυξάνεται ραγδαία. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό. Όμως αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε με τις ανέσεις μας, θα πρέπει να κάνουμε ένα νέο συμβόλαιο με την φύση. Και αυτό εξαρτάται από τον καθένα μας.
Ο πληθυσμός της γης σήμερα είναι 6,5 δισ. Το 1/3 των ανθρώπων στους οποίους συμπεριλαμβανόμαστε και εμείς, επιβαρύνει υπερβολικά τον πλανήτη. Όμως αυτός ο τρόπος ζωής δεν είναι ούτε καλός, ούτε βιώσιμος. Κοντεύουμε να εξαντλήσουμε τους φυσικούς πόρους. Σήμερα, αν θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν εξίσου καλά με εμάς, πρέπει να κάνουμε στους εαυτούς μας την σωστή ερώτηση. Είμαστε ικανοί να αλλάξουμε τρόπο ζωής; Και δεν αναφέρομαι στους άλλους. Αναφέρομαι σε εμένα και σε εσάς. Δεν μας μένεις πολύς χρόνος.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει να σταματήσει.. Για να υπάρξει πρόοδος χρειάζεται ένα τολμηρό όραμα. Ζούμε σε καιρούς βαθύτατης κρίσης, και ο καθένας μας πρέπει να παίξει ρόλο.Αποφασίζουμε για το μέλλον της γης σήμερα. Χωρίς πανικό πρέπει να αντιδράσουμε στην μη αναστρέψιμη ζημιά που προκαλούμε καθημερινά στον πλανήτη μας. Τα προβλήματα είναι τόσο πολύπλοκα όσο αχανής είναι και η γη. Αποφασίζουμε για το μέλλον της γης σήμερα. Είμαστε όλοι μέρη ενός συνόλου και πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τα διαφορετικά ειδή ζωής που μας περιβάλουν. Από εμάς εξαρτάται να βρούμε λύσεις για να μειώσουμε την οικολογική επιβάρυνση στην γη. Αν όλοι συνεχίσουμε να καταναλώνουμε έτσι, τότε θα χρειαστούν τρεις πλανήτες για να καλυφθούν οι ανάγκες μας.