Σκληρές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις για τα λεφτά - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Σκληρές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις για τα λεφτά

Όλη η ζωή των ανθρώπων γυρνά γύρω από τα λεφτά. Χωρίς να είναι αποδεδειγμένο ότι τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, το σίγουρο είναι ότι είναι απαραίτητα για να ζήσει ένας άνθρωπος αξιοπρεπώς.
Εξάλλου, αν δε χρειαζόμασταν λεφτά, κανείς δε θα δούλευε.  Διάβασε 8 σκληρές αλήθειες που αφορούν τα λεφτά:

Δε βοηθά να αποταμιεύεις χωρίς να έχεις ένα στόχο

Όλοι έχουμε μικρούς ή μεγάλους στόχους στη ζωή μας. Αυτός ο στόχος μπορεί να είναι μια υψηλή θέση εργασίας, ένα μακρινό ταξίδι, η αγορά ενός σπιτιού κτλ.

Αν όμως δεν έχεις κανένα στόχο και απλά αποταμιεύεις, είναι πολύ πιθανό να ξοδέψεις όλα σου τα δεδουλευμένα σε πράγματα που δε χρειάζεσαι, έχοντας στο μυαλό ότι έχεις λεφτά και σε παίρνει να ξοδεύεις αλόγιστα.

Δεν παίρνεις ποτέ αυτά που δε ζητάς

Μην περιμένεις να σου δώσει το αφεντικό αύξηση ή προαγωγή, επειδή αναγνωρίζει τις προσπάθειες και την εργατικότητά σου.
Πρέπει εσύ ο ίδιος να ζητήσεις την πολυπόθητη αύξηση, έχοντας φυσικά τα κατάλληλα επιχειρήματα, όπως τα project που έχεις φέρει εις πέρας, τις (αμισθί) υπερωρίες και τα χρόνια που έχεις αφιερώσει στην εταιρία.
Να είσαι σίγουρος ότι αυτό θα εκτιμηθεί περισσότερο, από το να κάθεσαι και να περιμένεις αμίλητος κάτι που πιθανότατα δε θα έρθει ποτέ.

Μην ξοδεύεις ανεξέλεγκτα

Το να δίνεις 2€ κάθε μέρα για καφέ από το take-away απέναντι από τη δουλειά σου και τα 3€ για σάντουιτς από το κυλικείο μπορεί να μη σου φαίνονται πολλά, όμως τα 5€ τη μέρα είναι 100€ το μήνα. Το ίδιο ισχύει και για έξοδα “πολυτέλειας” όπως ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα, τα 3 ποτά σε μια έξοδο και τα καθημερινά delivery.
Μάθε να παίρνεις καφέ και φαγητό από το σπίτι στη δουλειά και ελάττωσε το κάπνισμα, ώστε να μη δίνεις 4.50€ κάθε μέρα για καινούργιο πακέτο. Θα δεις ότι στο τέλος του μήνα θα σου μένουν πολύ περισσότερα χρήματα, τα οποία μπορείς να ξοδέψεις πιο εποικοδομητικά.

Τα χρέη δεν αποπληρώνονται από μόνα τους 

Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί άνθρωποι κατέφευγαν στις τράπεζες για δάνεια παντός τύπου. Η έγκρισή τους σε χαροποίησε, όμως η αποπληρωμή του είναι κάτι που σε κυνηγά για πολλά χρόνια.

Έχεις 2 επιλογές για την αποπληρωμή ενός δανείου: η πρώτη είναι να πληρώσεις το χρέος πρώτα με το υψηλότερο επιτόκιο, ώστε να αποφύγεις την εμφάνιση πρόσθετου κόστους στο μέλλον. Η δεύτερη είναι να ξεκινήσεις με το μικρότερο χρέος, να το αποπληρώσεις και στη συνέχεια να έχεις την ώθηση να αποπληρώσεις και το επιτόκιο.

Πρέπει να περιμένεις το αναπάντεχο

Με όση ακρίβεια και να έχεις υπολογίσει τα έξοδά σου, πάντα θα προκύψει κάτι “απροσδόκητο”.

Θα έχεις παρατηρήσει πως όποτε πας διακοπές, πάντα ξοδεύεις κάτι παραπάνω από ό,τι είχες υπολογίσει, όπως συχνά προκύπτουν μικρά ή μεγάλα έξοδα από το πουθενά. Θα πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου την πιθανότητα να ξεφύγεις από το μπάτζετ, για να μη βρεθείς ποτέ προ εκπλήξεως.

Αποταμίευσε τώρα για να σωθείς αργότερα

Στα 20 σίγουρα δε σκεφτόσουν να αποταμιεύσεις λεφτά για την (μακρινή) ώρα που θα έκανες οικογένεια, στα 30 όμως πιστεύεις ότι έπρεπε να αφήνεις από τότε ένα μικρό ποσό στην άκρη κάθε μήνα. Έχε στο νου σου το μέλλον, χωρίς βέβαια να χάνεις την ουσία του παρόντος. Επίσης, καλύτερα να επενδύσεις χρήματα σε κάτι που θα κρατήσει χρόνια (ένα καλό αμάξι, ένα δερμάτινο μπουφάν, ένα ακριβό ρολόι), παρά να ξοδεύεις λίγα λεφτά σε πολλά αντικείμενα που δε θα κρατήσουν και που δε χρειάζεσαι.

Ξόδεψε πρώτα για τα απαραίτητα

Όλοι έχουμε οικονομικές υποχρεώσεις, στις οποίες οφείλουμε να είμαστε συνεπείς. Πρέπει ως ώριμοι άνθρωποι να δίνουμε προτεραιότητα σε αυτές και μετά στη διασκέδαση.

Δεν αξίζει να αγοράσεις το iPhone 7 με αντάλλαγμα να μην έχεις ρεύμα και τηλέφωνο για 3 μήνες.
Χρειάζεσαι λιγότερα από όσα πιστεύεις. Η αλήθεια είναι ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει και να είναι ευτυχισμένος με τα βασικά αγαθά. Ωστόσο η προβολή και η επικρότηση του υπερκαταναλωτισμού από τα μέσα, μας δημιουργεί διαρκώς νέες ανάγκες.

Αυτό οδηγεί στο να πληρώνουμε για πράγματα και υπηρεσίες που δε χρειαζόμαστε πραγματικά, από μιμητισμό. Σημασία έχει να κατανοήσεις τις πραγματικές σου ανάγκες και να δίνεις προτεραιότητα σε αυτές και όχι στις ψεύτικες.