Το μέλλον ανήκει στην ηλεκτροκίνηση - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Το μέλλον ανήκει στην ηλεκτροκίνηση

Θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας από την ηλεκτροκίνηση; Περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.

Του Λάζαρου Βρύση

Καθώς ολοένα και περισσότεροι οδηγοί θα έχουν την ευκαιρία να οδηγήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι σίγουρο πως θα λατρέψουν τη νέα εποχή της αυτοκίνησης.
Γιατί η ηλεκτροκίνηση δεν φέρνει μόνο οφέλη που γίνονται κατανοητά με μια απλή μελέτη των τεχνικών προδιαγραφών της συγκεκριμένης τεχνολογίας, όπως η φιλικότητα προς το περιβάλλον (ή ενδεχομένως και στην τσέπη μας), αλλά σηματοδοτεί και μια ριζική αλλαγή σε πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την εμπειρία της οδήγησης. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα γίνονται αντιληπτά καθώς τα ηλεκτροκίνητα θα ενσωματώνονται στη ζωή μας, και είναι σίγουρο πως θα τα εκτιμήσουμε σε μέγιστο βαθμό.
Η κουβέντα σχετικά με την ηλεκτροκίνηση έχει ενδιαφέρον να αναπτυχθεί σε πολλές διαστάσεις, από καθαρά τεχνικό επίπεδο έως το πως μπορεί να επηρεαστούν οι συσχετισμοί στις διεθνείς οικονομίες, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια μεταβατική περίοδο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ παράλληλα επηρεάζεται όλη η αλυσίδα της παραγωγής, της εμπορίας και διανομής ορυκτών καυσίμων. Στο τρέχον άρθρο θα αρκεστούμε σε μια καθημερινή, ανθρωποκεντρική προσέγγιση του θέματος.
Τα οχήματα με μηχανή εσωτερικής καύσης μας εξυπηρετούν για περισσότερο από έναν αιώνα. Σε αυτά τα χρόνια η εξέλιξη τους υπήρξε σημαντική, έγιναν περισσότερο ασφαλή, αποδοτικά, εύχρηστα, σε βαθμό μάλιστα που τα αντιμετωπίζουμε όχι μόνο σαν «μηχανές μετακίνησης» αλλά και ως αξεσουάρ διασκέδασης ή αθλητισμού. Οι κινητήριες μονάδες και το σύστημα μετάδοσης έχουν υποστεί πολλαπλές βελτιώσεις, αλλά η αρχή λειτουργίας τους παραμένει η ίδια. Είναι αξιοσημείωτο το πως έχει καταφέρει ο άνθρωπος να τιθασεύσει την ενέργεια που φέρουν τα υγρά καύσιμα και να τη μετατρέπει σε κατάλληλη μορφή, προκειμένου να κινηθεί ένα όχημα. Εντός του κινητήρα το καύσιμο αναφλέγεται, η ενέργεια που απελευθερώνεται μετατρέπεται σε παλινδρομική κίνηση, έπειτα σε περιστροφική, για να καταλήξει στους τροχούς μέσω του συστήματος μετάδοσης. Αυτή η «χειραγώγηση» της ενέργειας όσο απλά αποτυπώνεται σε μια πρόταση, τόσο δύσκολα επιτυγχάνεται στην πραγματικότητα. Για να καταστεί λειτουργικός ένας τέτοιος μηχανισμός απαιτείται να συνεργαστούν αρμονικά διάφορα μηχανικά, ηλεκτρομηχανικά και ηλεκτρονικά υποσυστήματα. Τα πολυάριθμα κινητά μέρη ενός κινητήρα προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός απαιτητικού μηχανισμού λίπανσης (λιπαντικό, αντλία λαδιού, φίλτρο λαδιού), για τη διαχείριση των υψηλών θερμικών φορτίων επιβάλλεται η λειτουργία ενός αποδοτικού συστήματος απαγωγής θερμότητας (ψυκτικό υγρό, ψυγείο, βεντιλατέρ, αντλία ψυκτικού), το σύστημα τροφοδοσίας εξασφαλίζει την παροχή καυσίμου στον κινητήρα (αντλία καυσίμου, μπεκ, φίλτρο καυσίμου), ενώ αυτό της ανάφλεξης (μπουζί, πολλαπλασιαστές) είναι υπεύθυνο για την ακριβή ανάφλεξη του καυσίμου. Δεν πρέπει να βγάζουμε από την εξίσωση το σύστημα απαγωγής των καυσαερίων (καταλύτης, σιγαστήρας, αισθητήρες λ) που διασφαλίζει ανεκτά επίπεδα θορύβου και ρύπων, όπως και αυτό της μετάδοσης (κιβώτιο ταχυτήτων, συμπλέκτης) που είναι απαραίτητο για την ομαλή κίνηση ενός αυτοκινήτου. Και όλα αυτά προκύπτουν έπειτα από μια γρήγορη απαρίθμηση των εξαρτημάτων ενός συμβατικού κινητήριου συνόλου. Όπως ευκολά αντιλαμβάνεται κανείς (ή έχει διαπιστώσει από προσωπική εμπειρία), τα παραπάνω συστήματα -επειδή κατά βάση απαρτίζονται από κινούμενα μηχανικά μέρη- παρουσιάζουν φθορές, απαιτούν τακτική συντήρηση και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο αστοχία τους και κατά συνέπεια η επισκευή ή αντικατάστασή τους.
Εδώ εντοπίζεται ένα από τα σημαντικότερα σημεία υπεροχής ενός ηλεκτρικού οχήματος σε σύγκριση με ένα συμβατικό: ένα ηλεκτρικό κινητήριο σύνολο χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλότερη μηχανική πολυπλοκότητα, ενώ τα επιμέρους συστήματα -λόγω της φύσης τους-παρουσιάζουν ελάχιστες φθορές. Το ηλεκτρικό «drivetrain» αποτελείται από τρία βασικά συστήματα: τον ηλεκτροκινητήρα, την πηγή ενέργειας (μπαταρία) και μια ηλεκτρονική μονάδα για τη διαχείριση της ενέργειας. Ξεχνάμε τις μονάδες τροφοδοσίας και ανάφλεξης, ενώ συμπλέκτης και κιβώτιο ταχυτήτων αποτελούν παρελθόν. Οι τακτικές αλλαγές φίλτρων, λιπαντικού, μπουζί, ιμάντα χρονισμού δε νοούνται πλέον. Δε θα χρειαστεί να αποκαταστήσουμε καμένους αισθητήρες λ, κολλημένες βαλβίδες EGR, φθαρμένο δίσκο-πλατό. Οι κουραστικές αλλαγές ταχυτήτων στο μποτιλιάρισμα και οι «ζόρικες» εκκινήσεις σε ανηφόρα θα αποτελούν ανάμνηση, το βουητό του θερμικού κινητήρα το διαδέχεται η απολύτως αθόρυβη, αγχολυτική λειτουργία του ηλεκτρικού μοτέρ, ενώ ακόμη και η διαδικασία της επιβράδυνσης αποκτά νέα διάσταση: πλέον το «φρενάρισμα» δε θα αποτελεί απλά μια κατάσταση σπατάλης ενέργειας (και φθοράς του συστήματος πέδησης), αλλά ανάκτησής και μετατροπής της σε ωφέλιμη, μέσω του ηλεκτροκινητήρα.
Έχουμε να κάνουμε με μια εντελώς νέα εμπειρία χρήσης, που όσον αφορά τις φάσεις επιτάχυνσης και επιβράδυνσης, πλέον θα προσεγγίζει περισσότερο ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι και όχι την οδήγηση ενός «συμβατικού» αυτοκινήτου. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως η εν λόγω εξέλιξη, παρουσιάζει ομοιότητες (αναλογικά) με την μετάβαση από τις «ογκώδεις» τηλεοράσεις καθοδικού σωλήνα στις σύγχρονες επίπεδες. Και κάτι παραπάνω. Το σίγουρο είναι πως οι επόμενες γενεές θα απορούν για το πώς κάποτε οι άνθρωποι ανέχονταν τα ιδιότροπα σημερινά αυτοκίνητα, όπως κι εμείς αυτή τη στιγμή δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε τις δυσκολίες της μετακίνησης με άλογο και κάρο… μερικά χρόνια πριν.