Ο ωρολογοποιός - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να ξέρει ένας άντρας

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020

Ο ωρολογοποιός

Γράφω για να φέρω την γαλήνη στην καρδιά μου και να απαλλαγώ από τις μνήμες της προηγούμενης ζωής μου που με πνίγουν. Έτσι μόνο μπορώ να αρχίσω μια καινούργια ζωή, μια που τώρα στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, έχω ωριμάσει ως άνθρωπος. Και έτσι μπορώ πια να ζήσω απλά και ήσυχα, αρκεί να μου δοθεί η ευκαιρία. Έχω εγκαταλείψει τον αγώνα. Είθε να έρθει ένα τέλος. Μια γωνιά για μένα. Θέλω να με ξεχάσει ακόμη και ο Θεός.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1


"Να θυμάσαι λοιπόν τον Μεγαλειώδη Δημιουργό σου στις ημέρες της νιότης σου, προτού έρθουν οι ημέρες της στενοχώριας και φτάσουν τα χρόνια που θα λες: «Δεν βρίσκω καμιά ευχαρίστηση σε αυτά»·

Ο Εκκλησιαστής


Το όνομα μου είναι Νεκτάριος Ιζμιρτζόγλου, και αυτή είναι η ιστορία της πολυτάραχης ζωής μου. Σκέφτομαι πως ίσως θέλεις να την διαβάσεις.  H τύχη με συντρόφευε στην περιπλάνηση μου στον κόσμο, και με ακολούθησε έως το Μοντεβίδεο και την Ιερουσαλήμ. Πήγα στον πόλεμο, και επέζησα, ενώ γύρω μου πολλοί πέθαναν. Άνθρωποι σχεδόν πάντα καλύτεροι από μένα, η ζωή των οποίων συνθλίφτηκε από ένα σφάλμα, και ξοδεύτηκε από μια λάθος στιγμή. Ο πόνος της ιστορίας τους και της ζωής τους εισχώρησε μέσα μου και έγινε κομμάτι της ύπαρξης μου. Αλλά η ιστορία μου δεν ξεκινάει με αυτούς τους ανθρώπους, ούτε με τον πόλεμο, ούτε με στιγμές μίσους, αγάπης και αδιαφορίας. Και κάπως έτσι αρχίζω να διηγούμαι την ιστορία μου…
Οι μνήμες με κυριεύουν. Ξεχνώ που βρίσκομαι. Θα γράψω ότι καταφέρω να γράψω. Δεν πρέπει να βιάζομαι. Δεν πρέπει να βιάζομαι. Θα καταφέρω να γράψω στο χαρτί, περισσότερα από όσα έχω σκεφτεί. Οι μνήμες μου είναι καθαρές σαν το νερό που έχει μείνει για μεγάλο διάστημα σε ασημένιο σκεύος. Θυμάμαι τα λόγια του μέντορα μου στο πεδίο της μάχης. «Κάνε ότι πρέπει και ας γίνει ότι γίνει».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2


Τα πρόβατα με τα πρόβατα και οι λύκοι με τους λύκους.
Houses of cards

«Ο χρόνος δεν μπορεί να μετρηθεί, αγόρι μου. Είναι κάτι βαθύτερο που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους του ανθρώπου! Το μυστικό σε ότι κάνεις είναι η αφοσίωση στην λεπτομέρεια. Να το θυμάσαι, να προσέχεις και τη παραμικρή λεπτομέρεια. Να μην σου αποσπά τίποτε άχρηστο την προσοχή.
Η υπομονή υφαίνει τις ώρες που περνάω σκυφτός πάνω από ένα ρολόι και προφανώς όλο αυτό, θέλει προέχοντος, μεράκι. Βλέπεις; Αγαπώ αυτό που κάνω. Το κάνω πάνω από 40 χρόνια, και δεν ξέρω για πόσο ακόμη. Ακόμη και αν βγω στην σύνταξη κάποια μέρα, ακόμη και τότε αγόρι μου, θα παίρνω το δρόμο κάθε πρωί, θα αφήνω τη γιαγιά σου σπίτι να με κοιτάει από το παράθυρο, και θα έρχομαι εδώ στο μικρό μου υπόγειο. Αυτό είναι αγάπη. Οι άνθρωποι που με εμπιστεύονται τόσα χρόνια, γιατί λες ότι το κάνουν;
Γιατί ξέρουν ότι τα δικά τους ωρολόγια, που τα πλήρωσαν άλλοι μια περιουσία, τα νιώθω σαν δικά μου, τα προσέχω σαν δικά μου. Η ακρίβεια παίζει ρόλο σε ότι κάνεις στην ζωή σου. Η ακρίβεια και η λεπτομέρεια. Αυτές οι δύο λέξεις έχουν δομήσει τη ζωή μου. Η συνέπεια είναι θέμα συνήθειας. Τι σου είπα πριν; Ακόμη και με το μπαστουνάκι θα έρχομαι κάθε πρωί εδώ, Διδάξου από μένα, θα σου χρειαστεί ότι και αν κάνεις. Να είσαι συνεπείς και ήρεμος. Στα νιάτα μου πολυαγαπημένε μου εγγονέ, ήμουν και εγώ νευρικός και υπερκινητικός.
Η ωρολογοποιία με έκανε πιο ήρεμο. Ο χρόνος είναι το παιδί που τρέχει μέσα μας. Γελάει μαζί μας και μας περιπαίζει. Κοιτώ από το τζάμι βιαστικούς τους ανθρώπους να περούν. Κάποιοι ούτε καν ξέρουν ότι εδώ υπάρχει ένα ωρολογοποιείο. Μια συμπυκνωμένη απελπισία. Σα να προσπαθούν να αποφύγουν το μοιραίο. Ο χρόνος όμως, είναι πλάι μας. Κυλάει πίσω από τα τζάμια των ανοιχτών λεωφορείων. Θριαμβεύει στην αιθρία. Και σκοτεινιάζει στην όψη του θανάτου. Ένας υπερόπτης βαδιστής ανάμεσα σε αμέριμνα άνθη. Γιατί όσο διαφορετικό κι αν είναι ένα ρολόι στην όψη του, η μαγεία του κρύβεται στον μηχανισμό ο οποίος βρίσκεται κρυμμένος καλά κάτω από το καντράν ή φαίνεται ελαφρά. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι. Κρύβονται κάτω από την μάσκα τους. Τόσο διαφορετικοί. Η ζωή, όπως η δουλειά μου απαιτεί τιτάνια συγκέντρωση, ψυχραιμία και υπομονή. Το σημαντικό στη ωρολογοποιία είναι να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας.
Να χρησιμοποιούμε με το ένα χέρι το κατσαβιδάκι, να τοποθετούμε σωστά τα εξαρτήματα, να τα ξεχωρίζουμε σωστά αλλά και να αντιληφθούμε τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού ώστε να μην τον συναρμολογήσουμε μηχανικά αλλά να κατανοήσουμε γιατί το κάθε εξάρτημα πρέπει να μπει με τον συγκεκριμένο τρόπο. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι.
Ποτέ δεν μπορείς να καταλάβεις έναν άνθρωπο, αν δεν ξέρεις τι θέλει από σένα. Πρέπει να αντιληφθείς τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Μην εμπιστεύεσαι εύκολα. Κάποιοι από τους άνθρωποι θα σου πουν ψέματα. Να θυμάσαι, όσο παράξενο και αν σου ακουστεί. Ένας ειλικρινής εχθρός είναι καλύτερος από ένα φίλο που ψεύδεται. Να το θυμάσαι αυτό. Να δείχνεις πάντα προσοχή σε αυτά που οι άνθρωποι λένε και περισσότερη προσοχή σε αυτά που κάνουν. Οι ενέργειες τους θα σου δείξουν την αλήθεια, η οποία θα σε βοηθήσει να μετρήσεις την πραγματική ποιότητα της σχέσης σας σε μια μακροπρόθεσμη βάση. Και μην ξεχνάς να μην συγχωρείς ποτέ την προδοσία. Ποτέ και για κανένα λόγο. Είναι βασικοί κανόνες της ζωής αυτοί. Μου τους έμαθε η ίδια η ζωή. Ξέρεις πόσους ανθρώπους γνώρισα; Πλούσιους και φτωχούς; Σε ζάλισα μήπως; Έλα, πιάσε από το ψυγείο να πιούμε μια πορτοκαλάδα" "Οχι παππού με αρέσει να σε ακούω. Μαθαίνω τόσα από σένα. Πες μου και άλλα. Είναι καλύτερα από το μάθημα με σένα." "Εντάξει λοιπόν. Αλλά και εγώ κουράστηκα και η γιαγιά σου θα μας περιμένει με στρωμένο το τραπέζι. Και μαγείρεψε το αγαπημένου φαγητό. Τηγανητές πατάτες με μπριζόλες. Άκουσε με αγόρι μου. Όταν θα μεγαλώσεις, θα καταλάβεις πολλά. Μπορεί να θυμάσαι τα λόγια μου, μπορεί όχι. Αλλά θέλω να μην εμπιστεύεσαι τίποτα εκτός από τις εμπειρίες σου. Και να ακολουθείς το ένστικτο σου. Να μην το προδώσεις ποτέ. Έλα, σήκω να κλείσουμε το μαγαζί και σιγά - σιγά να πάμε σπίτι. Θα σου πω και άλλα στο δρόμο. Πόσο γρήγορα μεγαλώνεις. Να ήταν εδώ ο πατέρας σου να σε καμάρωνε. Έλα, τι σκέφτομαι τώρα..."
Τα χρόνια κύλησαν αλλά την λησμονιά για τον χαμό των γονιών του, δεν την έφεραν στην καρδιά του Νεκτάριου.

Post Top Ad

Responsive Ads Here