Αυτό που χριειάζεται να γνωρίζουν οι εραστές του κρασιού, είναι οι περιπτώσεις που μπορούν να καταστρέψουν την απόλαυσή του, προτού μάλιστα η πρώτη γουλιά του πλημμυρίσει τον ουρανίσκο.
Η θερμοκρασία
Μη σερβίρετε το κόκκινο κρασί -για το λευκό δεν το συζητάμε- σε θερμοκρασία δωματίου, ιδιαίτερα μια ζεστή μέρα. Οτιδήποτε πάνω από τους 20 βαθμούς, είναι ζεστό. Βάλτε το μπουκάλι στο ψυγείο (συντήρηση) μισή ώρα προτού το σερβίρετε και θα παρατηρήσετε αμέσως την ποιοτική διαφορά.
Η ταραχή
Το κρασί σε κάποιο βαθμό είναι «ζωντανό» - είναι ευπαθές κι αν έχει κάνει ολόκληρο ταξίδι μέχρι να φτάσει στα χέρια σας, πιθανόν να σας φανεί παράξενο στη γεύση. Τα «κουνημένα» κρασιά είναι «σκληρά» στη γεύση και ξενίζουν.
Το κρασί που έχει ταξιδέψει χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν ακόμη και ακινησία για 2 ολόκληρες εβδομάδες, εάν οι φιάλες που παραγγείλατε έχουν αποσταλεί από μια e-κάβα.
Τα αρώματα
Στην απόλαυση ενός κρασιού το σημαντικότερο ρόλο παίζει η μύτη. Μπορείτε να γευτείτε πέντε πράγματα (γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό και ουμάμι), όμως μπορείτε να μυρίσετε 10.000 άλλα! Έτσι ο υπ. αριθμ. 1 «εχθρός» του κρασιού είναι το άρωμα που έχετε βάλει στο πρόσωπό σας. Συμπληρωματικά για τις κυρίες «εγκληματικός» συνεργός του αρώματος είναι το αρωματικό lipstick των χειλιών.
Η ζάχαρη
Ένας οινόφιλος μπορεί να αγαπάει τα γλυκά, όμως οφείλει - σε περίπτωση που έχουν ήδη σερβιριστεί - να αποτελειώσει το κρασί του και κατόπιν να ασχοληθεί μαζί τους. Ακόμη καλύτερα θα κάνει εάν παραγγείλει ένα επιδόρπιο οίνο που συνοδεύει υπέροχα τα γλυκά.
Οι εχθροί
Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν τα πάνε καθόλου καλά με το κρασί. Τα σπαράγγια και οι αγκινάρες είναι τα κορυφαία σ' αυτή τη λίστα. Τα σπαράγγια έχουν ένα συστατικό που ονομάζεται μεθυλική μερκαπτάνη, η οποία κάνει τη γεύση του κρασιού πιο «φυτική». Οι αγκινάρες πάλι, λόγω της κιναρίνης που περιέχουν, τρελαίνουν τον ουρανίσκο, ο οποίος εντοπίζει γεύσεις που δεν υπάρχουν.