Τα θεμέλια του να είσαι τζέντλεμαν - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Τα θεμέλια του να είσαι τζέντλεμαν

Το να είσαι πρότυπο συμπεριφοράς απέχει απ’ το να υποτάσσεσαι σε κανόνες. Αντίθετα έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που σκέφτεσαι και συμπεριφέρεσαι.
Πρόκειται για την συνειδητή προσπάθεια σου να συνεισφέρεις θετικά στην κοινωνία και στους συνανθρώπους σου.

#1 Αντίληψη

Αντίληψη σημαίνει να γνωρίζεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι και τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από εσένα σε αυτή την περίπτωση. Αν για παράδειγμα βρεθείς ξαφνικά, χωρίς να το περιμένεις, σε ένα πολύ επίσημο δείπνο για πρώτη φορά, κανείς δεν περιμένει να γνωρίζεις ποιο απ’ όλα τα κουτάλια χρησιμοποιείται και για ποιο σκοπό.

Αν όμως σε καλούν τακτικά σε πολύ επίσημα δείπνα, επειδή είσαι τζέντλεμαν θα αφιερώσεις χρόνο να μάθεις τι χρησιμοποιείται και που, ώστε να είσαι προετοιμασμένος. Αυτό είναι και το πρώτο βασικό θεμέλιο του να είσαι τζέντλεμαν. Η τέχνη του να διαβάζεις την κατάσταση και να καταλαβαίνεις τι προσδοκίες έχουν οι άλλοι από εσένα. Και στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτό σημαίνει να παρατηρείς και να σκέφτεσαι για λίγο πριν αρχίσεις να πράττεις. Μια καλή τακτική για οποιαδήποτε περίσταση.

#2. Σκέψου πως οι πράξεις σου επηρεάζουν τους άλλους

«Αυτή η πράξη μου/συμπεριφορά μου θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους γύρω μου;»

Κάθε πράξη μπορεί να αξιολογηθεί με αυτήν την απλή ερώτηση. Και κάθε πράξη ή συμπεριφορά που έχει αρνητικό αντίκτυπο χρειάζεται ώριμη σκέψη.

Ναι, δεν μπορεις να τους κάνεις ολους χαρούμενους. Όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να απογοητεύσεις κάποιον αναγκαστικά και στο να δρας απερίσκεπτα προκαλώντας αχρείαστο δράμα και αρνητικά συναισθήματα.

Να δρας και να κάνεις αυτό που πρέπει, αλλά να σκέφτεσαι και το πως οι πράξεις σου αλλάζουν τη ζωή και των άλλων γύρω σου.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων όμως, θέλω να προσθέσω πως το να υπολογίζεις και τους άλλους, δεν σημαίνει να αποφεύγεις τη σύγκρουση μαζί τους αν αυτή χρειάζεται.

Πρόκειται απλώς για την αρχή του να κάνεις τα πράγματα που θες με τρόπο που κάνει τη ζωή καλύτερη για όλους. Η αποφυγή των συγκρούσεων είναι καλό πράγμα όταν οι συγκρούσεις γίνονται με το παραμικρό, διαφορετικά οι συγκρούσεις είναι πάντα στο παιχνίδι.

#3 Αυτοπεποίθηση

Λίγα πράγματα είναι εξίσου αμήχανα και ζημιογόνα σε μια κοινωνική περίσταση από έναν άνδρα μπερδεμένο, που θέλει να κάνει το σωστό, χωρίς να ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό. Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, ένας από του πιο σημαντικούς κανόνες του να είσαι τζέντλεμαν είναι να μην δείχνεις απογοητευμένος ή μπερδεμένος.

Το να έχεις αντίληψη της κατάστασης και να σκέφτεσαι πως οι πράξεις σου επηρεάζουν τους άλλους σε βοηθάει να γνωρίζεις πως να πλοηγηθείς σε μια κοινωνική κατάσταση. Ωστόσο το να μπορείς να κάνεις το σωστό με αυτοπεποίθηση είναι εξίσου σημαντικό.
Οτιδήποτε συμβαίνει, συμβαίνει ομαλά και ανεμπόδιστα. Ο άνδρας που νιώθει πως πρέπει να επιδεικνύεται για την συμπεριφορά του δεν δείχνει ιδιαίτερα τζέντλεμαν.