Τα κορυφαία σε πωλήσεις βιβλία όλων των εποχών - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020

Τα κορυφαία σε πωλήσεις βιβλία όλων των εποχών

Είναι κοινά αποδεκτό ότι το ίσως το πιο ευπώλητο κείμενο όλων των εποχών είναι η Βίβλος με πωλήσεις άνω των 5 δισ.. αντίτυπων (ας μην ξεχνάμε ότι για χρόνια στα περισσότερα ξενοδοχεία του Δυτικού Κόσμου υπήρχε πάντα ένα αντίτυπο στο συρτάρι του κομοδίνου). Αντίστοιχα, το Κόκκινο Βιβλίο του Mao Tse Tung πρέπει να έχει ξεπεράσει τα 800 εκ. αντίτυπα - στην περίπτωσή του, όμως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ήταν σχεδόν υποχρεωτική η ανάγνωσή του από το σύνολο του κινεζικού πληθυσμού.
Τέλος, best sellers παλιότερων αιώνων όπως ο Κόμης Μοντεχρίστος (εκδ. Gutenberg) του Αλέξανδρου Δουμά (1802-1870) που κανονικά θα βρίσκονταν πολύ ψηλά στη λίστα, δεν μπαίνουν στη δεκάδα μιας και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά για τις πωλήσεις τους.
Τα κορυφαια σε πωλήσεις βιβλία (μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για λογοτεχνία) ειναι τα εξής: 

Το Όνειρο της Κόκκινης Κάμαρας

Συγγραφέας: Cao Xueqin

Εκδόσεις: Gutenberg

Έτος έκδοσης: 1791

Χώρα: Κίνα

Πωλήσεις: 100 εκ. περίπου

Ένα διάσημο κείμενο της Άπω Ανατολής που δειλά δειλά επανέρχεται στο αναγνωστικό προσκήνιο της Δύσης κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Μία βουτιά μέσα στον χρόνο και τις ανθρώπινες σχέσεις, πίσω στη μακρινή εποχή της Αυτοκρατορικής Κίνας, μέσα από μία πολυθρύλητη οικογενειακή saga.

Και δεν έμεινε κανένας

Συγγραφέας: Agatha Christie

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Έτος έκδοσης: 1939

Χώρα: Μεγάλη Βρετανία

Πωλήσεις: 100 εκ. περίπου

Για εκείνη ήταν, όπως είχε παραδεχτεί, η ιστορία που τη δυσκόλεψε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Για τον υπόλοιπο πλανήτη το πιο χαρακτηριστικό κείμενο της μεγάλης κυρίας του whodunnit και των best sellers.

Χόμπιτ

Συγγραφέας: J.R.R Tolkien

Εκδόσεις: Κέδρος

Έτος έκδοσης: 1937

Χώρα: Μεγάλη Βρετανία

Πωλήσεις: 100 εκ. περίπου

Όπου ο Bilbo Baggins αφήνει το σπίτι του στο Shire για να ξεκινήσει μία τεράστια περιπέτεια δίπλα σε μάγους και νάνους πολεμιστές που θα τον φέρει αντιμέτωπο με δράκους και ορκ. Ή αλλιώς το πρώτο δείγμα γραφής του μεγαλύτερου παραμυθά του 20ου αιώνα.
Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Συγγραφέας: Lewis Carroll

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Έτος έκδοσης: 1865

Χώρα: Μεγάλη Βρετανία

Πωλήσεις: 100 εκ. περίπου

Ένα "παιδικό" βιβλίο που αφηγείται το πώς ένα κοριτσάκι πέρασε μέσα από μία λαγουδότριπα σε έναν παράξενο και θαυμαστό φανταστικό κόσμο; Ίσως, οι ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις σε σχέση με το κείμενο και η υποψία χρήσης ψυχοτρόπων από τον συγγραφέα θα του δίνουν πάντα μία πολύ πιο ενήλικη χροιά.

Ο Μετρ και η Μαργαρίτα

Συγγραφέας: Mikhail Bulgakov

Εκδόσεις: Μίνωας

Έτος έκδοσης: 1967

Χώρα: Ρωσία

Πωλήσεις: 100 εκ. περίπου

Ο μύθος του Φάουστ σε μία σύγχρονη εκδοχή, ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα που γράφτηκε στη Σοβιετική Ρωσία τη δεκαετία του '30 για να εκδοθεί πολλές δεκαετίες και έξι χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού. Ένα σπουδαίο κείμενο, δηλαδή, που γεμάτο πικρό χιούμορ μιλά με τον τρόπο του για το υπέρτατο αγαθό: την ελευθερία.

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος

Συγγραφέας: J. K. Rowling

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Έτος έκδοσης: 1997

Χώρα: Μεγάλη Βρετανία

Πωλήσεις: 120 εκ. περίπου

Όταν έγραφε το πρώτο βιβλίο της σειράς, η J.K. Rowling καθόταν σε μία καφετέρια με τις ώρες μιας και το δικό της σπίτι δεν είχε θέρμανση. Σήμερα, είναι μία πολυεκατομμυριούχος που χρωστά την τεράστια επιτυχία της σε έναν μικρό μάγο, την παρέα του και τις ιστορίες τους από την προεφηβεία μέχρι και τη (δύσκολη) ενηλικίωση.
Ο μικρός πρίγκιπας

Συγγραφέας: Antoine de Saint-Exupéry

Εκδόσεις: Αρμός

Έτος έκδοσης: 1943

Χώρα: Γαλλία

Πωλήσεις: 140 εκ. περίπου

Ένας αφηγητής, ένα αεροπορικό ατύχημα, μία τεράστια έρημος, ένας μικρός πρίγκιπας και μαγικά ταξίδια σε άλλους πλανήτες όπου οι "παιδικές" αφηγήσεις και φαντασιοπληξίες καταφέρνουν να μιλήσουν για πανανθρώπινες αλήθειες που αφορούν κάθε ηλικία.

Ο Αλχημιστής

Συγγραφέας: Paulo Coelho

Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη

Έτος έκδοσης: 1988

Χώρα: Βραζιλία

Πωλήσεις: 150 εκ. περίπου

"Το σύμπαν συνωμοτεί για να μας βοηθήσει, όταν προσπαθούμε να ζήσουμε το προσωπικό μας όνειρο" ή αλλιώς η πιο διάσημη ατάκα συγγραφέα που βγαίνει από το στόμα ανθρώπων που δεν διαβάζουν. Ίσως, έχει δεχθεί σαν βιβλίο περισσότερη κριτική από ότι του αξίζει, σίγουρα πάντως το new age πόνημα του Βραζιλιάνου μπεστσελερίτσα δεν έχει κατακτήσει το δικαίωμα να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο κείμενο αυτής της λίστας.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών

Συγγραφέας: J.R.R Tolkien

Εκδόσεις: Κέδρος

Έτος έκδοσης: 1954

Χώρα: Μεγάλη Βρετανία

Πωλήσεις: 150 εκ. περίπου

Δεύτερη εμφάνιση του κου Καθηγητή και πρωτιά στη λίστα, αφού το magnum opus του Tolkien συνεχίζει, πολλές δεκαετίες μετά, να γοητεύει, όχι άδικα, μικρούς και μεγάλους. Σε περίπτωση που δεν έχεις διαβάσει την τριλογία, η καραντίνα είναι ιδανική ευκαιρία. Άλλωστε, όπως φανερώνει περίτρανα η συγκεκριμένη δεκάδα, η καλπάζουσα φαντασία -όσο και αν έχει αντιμετωπιστεί με δυσπιστία από τους κριτικούς-έχει δώσει μερικά από τα κορυφαία best sellers όλων των εποχών.