Το 2020 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά όλων των εποχών - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Το 2020 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά όλων των εποχών

Κορονοϊός, ηφαίστεια, πυρκαγιές, ραδιενέργεια και ακριδες. Το 2020 δεν έχει ξεκινήσει ακριβώς καλά για την ανθρωπότητα, ενώ η πρώτη από τις καταστροφές που αναφέρθηκαν έχει πραγματικά γονατίσει την παγκόσμια οικονομία προκαλώντας παράλληλα εκατόμβες νεκρών. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν, όμως, ήθελες να πιστέψεις πως τα βάσανά μας σταματούν εκεί (και ιδιαίτερα τώρα που σιγά σιγά φαίνεται ότι βγαίνουμε από την καραντίνα), δυστυχώς η επιστημονική κοινότητα είναι αναγκασμένη σε επαναφέρει στην ωμή πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων το 2020 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά όλων των εποχών – ή τουλάχιστον από τότε που ξεκινήσαμε να έχουμε καταγραφές για τις θερμοκρασίες του πλανήτη.
Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, κάνουν λόγο για 50 έως 75% πιθανότητες να σπάει το ρεκόρ που είχε τεθεί πριν τέσσερα χρόνια. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες παρατηρούν άνοδο στη θερμοκρασία τόσο της Ανταρκτικής όσο και της Γροιλανδίας, ενώ την ίδια στιγμή η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Η.Π.Α έχει αποδείξει μαθηματικά ότι υπάρχει 75% το 2020 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.
Οι πρώτοι τρεις μήνες του 2020 είναι ήδη οι δεύτεροι πιο ζεστοί μήνες εδώ και 140 χρόνια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Η.Π.Α (NOAA), έτσι ακόμα και αν αυτή η χρονιά δε σπάσει το ρεκόρ, σίγουρα θα βρίσκεται στις πέντε "κορυφαίες".
"Το 2020 είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι ανάμεσα στις πέντε πιο ζεστές χρονιές όλων των εποχών" δηλώνουν οι υπεύθυνοι της NOOA στη μηνιαία αναφορά για τους για το κλίμα της Γης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Scientific American. Είναι, όμως, όλο αυτό κάτι πρωτοφανές και πρωτάκουστο;
Δυστυχώς, όχι. Εδώ και μερικά χρόνια η μία χρόνια είναι πιο ζεστή από την άλλη. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει επιβεβαιώσει πως το 2019 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά όλων των εποχών ενώ η θερμοκρασία των ωκεανών άγγιξε τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχει αγγίζει από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές.
Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα στην παγκόσμια πολιτική όσον αφορά το περιβάλλον, τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως στο άμεσο μέλλον θα ζήσουμε lockdown και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Εδώ και μερικές εβδομάδες, ο κορονοϊός είναι υπεύθυνος για μία ενδιαφέρουσα αλλαγή: Καθώς τα εργοστάσια δε λειτουργούν και τα αυτοκίνητα παραμένουν παρκαρισμένα, η ατμόσφαιρα του πλανήτη καθαρίζει, στην Ινδία βλέπουν ξανά τα Ιμαλάϊα, οι αρκούδες περπατούν ελεύθερες στο Πάρκο Γελοουστόουν της Αμερικής, ακόμη και φώκιες εμφανίστηκαν να κολυμπούν ελεύθερες στον Αργοσαρωνικό.
Όσο όμως η πανδημία δημιουργεί μία "μαγική εικόνα" φρενάροντας την κλιματική αλλαγή με τον χειρότερο δυνατό τρόπο (χιλιάδες θάνατοι, οικονομική καταστροφή, βύθιση της ανθρώπινης δραστηριότητας), οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της δραστηριότητάς μας στον πλανήτη παραμένουν φανερές. Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα στην παγκόσμια πολιτική όσον αφορά το περιβάλλον, τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως στο άμεσο μέλλον θα ζήσουμε lockdown και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

https://esquire.com.gr