Λίγα λόγια για το Aberfeldy - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Λίγα λόγια για το Aberfeldy

O John Dewar γνώριζε τη σημαντικότητα της φύσης στη δημιουργία ενός αναλλοίωτου ποιοτικού ουίσκι. Για αυτό επέλεξε το κρυστάλλινο νερό που αναβλύζει από την πηγή Pitilie Burn στο μικρό χωριό Aberfeldy στο Perthshire, των Σκοτσέζικων Highlands για τη δημιουργία των μοναδικών ουίσκι που θα φέρουν το όνομά του. Εκεί έχτισε το αποστακτήριο που χαρίζει την καρδιά των Dewars Blends, το Aberfeldy Single Highland Malt Scotch Whisky.Πρόκειται για ένα εκλεπτυσμένο, πολυδιάστατο, περιορισμένης έκδοσης malt, προορισμένο να απολαμβάνεται αργά, σκέτο ή με λίγο νερό ώστε να αναδεικνύονται καλύτερα τα έξοχα αρώματά του. Η πλούσια αρωματική συστασή του είναι μια από τις απολαύσεις που αποκομίζει κανείς από την επαφή με αυτό το σπάνιο malt.Tο Aberfeldy αποτελεί τη ναυαρχίδα των αποστακτηρίων της Dewar’s και άνοιξε το 1898 στα Highlands. Παράγει μόνο τρία single malts ουίσκι τα οποία ξεχωρίζουν για το έντονο αρωματικό προφίλ μελιού και λουλουδιών.

Το Aberfeldy 12 Y.O είναι το ουίσκι για όσους θέλουν να ανακαλύψουν την μαγεία του αποστακτηρίου.
Ελαφρύ και απαλό με φρουτώδη στοιχεία και νότες μελιού να συμπληρώνουν το αρωματικό προφίλ. Ευχάριστο και ευκολόπιοτο.
Ο σκίουρος στην ετικέτα είναι φόρος τιμής για τα πανέμορφα δάση που βρίσκονται γύρω από το αποστακτήριο και αποτελούν το σπίτι της σπάνιας φυλής κόκκινων σκίουρων.

To Aberfeldy 16 Year Old, ειναι ενα πραγματικά εκλεκτό single malt. Μέρος της σειράς "The Last Great Malts", έχει παλαιώσει για 16 χρόνια σε βαρέλια από Oloroso Sherry. Γλυκό και φρουτώδες, σε μύτη και ουρανίσκο. Εντυπωσιακά, γεμάτα αρώματα, με κυρίαρχα τα εσπεριδοειδή -κυρίως πορτοκάλι- αλλά και το μέλι,που σιγά σιγά μετατρέπεται στην εντυπωσιακή πικράδα της μαύρης σοκολάτας, με το μπέρμπον να δείχνει περισσότερο από το βαρέλι sherry. Πολύπλοκο και εξαιρετικό. Αναδύει όμορφα αρώματα αποξηραμένων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών, ενώ στο στόμα είναι γεμάτο και με όμορφη διάρκεια. Πίνεται σκέτο.

Το Aberfeldy Single Malt 21 ετών βρίσκεται στην κορυφή των σκοτσέζικων malt ουίσκι. Με βαθύ χρυσαφένιο χρώμα και ευχάριστα αρώματα ρεικόμελου, που συνδυάζονται άψογα με νότες φρούτων, βανίλιας και καπνισμένου ξύλου. Και με μία πλούσια γεύση με υπόνοιες πορτοκαλιών από την μυστηριακή Σεβίλλη, που προσφέρουν επίγευση και διάρκεια που μόνο ένα σπάνιο απόσταγμα μπορεί να προσφέρει. Η επίδραση των βαρελιών από sherry που χρησιμοποιήθηκαν για την παλαίωση είναι εμφανής και πολύ καλά ενσωματωμένη δημιουργώντας ένα φινετσάτο απόσταγμα.
Στο στόμα είναι γεμάτο με αρώματα ώριμου πορτοκαλιού και μακρά επίγευση.