Περί γραβάτας το ανάγνωσμα - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Περί γραβάτας το ανάγνωσμα

 
H πρώτη ερώτηση που θέλω να κάνω είναι: «Ο ‘Ελληνας φοράει πλέον γραβάτα;. ‘Η μήπως είναι ένα αξεσουάρ που αποτελεί παρελθόν από την ανδρική γκαρνταρόμπα;». Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εποχές, ειδικά στη χώρα μας, έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί και ειδικά στα ρούχα του άντρα, ο οποίος ντύνεται όπως να ‘ναι, γιατί τα προβλήματά του είναι άλλα.
Και δεν καταλογίζω καμία ευθύνη, απλώς είναι μερικά πράγματα που έχουν εξαλείψει και που πρέπει να γυρίσουν πίσω.Όπως αυτό το κομμάτι ύφασμα που κρέμεται από τον λαιμό του άντρα, αυτό που του δίνει στυλ και προσωπικότητα. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα από τους υπόλοιπους.
Οι σημερινοί άντρες στην Ελλάδα θεωρούν την γραβάτα ένα αξεσουάρ κυριλέ, ένα πράγμα που πρέπει να το φορούν είτε σε γάμους, είτε σε βαφτίσια, είτε σε κάτι πιο επίσημο.
Για να βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μία σειρά θα πρέπει να πω ότι όσο υπάρχουν… λαιμοί, τόσο η γραβάτα θα αποτελεί ένα αναπόσπαστο αρσενικό κομμάτι. Μην ξεχνάς ότι πιο παλιά ο άντρας πήγαινε ακόμη και στο γήπεδο φορώντας γραβάτα. Μην την βλέπεις σαν κάτι παράξενο. Μην σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι «φορτωμένος» στο ντύσιμό σου. Δες την σαν ένα απλό αξεσουάρ που σου προσφέρει αρρενωπότητα.
Βάλε την γραβάτα στη ζωή σου και θα δεις ότι θα σου δώσει άλλον αέρα στην καθημερινότητά σου, ακόμη και επιτυχίες στις γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν έναν άντρα να την φοράει.
Και βέβαια δεν είναι ανάγκη να σου πω ότι όλα τα αρσενικά που θεωρούνται style icons δεν πάνε πουθενά χωρίς αυτή.
Όπως ακριβώς δηλαδή το είχε πει ο Όσκαρ Γουάιλντ: «Το να μάθεις να δένεις σωστά τη γραβάτα σου είναι το πρώτο σοβαρό βήμα που κάνεις στη ζωή. Για τον πιτσιρικά που μαθαίνει να δένει τη γραβάτα από τον πατέρα του, είναι μια πράξη μύησης στην επικράτεια του ανδρισμού του. Αν θυμηθούμε εκείνη τη στιγμή, ανεξάρτητα αν στη συνέχεια ταυτιστήκαμε με τις γραβάτες ή δεν βρίσκονται στην γκαρνταρόμπα μας, θα κατανοήσουμε απολύτως τον συμβολισμό που κρύβει. Γιατί δεν συνέβη με το δέσιμο των παπουτσιών μας; Ή με το χτένισμά μας; Διότι η γραβάτα είναι μια απολύτως αντρική υπόθεση. Οι γυναίκες δεν μπορούν να την κοπιάρουν ή να την οικειοποιηθούν. Θα παραμένει πάντα ένα αντρικό οχυρό.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να το προσέχουμε και να το σενιάρουμε καταλλήλως. Ναι, μπορεί να μην έχει καμία χρηστική αξία. Μπορεί να σου την παίρνει ο αέρας. Ακόμη και να σου δεσμεύει την ανάσα. Τι μ’ αυτό; Η γραβάτα είναι η εξωλεκτική δήλωση που κάνει ο άντρας άμα τη εμφανίσει του. Ακόμη και η απουσία της σημαίνει με τη σειρά της πολλά. Άρα, δεν γίνεται λόγος για το τίποτα.