Αυτοί ειναι οι μηχανισμοί ρολογιού για να διαλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Αυτοί ειναι οι μηχανισμοί ρολογιού για να διαλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει

Υπάρχουν τρεις τύποι μηχανισμών στην καρδιά ενός ρολογιού: μηχανικός, αυτόματος και quartz. Μάθετε για αυτούς στο κείμενο που ακολουθεί.

Μηχανικός Μηχανισμός

Ένα μηχανικό ρολόι κινείται από ένα κύριο ελατήριο που το κουρδίζεις χειροκίνητα. Αφού το κουρδίσεις, ξεκινά αργά και σταθερά να ξεκουρδίζεται, επιτρέποντας στους δείκτες να διατηρούν μια αρμονική κίνηση πάνω στο καντράν. Τα περισσότερα κύρια ελατήρια είναι μεταξύ 23 και 33 εκατοστών, και, όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο μεγαλύτερη η φόρτιση κουρδίσματος που μπορεί να διατηρήσει. Δεν είναι όλοι οι μηχανισμοί ίσοι - όση περισσότερη προσοχή έχει αποδοθεί στις λεπτομέρειες, στην κατασκευαστική φινέτσα και την τεχνοτροπία, τόσο πιο “λεία” θα είναι η κίνησή του, αλλά και πιο ακριβής. Για πολλούς, είναι το κυρίαρχο στοιχείο ενός ρολογιού, αφού μπορεί να εκφράσει την ιστορία, την ποιότητα και την τεχνική αριστεία.
Θετικά:
- Δεν χρειάζεται μπαταρία. Άμα σταματήσει να δουλεύει, απλώς χρειάζεται ένα κούρδισμα.
- Ομαλή κίνηση δεικτών. Πολλοί προτιμούν τη λεία κίνηση αντί της πιο σκληρής των quartz.
- Χαρακτήρας. Η τεχνική και η δουλειά που απαιτεί ένα μηχανικό ρολόι είναι αξιόλογη. Μπορεί να μην τα βλέπεις (αν και ο μηχανισμός φαίνεται όταν έχει κρυστάλλινο καπάκι), αλλά αν είσαι λάτρης της σωστής δουλειάς, θα το εκτιμήσεις ιδιαίτερα.
- Χειροπιαστό. Το καθημερινό κούρδισμα είναι μια μικρή τελετουργία που σου δίνει μια ανάσα για να αναθεωρήσεις τον χρόνο σου.
Αρνητικά:
- Συχνό κούρδισμα. Μπορεί να αντέχει για δύο μέρες, αλλά συνήθως χρειάζεται καθημερινή προσοχή. Κάποιοι θα αγαπήσουν αυτή την προσοχή, κάποιοι άλλοι όμως δεν θα το αντέξουν.
- Ευαισθησία. Περιβαλλοντικά στοιχεία όπως υγρασία, η σκόνη ή ο μαγνητισμός ενδέχεται να επηρεάσουν τον μηχανισμό, που σημαίνει ότι πρέπει να το φροντίζεις σωστά και τακτικά.
- Έλλειψη ακρίβειας. Ο χρόνος σε ένα καλό μηχανικό ρολόι είναι κατά 99,999% ακριβής, αλλά θα χρειάζεται επαγγελματικό σέρβις κάθε 5 με 10 χρόνια για να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο.
- Κόστος. Στο τελικό του κόστος συνυπολογίζεται η γνώση, η επιμέλεια και η τεχνική αριστεία, το οποίο -αν θέλεις να αποκτήσεις κάτι που να αξίζει πραγματικά- είναι αρκετά υψηλό.

Αυτόματος Μηχανισμός

Τα αυτόματα ρολόγια είναι όμοια με τα μηχανικά, με την έννοια ότι ο μηχανισμός τους βασίζεται σε ένα κεντρικό ελατήριο. Εντούτοις, δεν απαιτούν χειροκίνητο κούρδισμα, αφού η δική σου σωματική κίνηση είναι αυτή που το κουρδίζει. Ο τρόπος με τον οποίο κουρδίζεται μόνο του είναι χάρη σε ένα μικρό βαρίδι, τον ρότορα, που κινείται με την κίνηση του χεριού σου. Επίσης, τα αυτόματα ρολόγια διαθέτουν και ένα αντιολισθητικό που αποτρέπουν το υπερβολικό κούρδισμα του ρολογιού. Αν δεν το φοράς συχνά, βέβαια, θα χρειαστείς μια συσκευή κουρδίσματος
Θετικά:
- Δεν χρειάζεται μπαταρία.
- Δεν χρειάζεται κούρδισμα.
- Ομαλή κίνηση. Όπως αυτή που έχουν και τα μηχανικά ρολόγια.
- Χαρακτήρας. Περνά από την ίδια αξιόλογη τεχνογνωσία και επιμέλεια όπως το μηχανικό.
Αρνητικά:
- Ευαισθησία. Ισχύουν οι ίδιοι περιβαλλοντικοί λόγοι με το μηχανικό.
- Συσκευή κουρδίσματος. Αν δεν το φοράς συχνά, χρειάζεσαι μια συσκευή.
- Έλλειψη ακρίβειας. Ένα αξιόλογο αυτόματο ρολόι θα είναι όμοιας ακρίβειας με το μηχανικό, αλλά σε βάθος χρόνου θα χρειαστεί σέρβις.
- Κόστος. Το ίδιο με τα μηχανικά. Η μηχανική και σχεδιαστική αριστεία δεν είναι φθηνή υπόθεση.

Quartz Μηχανισμός

Αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με το ρολόι, τότε το πιθανότερο είναι ότι αυτό που έχεις στο χέρι σου είναι quartz. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό: είναι απόλυτα ακριβή και πολύ οικονομικά. Η κίνησή του δεν στηρίζεται σε ελατήριο, αλλά στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγει μια μικρή μπαταρία. Η μπαταρία παρέχει ενέργεια μέσω ενός μικρού κρυστάλλου quartz, ο οποίος δονείται 32,768 φορές το δευτερόλεπτο. Οι δονήσεις μετρώνται σε ένα κύκλωμα που τις μετατρέπει σε παλμούς, και αυτοί οι παλμοί κινούν τους ωροδείκτες σου. Οι εν λόγω παλμοί παράγουν το χαρακτηριστικό “τικ τακ” που ακούς, αφού η κίνηση δεν είναι τόσο λεία και απαλή όπως σε ένα μηχανικό ή αυτόματο ρολόι. Καθώς οι κινήσεις quartz βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια και σε λιγότερα εξαρτήματα, είναι απόλυτης ακριβείας και πολύ μεγαλύτερης αντοχής από τα ρολόγια που αναφέραμε παραπάνω - γι’ αυτό, εξάλλου, στον κόσμο των σπορ επικρατούν οι quartz μηχανισμοί. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά οικονομικοί, αφού ξεκινούν από λίγα ευρώ - αν και θα βρεις και μερικά ωραία σχέδια σε υψηλότερη τιμή.
Θετικά:
- Ακρίβεια χρόνου. Είναι μακράν ο πιο ακριβής από όλους τους μηχανισμούς. Δεν θα χάσεις ούτε δευτερόλεπτο.
- Λιγότερη συντήρηση. Όλη η συντήρηση που θα χρειαστεί είναι μια αλλαγή μπαταρίας κάθε 1 με 2 χρόνια.
- Αντοχή. Επειδή έχει λιγότερα εξαρτήματα, αν εργάζεσαι σε χώρο με σκόνη (κατασκευές κλπ), μόνο το quartz ρολόι θα σε βολέψει στην καθημερινότητα.
- Οικονομικό. Ξεκινά από λίγα ευρώ.
Αρνητικά:
- Κίνηση που «κλωτσάει». Δεν είναι λεία και απαλή η κίνησή του, κάτι που φαίνεται αλλά και ακούγεται.
- Στερείται ρομαντισμού. Δεν έχει ιδιαίτερο στυλ, ούτε ξεχωριστό χαρακτήρα, ούτε κάποια τεχνική αρτιότητα, αφού στερείται ιστορίας και τεχνογνωσίας.