Κοκκινόμυλος Τσέλεπου. Ένα πολύ μεγάλο Merlot - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Κοκκινόμυλος Τσέλεπου. Ένα πολύ μεγάλο Merlot

Ο Κοκκινόμυλος έχει ταυτίσει το όνομά του με το κορυφαίο Ελληνικό Merlot και από το ΄98, βάζει στη φιάλη συμπύκνωση, δομή και ικανότητα εξέλιξης που μόνο το Chateau Julia Merlot (σε μια πιο “φιλική” πάντως εκδοχή) μπορεί να συναγωνιστεί.
Προερχόμενος από το ομώνυμο αμπελοτόπι της Τεγέας που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα 700 μέτρα, απολαμβάνει όλων των φροντίδων ενός mainstream καλού Ελληνικού κρασιού που περιλαμβάνουν χαμηλές αποδόσεις, εκχυλίσεις που ξεπερνούν τις 3 εβδομάδες και 15μηνη παλαίωση σε νέο βαρέλι.
Βάλτε και τις έντονες χρωστικές της ποικιλίας και δεν είναι περίεργο που το Merlot αυτό βάφει το ποτήρι με ένα σχεδόν οπάκ, σκούρο πορφυρό χρώμα. Το ίδιο “μαύρο” πάντως είναι και στη μύτη με τα ώριμα μαύρα μούρα και την γλυκόριζα να κάνουν παρέλαση υπό τους ήχους βατόμουρων, γρασιδιού και εστραγκόν, τυπικών νύξεων της ποικιλίας.
Το Merlot είναι συνήθως σαρκώδες και γλυκόπιοτο, ο Κοκκινόμυλος σκληρός και στιβαρός και η χρονιά του ΄15 κάπου ανάμεσα! Πληθωρικός και εύσωμος βάζει μαζί την γλύκα της τέλειας ωριμότητας με την δύναμη των άφθονων αλλά εξαιρετικής ποιότητας τανινών σε ένα σύνολο που μόνο το άγουρο τελείωμα είναι που σε κάνει να επιθυμήσεις μια 4χρονη παλαίωση.
Ωστόσο το καταξιωμένο αυτό κρασί έχει την αχίλλειο πτέρνα του που δεν είναι άλλη από την αίσθηση της αλκοόλης που φαίνεται παντού, αφαιρώντας πόντους από μύτη και στόμα. Ιδιαίτερα αν κανείς δεν χρησιμοποιήσει το Riedel Vinum Bordeaux αλλά το Syrah –η ποιότητα του κρασιού καθιστά το μεγάλο μέγεθος αδιαπραγμάτευτο- και αφήσει την θερμοκρασία να καβατζάρει τους 17° C οι 14,5 βαθμοί γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικοί, κυριαρχώντας και στην επίγευση.
Τα σιγομαγειρεμένα βοδινά θα δώσουν εξαιρετικές αρμονίες δίπλα του ενώ το ίδιο θα κάνει ένα γλυκοφάγωτο στιφάδο ή ένα μελωμένο πιάτο με μελιτζάνες. Αποφύγετε πάντως τα πολύ καυτερά υλικά γιατί το κρασί έχει φροντίσει ήδη για την θέρμη στο στόμα!
Ο Κοκκινόμυλος Merlot είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία Ελληνικά δείγματα της ποικιλίας και εξακολουθεί να διατηρεί αναλλοίωτες τις αρετές του μέσα στο χρόνο, κάνοντας την τιμή των 25 περίπου euro να είναι ελάχιστα μεγαλύτερη του επιθυμητού.
Κορυφαίο Ελληνικό Merlot που διακρίνεται για τον αρωματικό πλούτο, τη δύναμη και τις στιβαρές του τανίνες. Είναι ερυθρό κρασί για παλαίωση ή για μεγάλο κρεατοφαγικό φαγοπότι.
Αν κάποιος θεωρεί το Merlot απλή και ελαφριά ποικιλία για αρχάριους στο ερυθρό κρασί, ο Κοκκινόμυλος Τσέλεπου θα του αλλάξει εύκολα τη γνώμη. Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα Ελληνικά ερυθρά κρασιά, που διαφημίζει τόσο την ποικιλία, όσο και την προέλευσή του. Προτείνεται "με κλειστά μάτια"!
Το κρασί είναι βαθύ κόκκινο χρώμα με πλούσια βελούδινη γεύση. Αρωματικά εμφανίζει ώριμα κόκκινα φρούτα με τη διακριτική παρουσία βανίλιας και σοκολάτας. Πολύ μαλακές ταννίνες με μεγάλο γευστικό τελείωμα δίνουν την αίσθηση της πληρότητας.
Ο Κοκκινόμυλος είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά Merlot της χώρας.