Η κλιματική αλλαγή καλπάζει, οι πολικές αρκούδες πεθαίνουν στην πείνα - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Η κλιματική αλλαγή καλπάζει, οι πολικές αρκούδες πεθαίνουν στην πείνα

Tην προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησε στα διεθνή Μέσα μία έρευνα που άλλαξε τα δεδομένα σχετικά με το μέλλον του ανθρώπινου πληθυσμού στον πλανήτη: Σύμφωνα με Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, θα υπάρχουν 8,8 δισ. άνθρωποι πάνω στον πλανήτη το 2100, περίπου ένα δισ. λιγότεροι δηλαδή από ότι το 2064 όταν και ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί αγγίζοντας τα 9,7 δισ. Όσο δυσάρεστη προοπτική και αν ακούγεται αυτό για εμάς, αποτελεί ευχάριστη είδηση για το περιβάλλον. Υπό κανονικές συνθήκες, οι πολικές αρκούδες θα έπρεπε να πανηγυρίζουν.
Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα φαίνεται ότι ήδη έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Μπορεί η σταδιακή μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού -αν, φυσικά, η έρευνα βγει αληθινή- να βοηθήσει δυνητικά στην αποσυμφόρηση του αρνητικού για το περιβάλλον αποτυπώματος που παράγουμε ως ανθρωπότητα, οι πολικές αρκούδες όμως μάλλον δε θα βρίσκονται κοντά μας για να ζήσουν εκείνη τη μέρα. Ήδη, άλλωστε, οι εικόνες με τα φριχτά αδυνατισμένα σαρκοφάγα να αναζητούν τροφή στους πάγους που λιώνουν έχουν γίνει σήμα κατατεθέν ενός πλανήτη που βρίσκεται σε κλιματική κρίση.
Η έρευνα
Έτσι, μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο Nature δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Δυστυχώς, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, το μεγαλύτερο χερσαίο σαρκοφάγο της Γης δε θα βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμα μαζί μας. Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν με τέτοιους ρυθμούς ώστε οι πολικές αρκούδες έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδες οι πολικές αρκούδες δε θα αντέξουν. Αν δεν αλλάξει κάτι, μέχρι το 2100 θα έχουν όλες εξαφανιστεί. Η πείνα θα τις νικήσει.
Κάθε καλοκαίρι, όταν οι πάγοι λιώνουν, τα πελώρια θηλαστικά μεταναστεύουν στη στεριά όπου ζουν από το λίπος που έχουν συσσωρεύσει, καθώς δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου τροφή για αυτά εκεί. Στις τωρινές συνθήκες με τους πάγους να έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία κατά 13% η συγκεκριμένη δύσκολη ετήσια αποστολή γίνεται επικίνδυνη.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδες -που βασίζει το μοντέλο της σε στοιχεία που προκύπτουν από το 1979 έως το 2016- οι πολικές αρκούδες δε θα αντέξουν. Αν δεν αλλάξει κάτι, μέχρι το 2100 θα έχουν όλες εξαφανιστεί. Η πείνα θα τις νικήσει.