ΜΑΡΤΙΝΑ ΝΑΒΡΑΤΙΛΟΒΑ: Η σιδηρά κυρία του τένις... - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

ΜΑΡΤΙΝΑ ΝΑΒΡΑΤΙΛΟΒΑ: Η σιδηρά κυρία του τένις...

"Ακόμη και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο και τον λόγο για τον οποίο μου φέρθηκαν έτσι στην πατρίδα μου. Κατανοώ ότι υπήρξαν προβλήματα με το καθεστώς αλλά θα έπρεπε και εγώ να κοιτάξω μπροστά. Δεν μπορούσαν να ζω σε ένα καθεστώς που με καταπίεζε. Και σήμερα όμως στην Αμερική νιώθω πιεσμένη. Εδώ τα πάντα γίνονται για τα χρήματα. Όλα λειτουργούν με κριτήριο τα χρήματα και πόσα θα κερδίσει ο καθένας. Το θεωρώ ντροπή."


Κέρδισε 168 στα απλά εκ των οποίων οι 18 σε Γκράν Σλάμ, και από αυτούς οι 9 στο Γουίμπλετον και 165 στα διπλά. Η Ναβρατίλοβα έφυγε από το άθλημα νικήτρια σε 1483 αγώνες, ενώ ήταν νούμερο ένα στον κόσμο για 223 εβδομάδες. Απίστευτα ρεκόρ εν ολίγοις. Το 1975 αυτομόλησε στη Δύση και αφού είχε οδηγήσει την τότε Τσεχοσλοβακία σε νίκη στο Φέντ Κάπ. Όταν το 1981 πήρε την  Αμερικανική υπηκοότητα, το κομουνιστικό καθεστώς έσβησε εσκεμμένα το όνομα της. Πέντε χρόνια αργότερα οδήγησε τις ΗΠΑ σε νίκη επί της Τσεχοσλοβακίας, μέσα στην Πράγα στο Φέντ Κάπ. Όταν κάποτε διαδόθηκε ότι ήταν πρώην άνδρας , η Ναβρατίλοβα έδειξε σε όλους τις φωτογραφίες που είχε και που την έδειχναν παιδάκι να προπονείται με τον πατέρα της. Ήταν μια γυναίκα με φοβερή θέληση που ήξερε πώς για να φτάσεις στην κορυφή δεν φτάνει μόνο το ταλέντο. Χρειάζονται θυσίες και σκληρή δουλειά.
 Και πάνω από όλα προσωπικότητα. Αυτά τα είχε όλα η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, ένα από τα μεγαθήρια του τένις. Μεγάλο της μειονέκτημα το ότι δεν συγκίνησε ιδιαίτερα το κοινό. Ποτέ ο κόσμος δεν την λάτρεψε. Στο Γουίμπλετον δεν κατάφερε ποτέ να κάνει τον κόσμο να την αποθεώσει, όπως η Στέφι Γκράφ για παράδειγμα χρόνια μετά. Το 1990 κέρδισε την Γκάρισον χωρίς να εντυπωσιάσει. Όταν της το είπαν οι δημοσιογράφοι απάντησε: " Και τι έγινε. Δίπλα στο όνομα του νικητή δεν βάζουν ποτέ αστερίσκο με υποσημείωση: έπαιξε μέτρια αλλά νίκησε." Από τότε που σταμάτησε το τένις ασχολείται με αγαθοεργίες και την οικολογία. H Μαρίνα Ναβρατίλοβα γεννήθηκε στην Πράγα στις 18 Οκτωβρίου του 1956. Στην αρχή και στα πρώτα νεανικά της χρόνια την δίδαξε η μητέρα της, Ζάνα, η οποία ήταν δασκάλα του αθλήματος. Γνώρισε ακόμη περισσότερο το τένις από την γιαγιά της και πρώτος της προπονητής όπως αναφέραμε ήταν ο θετός της πατέρας Μίρεκ Ναβρατίλ. Σε ηλικία 19 ετών σταμάτησε να ζει σαν φοιτήτρια και έμεινε μακριά από την οικογένεια της για τέσσερα χρόνια χωρίς να τους δεί. Η πιο επιτυχημένη τενίστρια όλων των εποχών έχει κολλήσει το προσωνύμιο " loser"αν και στη συνέχεια της καριέρας της τα πήρε όλα.
Πάντα έλεγε ότι θα σταματήσει από τα κόρτ αλλά ποτέ δεν το έκανε, αφού ακόμη και φέτος πήρε μέρος στο Αυστραλιανό Οπεν. Μάλιστα στο ταξίδι της για το Σίδνει έκανε άνω κάτω τόσο την αεροπορική εταιρεία, όσο και την κυβέρνηση της Αυστραλίας, λόγω του σκύλου της, το οποίο και κουβαλούσε μαζί της. Μάλιστα το ονόμασε Φρόντο, εμπνευσμένη από τον μικρό Χόμπιτ της ταινίας "Άρχοντας των Δαχτυλιδιών'. Προφανώς θα θεωρεί τόσο σημαντικό το σκύλο της όσο και οι κάτοικοι της μέσης γης τον Φρόντο ο οποίος κουβαλούσε το δαχτυλίδι που θα τους έσωζε από τον Σάρουμαν. Για να φτάσει στην Αυστραλία, χρειάστηκε να κρύψει το σκυλί της στον θάλαμο των αποσκευών.  Πέρσι βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, και στο επίκεντρο των σχολίων, γιατί κατηγόρησε τους Αμερικανούς, ότι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι το χρήμα και τίποτε άλλο.
Είπε σε εκείνη την πολύκροτη συνέντευξη: " Έφυγα από μια χώρα με άδικο σύστημα, η οποία καταπίεζε την ελευθερία της άποψης, για ένα άλλο σύστημα που κάνει το ίδιο. Είναι καταθλιπτικό, όλες οι αποφάσεις στην Αμερική λαμβάνονται βασισμένες στην ερώτηση ποιο είναι το οικονομικό όφελος και όχι πόσο θα επηρεασθεί η υγεία, η ηθική και το περιβάλλον. "Εκείνη η συνέντευξη την έφερε σε δύσκολη θέση κυρίως για τα όσα καταλόγισε στην Αμερική, για το πάθος της με τα χρήματα. Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα είναι η τρίτη σημαντικότερη προσωπικότητα ομοφυλοφίλων, κάτι που δεν έκρυψε. Κάποτε όταν ο πατέρας της είπε: " Θα ντρεπόμουν αν η κόρη μου ήταν ομοφυλόφιλη", αυτή απάντησε: " Και εγώ αν θα είχα αυτόν πατέρα".  Μάλιστα πολλές φορές όταν ερωτάται για αυτό απαντά: "
 Η σεξουαλική προτίμηση δεν αποτελεί πρόβλημα για τους θεατές των αγώνων. Οι άνθρωποι του μάρκετινγκ είναι αυτοί που σκέφτονται διαφορετικά. Είσαι νεκρός αν παραδεχθείς ότι είσαι γκέι, η αμφισεξουαλικός. Για έναν τραγουδιστή μπορεί να μην είναι πρόβλημα. Για ένα αθλητή όμως είναι". Η Ναβρατίλοβα όπως θα ξέρετε όλοι κατέκτησε πρόσφατα τον 57 τίτλο της καριέρας της σε ηλικία 46 ετών. Η γηραιότερη αθλήτρια που το καταφέρνει. Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα ζει μόνιμα στο Ασπεν του Κολοράντο, γιατί αγαπά από παιδί τα βουνά, και για τον λόγο αυτό επέλεξε το συγκεκριμένο μέρος.