«Νavy Blue». Το καταδυτικό της Tudor εμπνέεται από την θάλασσα. - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

«Νavy Blue». Το καταδυτικό της Tudor εμπνέεται από την θάλασσα.

Καταδυτικό, με «στρατιωτική» μενταλιτέ και προσεγμένη -άκρως καλοκαιρινή- χρωματική διάθεση. Το νέο ρολόι της Tudor ομνύει στις παράδοση του '50 και του '60.
Η Tudor συστήνεται συνήθως ως η αδελφή εταιρεία της Rolex, καθώς ιδρύθηκε λίγα χρόνια μετά από αυτήν από τον ίδιο δημιουργό, τον Hans Wilsdorf, και έχουν και σήμερα κοινή ιδιοκτησία. Γενικά περιγράφεται ως η οικονομική εκδοχή του Rolex, όχι με την έννοια μιας υποδεέστερης ποιότητας, αφού χρησιμοποιεί εν πολλοίς τα ίδια εξαρτήματα, όσο ως προς το ότι απευθύνθηκε εξαρχής σε χρήστες που χρειάζονταν ένα αξιόπιστο ρολόι, χωρίς όμως το επιπλέον κόστος όσων συνεπάγεται μια «βαριά» επωνυμία του luxury. Για αυτό και στην μεταπολεμική εποχή υπήρξε για μεγάλο διάστημα κατεξοχήν ρολόι ενόπλων δυνάμεων, δυτών κλπ., ιδίως στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, φημισμένο για την αξιοπιστία και την αντοχή του.Το νέο καταδυτικό ρολόι συνοψίζει την επιτυχημένη ιστορία των μοντέλων που κυκλοφόρησαν στις δεκαετίες του 1950 και 1960, όπως π.χ. το Oyster Prince Submariner του 1954. Ήταν η εποχή που διαμορφώθηκε το ανδρικό ρολόι στην κλασική «σπορ» εκδοχή του, όπως το αναγνωρίζουμε παντού σήμερα, με το στιβαρό αδιάβροχο πλαίσιο, το σκούρο καντράν, την περιστρεφόμενη στεφάνη. Είναι το είδος του ρολογιού που μπορείς να φορέσεις ανδροπρεπώς στον καρπό σου, έστω κι αν η πλησιέστερη σχέση με την κατάδυση είναι η ξαπλώστρα της παραλίας.
Η ιδέα του navy blue χρώματος στο καντράν και την περιστρεφόμενη στεφάνη, χρωματική επιλογή που έγινε εξαιρετικά δημοφιλής για χρήση στο ναυτικό της Γαλλίας, αναγεται στο 1969. Πρόκειται για μαλακό, αγορίστικο χρώμα, ξεκούραστο στο μάτι με ευχάριστους θαλασσινούς συνειρμούς, που δίνει έναν επιπλέον σπορ τόνο, χωρίς να είναι ιδιαίτερα δεσμευτικό στους συνδυασμούς. Το σίγουρο είναι ότι δείχνει πολύ ωραίο στην παραλία και στη θάλασσα και μάλιστα τολμώ να πω ότι βγάζει πραγματικά τον καλύτερο εαυτό του κάτω από την επιφάνεια των υδάτων. Εκεί γίνεται ένα με το γαλάζιο της μεσογείου και τα λευκά στοιχεία στο καντράν και τους δείκτες κάνουν την ώρα να μοιάζει με μήνυμα από τον Ποσειδώνα.
Αλλά και μακριά από το υγρό στοιχείο παραμένει ένα κομψό ρολόι που μπορεί να φορεθεί λίγο-πολύ σε όλες τις περιστάσεις. Γενικά είναι ένα λακωνικό ρολόι. Δεν έχει καν ένδειξη ημερομηνίας. Απλά λέει την ώρα σε κάθε καιρό και κάθε συνθήκη.