Ένα σπάνιο single malt από την Aston Martin και το Bowmore. Στις 65.000 δολάρια η φιάλη - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Ένα σπάνιο single malt από την Aston Martin και το Bowmore. Στις 65.000 δολάρια η φιάλη

To 2020, επιφύλασσε μία μεγάλη έκπληξη για τους φίλους τόσο των 4 τροχών όσο και του σκωτσέζικου ουίσκι. Κι αυτό γιατί η Aston Martin αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με το Bowmore και να παρουσιάσουν το περιορισμένης έκδοσης single malt Black Bowmore DB5 1964. Η εμβληματική βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάστηκε με το θρυλικό αποστακτήριο ουίσκι από το Islay, για να γιορτάσουν ένα έτος που σήμαινε πολλά και για τις δύο πλευρές: το 1964.
Για το Bowmore, η εν λόγω χρονιά ήταν σημαντική καθώς η άφιξη ενός καινούριου -τότε- boiler επέτρεψε στο αποστακτήριο να περάσει στη νέα εποχή, με τον άνθρακα να δίνει τη θέση του στον ατμό (για τη θέρμανση των αμβύκων). Η πρώτη απόσταξη μετά από αυτό είχε ως αποτέλεσμα το επικό Black Bowmore, ένα “σκοτεινό” και πολύπλοκο single malt ουίσκι. Το Black Bowmore αποστάχθηκε για πρώτη φορά στις 5 Νοεμβρίου 1964 και ένα είναι από τα πιο περιζήτητα single malts που δημιουργήθηκαν ποτέ. Έκτοτε, έχουν υπάρξει μόλις 5 ακόμη εμφιαλώσεις του και συνολικά 6.000 φιάλες. Για το Bowmore, η εν λόγω χρονιά ήταν σημαντική καθώς η άφιξη ενός καινούριου -τότε- boiler επέτρεψε στο αποστακτήριο να περάσει στη νέα εποχή, με τον άνθρακα να δίνει τη θέση του στον ατμό (για τη θέρμανση των αμβύκων). Η πρώτη απόσταξη μετά από αυτό είχε ως αποτέλεσμα το επικό Black Bowmore, ένα “σκοτεινό” και πολύπλοκο single malt ουίσκι.
To Black Bowmore DB5 είναι μία καλή δικαιολογία για να γιορταστεί από κοινού μία παράλληλη συνιστώσα στο timeline των δύο εταιρειών και να δημιουργηθεί hype στην αγορά, ή πιο ορθά μεταξύ των συλλεκτών. Θα κυκλοφορήσουν μόλις 25 μπουκάλια μέχρι το τέλους του 2020, με το κάθε ένα από αυτά να κοστολογείται στα $65.000. Το συγκεκριμένο ουίσκι 31 ετών έχει ωριμάσει σε oloroso sherry βαρέλια.

https://esquire.com.gr/