Το Τόκιο θέλει να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Το Τόκιο θέλει να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ


Η Ιαπωνία θέλει να απαγορεύσει σε περίπου 15 χρόνια την πώληση νέων οχημάτων που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050, αναφέρουν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ιαπωνική κυβέρνηση και οι κατασκευαστές οχημάτων θα συζητήσουν το σχέδιο αυτό, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα των ετών του 2030 και μπορεί να ανακοινωθεί ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Mainichi, η οποία δεν επικαλείται πηγές για την είδηση αυτή.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα δεσμεύτηκε τον Οκτώβριο η Ιαπωνία να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050, ωθώντας τους μεγάλους ομίλους να προετοιμάσουν στρατηγικές για να περιορίσουν τις εκπομπές τους CO2.

Την ανακοίνωση αυτή από την Ιαπωνία υποδέχθηκαν με ικανοποίηση οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος και ο ΟΗΕ, αλλά η Ιαπωνία, η οποία εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα, δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο σκοπεύει να επιτύχει τον στόχο της.

Η χώρα θέλει τώρα να αυξήσει τα οχήματα με χαμηλές εκπομπές --τα υβριδικά και τα ηλεκτροκίνητα-- σε 50% και σε 70% ως το 2030, από 40% που ήταν το 2019.

Η Βρετανία όρισε έναν ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο: να απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων βενζινοκίνητων ή ντιζελοκίνητων οχημάτων ως το 2030, ενώ η Καλιφόρνια στις ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι πλέον κανένα νέο αυτοκίνητο που πωλείται στο έδαφός της δεν θα μπορεί να είναι εξοπλισμένο με κινητήρα ντίζελ ή βενζίνης.