Επιτυχία στο φλερτ μέσω facebook και social media - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Επιτυχία στο φλερτ μέσω facebook και social media

Ο τρόπος που οι άνθρωποι, κυρίως οι νέοι, επικοινωνούν έχει αλλάξει άρδην με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας. Και μαζί με την επικοινωνία έχει αλλάξει και ο τρόπος που οι νέοι φλερτάρουν, μέσα από μια οθόνη υπολογιστή, ή κινητού τηλεφώνου.
Το φλερτ μέσω facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) είναι, πλέον, αρκετά διαδεδομένο. Έτσι, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ασχολήθηκαν με το να προσδιορίσουν εκείνες τις μεθόδους που αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικές στο διαδικτυακό φλερτ.ac
Τι πρέπει να κάνει λοιπόν κανείς, προκειμένου να έχει μεγαλύτερη… δημοφιλία στο facebook και στο διαδίκτυο γενικότερα; Πρέπει να προσέχει, ώστε στις φωτογραφίες του/της, οι οποίες είναι ορατές από όλους, να έχει σωστή, όρθια στάση σώματος και να εμφανίζεται “ανοιχτός/ή” και με καλή διάθεση και πρόθεση.
Η πρώτη εντύπωση είναι ιδιαίτερα σημαντική στον σύγχρονο κόσμο, όπου οι άνθρωποι “συναντιούνται” συχνά μέσω διαδικτύου, υποστήριξε η επικεφαλής της μελέτης, Tanya Vacharkulksemsuk, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.
“Οι αποφάσεις σχετικά με την επιλογή ενός συντρόφου λαμβάνονται συχνά μετά από σύντομες αλληλεπιδράσεις που μερικές φορές διαρκούν μόνο μερικά λεπτά, ή ακόμα και δευτερόλεπτα, όπως είναι για παράδειγμα η πρώτη εντύπωση από το προφίλ ενός ατόμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Vacharkulksemsuk.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 144 ανδρών και των γυναικών που πέρασαν τέσσερα λεπτά μιλώντας από κοντά ο ένας στον άλλο, στο πλαίσιο της γνωστής διαδικασίας speed dating. Οι ερευνητές βαθμολόγησαν την στάση σώματος των συμμετεχόντων, καθώς κατέγραφαν τα αποτελέσματα της διαδικασίας και το ποιοι συμμετέχοντες ήταν οι πιο… δημοφιλείς.
Μια ανοικτή στάση του σώματος είναι “επεκτατική” και χαρακτηρίζεται από πιο ανοιχτή στάση των χεριών και από πιο ευθυτενή στάση κορμού. Αυτή η στάση “μεγεθύνει” την παρουσία του ατόμου στον χώρο, είπε Vacharkulksemsuk. Αντίθετα, ένα άτομο με πιο “κλειστή” στάση σώματος θα έχει τα άκρα του πιο κοντά στο σώμα του και θα “μικραίνει” τον εαυτό του στον χώρο.

“Για κάθε μονάδα αύξησης της “επεκτατικότητας” στην στάση σώματος του ατόμου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομο έχει 76% περισσότερες πιθανότητες να έχει θετική απήχηση από τους άλλους γύρω του”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Σε άλλο σημείο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν χιλιάδες αντιδράσεις στις φωτογραφίες ατόμων του αντίθετου φύλου, όπως αυτές είχαν αναρτηθεί στο facebook ή σε δημοφιλή εφαρμογή (application) κινητών τηλεφώνων για online γνωριμίες. Μερικές φωτογραφίες προφίλ παρουσίαζαν τα άτομα ως πιο “ανοιχτά” και “φιλόξενα”, ενώ άλλες φωτογραφίες τα παρουσίαζαν πιο “μαζεμένα” και πιο “κλειστά”.

Για τις γυναίκες, περισσότερες από τα μισές θετικές αντιδράσεις των ανδρών σε κάποια φωτογραφία τους ήταν σε περιπτώσεις που είχαν πιο ανοικτή στάση σώματος. Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες κέρδισαν συνολικά λιγότερες θετικές αντιδράσεις στις φωτογραφίες τους (επειδή οι γυναίκες είναι πάντα πιο επιλεκτικές από τους άνδρες, λένε οι ερευνητές) σχεδόν 9 στις 10 θετικές γνώμες αφορούσαν φωτογραφίες τους, όπου φαίνονταν με πιο “επεκτατική” στάση σώματος.

Η Vacharkulksemsuk συσχέτισε την στάση σώματος με το κατά πόσον το άτομο αυτό φαίνεται από την φωτογραφία να είναι κοινωνικά έμπειρο, ή κοινωνικά “κυρίαρχο”, και λέει ότι αυτό είναι σημαντικό στην πρώτη εντύπωση. Είναι ένα σημάδι ότι κάποιος έχει πόρους, όπως χρήματα ή κοινωνικές συνδέσεις, είπε. Αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες να έχετε μεγαλύτερη απήχηση στο αντίθετο φύλο μέσω facebook ή μέσω ενός online προφίλ σε μέσα κοινωνική δικτύωσης, πρέπει στις φωτογραφίες σας να έχετε πιο ανοιχτή στάση σώματος, ανέφερε η ίδια.

Αλλά ένας άλλος ερευνητής, που μελετά την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, θέτει υπό αμφισβήτηση το συμπέρασμα της μελέτης της Vacharkulksemsuk, με το επιχείρημα, ότι η επίδραση της επεκτατικής στάσης του σώματος είναι ασήμαντη σε σύγκριση με άλλους παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν την πρώτη εντύπωση στο φλερτ και την ρομαντική αλληλεπίδραση.

Ο Paul Zak, πρόεδρος του Κέντρου για Νευροοικονομικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Claremont Graduate στην Καλιφόρνια, ανέφερε χαρακτηριστικά:“Στις γυναίκες αρέσουν οι κυρίαρχοι άντρες. Σε μικρότερο βαθμό, θεωρούν ότι και οι άντρες με την σειρά τους προτιμούν τις πιο κυρίαρχες γυναίκες. Και οι κυρίαρχοι άνθρωποι έχουν πιο ανοιχτή στάση σώματος”.

Όσο για τον λόγο που μια συγκεκριμένη στάση του σώματος μπορεί να βοηθήσει στο φλερτ στο διαδίκτυο, ο ίδιος συμφώνησε ότι έχει να κάνει με την έννοια της κοινωνικής κυριαρχίας. “Οι πιο κυρίαρχοι άνθρωποι υιοθετούν όλο και πιο ανοικτή στάση σώματος (…) Ιδίως οι γυναίκες, έλκονται από πιο κυρίαρχους άντρες, διότι αυτό τους δίνει το σήμα ότι θα έχουν πρόσβαση σε πόρους που θα μπορούσαν να μοιραστούν μαζί τους”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

iatropedia.gr