Εχουμε κλείσει έναν χρόνο από τότε που μπήκαν στη ζωή μας λέξεις όπως «κορονοϊός», «πανδημία» και «lockdown». Και ένας από τους τομείς της ζωής μας που «χτυπήθηκε» περισσότερο σε αυτόν τον χρόνο είναι και ο σεξουαλικός.
Μετά από ένα χρόνο lockdown, τηλεκπαίδευσης, άγχους και κοινωνικής απόστασης, οι σεξουαλικές επιθυμίες υποφέρουν, είτε πρόκειται για ζευγάρια είτε για singles. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό ή... πρέπει απλώς να περιμένουμε μέχρι το τέλος της πανδημίας;
Η αλήθεια είναι πως από την αρχή της έλευσης της πανδημίας, το σεξ την εποχή του κορονοϊού έχει -όπως και ο ίδιος ο ιός- διακυμάνσεις και σκαμπανέβασματα. Μετά το αρχικό μούδιασμα που ένιωσαν οι περισσότεροι με τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν σε όλο τον πλανήτη, άρχισαν να διακρίνονται οι τομείς στη ζωή μας που επηρεάστηκαν περισσότερο, είτε αρνητικά είτε θετικά.
Και ο τομέας του σεξ έδειξε να ωφελείται ιδιαίτερα, καθώς όσο ο κόσμος έμενε κλειδωμένος στο σπίτι του, τόσο περισσότερο έδειχναν να αυξάνονται οι ερωτικές συνευρέσεις. Αυτά βέβαια ίσχυαν για όσους ήταν σε lockdown μαζί με την οικογένεια ή τον/την σύντροφό τους. Για όσους είχαν την ατυχία να τους βρει η πανδημία single και μόνους τους στο σπίτι... αυτό δεν πήγε και τόσο καλά. Βέβαια γι' αυτούς αυξήθηκε η σεξουαλική δραστηριότητα... εξ αποστάσεως, (cyber sex, sexting κι άλλες τέτοιες εναλλακτικές άρχισαν να παρουσιάζουν άνθηση) αλλά αυτή είναι μία συζήτηση για άλλη ώρα.
Τοι σημαντικό στοιχείο όμως που πρέπει να επισημανθεί εδώ είναι το εξής: Στις ηλικίες 18-30 οι περισσότεροι νέοι ζουν με τους δικούς τους, άρα στην καθολική απαγόρευση η ερωτική τους ζωή περιορίστηκε, λόγω της συνύπαρξης με τους οικείους τους αλλά και της δυσκολίας στο να βγουν έξω και να κοινωνικοποιηθούν (να φλερτάρουν δηλαδή σε απλά ελληνικά). Έτσι για τις νεαρές ηλικίες, το lockdown είναι περισσότερο μία περίοδος «υπομονής».
Πολύ καλά τα πράγματα λοιπόν για τους δεσμευμένους (με τα ιερά δεσμά του γάμου ή όχι) στον τομέα της κρεβατοκάμαρας, με μία έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών τον Απρίλιο του 2020 να δείχνει πως ο εγκλεισμός βοήθησε πολλά ζευγάρια να έρθουν πιο κοντά, βάζοντας ξανά στο παιχνίδι την εγγύτητα και τη σεξουαλική πράξη.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η καραντίνα αυξάνει τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών;», το 62,83% απάντησε ευθαρσώς ναι και μόλις το 37,17% όχι. Έτσι, το 46,33% είπε ότι κάνει σεξ μία φορά την εβδομάδα. Το 27,33% κάνει σεξ έως τρεις φορές την εβδομάδα, 3-5 φορές την εβδομάδα κάνει το 14,83% και πάνω από 5 φορές την εβδομάδα το 11,50%.
Βέβαια, για να καταδεικνύεται όλο το φάσμα των επιδράσεων του lockdown στα «κλειδωμένα» ζευγάρια, στην ίδια έρευνα, τα ευρήματα έδειχναν πως το 67,83% πιστεύει ότι η καραντίνα και οι συνθήκες εγκλεισμού μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των διαζυγίων, ενώ σε άλλο σημείο προέκυπτε ότι σε συνθήκες μεγάλων καταστροφών (πόλεμοι, επιδημίες, κτλ.) το 63,83% υποστήριξε ότι γνωρίζει ότι παρατηρείται αύξηση των γεννήσεων, κάτι που συνδέεται άμεσα με την αύξηση των σεξουαλικών επαφών.
Αρχίζει η κατρακύλα
Όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι βέβαια. Γιατί από το φθινόπωρο που μαζί με τα κρούσματα επέστρεψαν και οι περιορισμοί, τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο... Είναι χαρακτηριστική μία άλλη έρευνα, αυτή τη φορά από τη Focus Bari, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου του 2021, και σύμφωνα με την οποία, ο μεγάλος «χαμένος» των σχέσεων λόγω της πανδημίας είναι οι κοινωνικές σχέσεις (συμπεριλαμβανομένων των ερωτικών), με το 40% του κοινού στην Ελλάδα να δηλώνει ότι αυτές χειροτέρεψαν, ενώ αντίθετα ο μεγάλος «κερδισμένος» φαίνεται ότι είναι οι οικογενειακές σχέσεις.
Κερδισμένες λοιπόν οι οικογενειακές σχέσεις, με το σεξ όμως να δέχεται πλέον μεγάλο πλήγμα καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι νέοι επέστρεψαν (εγκλεισμός, έλλειψη συντρόφου) αλλά και εφθάρη ο αρχικός... ενθουσιασμός των δεσμευμένων με την αίσθηση του εγκλεισμού σε συνάρτηση με το ολοένα και αυξανόμενο άγχος για το τι μέλλει γενέσθαι (οικονομικά, κοινωνικά κ.ο.κ.) να επηρεάζουν πλέον σημαντικά και τη λίμπιντο.Αν και έρευνες έδειξαν πως οι Έλληνες αναθάρρησαν με τον ερχομό του εμβολίου, στα τέλη του 2020, με σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 68,67%) να θεωρούν ότι η αναγγελία εύρεσης αποτελεσματικού εμβολίου θα οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας των ερωτικών επαφών, αυτό δεν αποτυπώθηκε και στην πραγματικότητα. Η μοναδική «κατηγορία» ανθρώπων που πήρε τα πάνω της μέσα στο 2021, είναι οι νέοι, αλλά αυτό περισσότερο οφείλεται στην κούραση από τα συνεχιζόμενα lockdown, με πολλούς να «σπάνε» τον κατ' οίκον περιορισμό ειδικά για να συνευρεθούν σεξουαλικώς με συντρόφους εκτός έδρας....
Ακολουθούν οι οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί για ασφαλές σεξ στην COVID-19 εποχή:
Αν ο/η σύντροφός σας παρουσιάζει συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, αποφύγετε κάθε κοντινή επαφή, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής.
Ο πιο ασφαλής σύντροφος είναι ο εαυτός σας.
Προτιμήστε σεξουαλικές επαφές με άτομα που ζείτε μαζί ή γνωρίζετε καλά. Όσο μικρότερος ο κύκλος των σεξουαλικών συντρόφων σας, τόσο μικρότερη η πιθανότητα μετάδοσης.
Αποφύγετε το ομαδικό σεξ.
Αν, παρόλα αυτά, έχετε σεξουαλικές επαφές με άτομα εκτός του στενού κύκλου σας, παρακολουθείστε την πορεία της υγείας σας για τις επόμενες επτά μέρες και αναζητήστε ιατρική συμβουλή, αν παρουσιάσετε συμπτώματα.
Αποφύγετε τα φιλιά και χρησιμοποιήστε μάσκα, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.
Προτιμήστε στάσεις, που δεν έχουν επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.