Επτά κορυφαίες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ για την CIA - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Επτά κορυφαίες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ για την CIA


Μυστικοί πράκτορες, μυστικές οργανώσεις ενας άλλος κόσμος. Και στην κορυφή του Εβερεστ η CIA. Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ είναι η κύρια κρατική υπηρεσία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών που μπορεί να αφορούν οποιονδήποτε, οτιδήποτε και οπουδήποτε εκτός της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τη σημαντικότερη υπηρεσία του είδους της στον κόσμο με το μεγαλύτερο υφιστάμενο δίκτυο συλλογής πληροφοριών.

Η βασική αποστολή της υπηρεσίας είναι η συλλογή, ανάλυση και διακόμιση ξένων πληροφοριών βοηθώντας τον Πρόεδρο και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης να λάβουν αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια της χώρας και όχι μόνο. Η CIA δεν ασκεί πολιτική, είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία που ως δεξαμενή προηγουμένως πλήθους πληροφοριών καθίσταται στη συνέχεια πηγή αυτών δίνοντας την ορθότερη δυνατή κατεύθυνση σ' αυτούς που ασκούν εξωτερική πολιτική με το μέγιστο δυνατό όφελος. Επίσης, η CIA μπορεί να αναλάβει μυστικές συγκαλυμμένες αποστολές μόνο με την υπόδειξη του Προέδρου και σύμφωνα με αποφάσεις του Συμβουλίου της Εθνικής Αφάλειας των ΗΠΑ,  στο οποίο και συμμετέχει ο εκάστοτε διευθυντής της CIA. Πάμε στα δικά μας ομως. 
Τα λόγια είναι περιττά. Δεν είναι τυχαίο πώς σε ολες τις αναφορές, σε όλα τα άρθρα για το ποιες είναι οι καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ για την CIA, ( αυτό ειναι το θέμα μας) η συγκεκριμένη είναι πάντα πρώτη. Μακράν από την δεύτερη. 
Η τριλογία του μυστικού πράκτορα της CIA JASON BOURNE εξακολουθεί να μαγεύει το κοινό και να μνημονεύεται ως η καλύτερη που γυρίστηκε από το Hollywood για τους πράκτορες. Οταν αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο και αρχισα να ψάχνω τις κριτικές, έβλεπα παντού αυτή την τριλογία στο Νούμερο 1. Υπάρχουν όμως και άλλες ταινίες πάρα πολύ σημαντικές. Και επειδή η άποψη είναι υποκειμενική, ξεχώρισα κάποιες εξ αυτών, κάνοντας μια μικρή ( η αλήθεια είναι ) ερευνα. Δεν ειναι απαραίτητο να συμφωνήσετε με τις επιλογές μου. 

ΤHE JASON BOURNE
Παίζουν: Μάτ Ντέιμον, Φράνκα Ποτέντε,  Μπράιν Κόξ, Κλάιβ Οουεν, Τζούλια Στάιλς

Ένας νεαρός άντρας διασώζεται από ψαράδες της Μασσαλίας, έχοντας χάσει τη μνήμη του. Οι έρευνές του για να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα τον οδηγούν στη Ζυρίχη και στη συνέχεια στο Παρίσι. Στο κατόπι του είναι η CIA, που γνωρίζει ότι είναι πράκτοράς της, εντεταλμένος να επιτελέσει μια πολιτική δολοφονία. Κατορθώνει να επιβιώσει με δυο σφαίρες στην πλάτη και, όταν τελικά συνέρχεται από το κώμα, ο Τζέισον Μπορν συνειδητοποιεί πως έχει χάσει τελείως τη μνήμη του.  Όμως, μετά από μια ακόμη απόπειρα δολοφονίας του, ο Μπορν συνειδητοποιεί πως κάποιοι τον θέλουν οπωσδήποτε νεκρό. Αποφασισμένος πια να βάλει στο στόχαστρό του αυτούς που τον… στοχεύουν, ο Μπορν δεν αργεί να ανακαλύψει πως διαθέτει και ο ίδιος φονικό ένστικτο. Και δεν πρόκειται να χαριστεί στους αντιπάλους του. H  συγκεκριμένη τριλογία ταινιών, απέφερε στο Hollywood  περι το 1 δις δολάρια εισπράξεις.  

Ο ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ

Παίζουν: Ματ Ντέιμον, Αντζελίνα Τζολί, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλεκ Μπόλντουϊν, Ουίλιαμ Χαρτ, Τζο Πέσι, Μπίλι Κρούνταπ .

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία "Ο Καθοδηγητής" (The Good Shepherd) δεν είναι απλώς μια κατασκοπική περιπέτεια, αλλά το χρονικό της περιπέτειας της επίσημης κατασκοπείας. Είναι η ληξιαρχική πράξη γέννησης της CIA. Η επιτομή των κατασκοπευτικών ταινιών. Ο Νονός των μυστικών υπηρεσιών. Ο Εντουαρντ Γουίλσον (Μάτ Ντάιμον) ένας από τους θεμελιωτές της περιβόητης αμερικάνικης μυστικής υπηρεσίας, μέσα από τα μάτια του οποίου, παρακολουθούμε το πώς δρά η Cia λέει: "Κάποτε με ρώτησε ενας γερουσιαστής, γιατί όταν λέμε για τη CIA δεν χρησιμοποιούμε ποτέ άρθρο; Και εγώ τον ρώτησα: "Βάζετε άρθρο στην λέξη "ΘΕΟΣ"; Αυτός ο διάλογος σημαίνει και φανερώνει πολλά για το νόημα της ταινιας.

Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ 
Παίζουν: Αλ Πατσίνο και Κόλιν Φάρελ

Ο Μπερκ, βετεράνος πράκτορας της CIA, στρατολογεί και εκπαιδεύει στα μυστικά της υπηρεσίας τον Κλέιτον, ένα νεαρό κομπιουτερά, με τον οποίο αναπτύσσει αρχικά μια πατρική σχέση, για να τον βάλει στη συνέχεια σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι διπλών πρακτόρων και προδοσίας. Κατασκοπικό θρίλερ, που θα μπορούσε να είναι και διαφημιστικό για την ένταξη νέων πρακτόρων στη CIA. Πάρα πολύ καλή ταινία. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα! Πρωτότυπη, απρόβλεπτη, έξυπνη. Αντικατοπρίζει την πραγματικότητα σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες και τη ζωή των πρακτόρων της CIA.

Η ΠΛΕΚΤΑΝΗ
Παίζουν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ράσελ Κρόου, Μάρκ Στρόνγκ

Ο Ρότζερ Φέρις, μάχιμος πράκτορας της CIA στη Μέση Ανατολή, προσπαθεί να εντοπίσει τον επικίνδυνο αρχηγό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Καθοδηγούμενος από τον έμπειρο αναλυτή Εντ Χόφμαν και συνεργαζόμενος στενά με τον αρχηγό της ιορδανικής αντικατασκοπίας, θα βρεθεί μπλεγμένος ανάμεσα σε σκοτεινά σχέδια και αντικρουόμενα συμφέροντα.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΝΔΟΡΑ
Παίζουν: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Φέι Ντάναγουεϊ, Κλιφ Ρόμπερτσον


Η ταινία αποτελεί μέλος της «Αγίας Τριάδας» των κατασκοπικών θρίλερ της CIA γύρω από την καυτή περίοδο του Watergate, καταφέρνοντας να απεικονίσει τη σκοτεινή ψυχή μιας κοινωνίας σε πολιτική τρικυμία. Φέρνοντας στο γραφείο το γεύμα του προσωπικού, ένας αναλυτής βιβλίων κατασκοπίας, που εργάζεται για τη CIA, βρίσκει τους συναδέλφους του νεκρούς. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι η ίδια η υπηρεσία ευθύνεται για τη σφαγή και ότι είναι ζήτημα χρόνου να μαθευτεί ότι κάποιος έχει επιζήσει.

SALT
Παίζουν: Αντζελίνα Τζολί, Λιβ Σράιμπερ, Τσούετελ Ετζιοφόρ

Ως πράκτορας της CIA ,η Έβελιν Σολτ (Αντζελίνα Τζολί) έχει ορκιστεί πίστη στο καθήκον και στην πατρίδα. Η αφοσίωσή της θα δοκιμαστεί όταν ένας πρώην πράκτορας την κατηγορεί ότι πρόκειται για Ρωσίδα κατάσκοπο και η Σολτ μπαίνει στο στόχαστρο της υπηρεσίας. Ένα ασταμάτητο ανθρωποκυνηγητό θα ξεκινήσει, όπου η Έβελιν θα χρησιμοποιήσει όλες τις ικανότητές της και την εμπειρία ετών για να διαφύγει. Όλες τις οι προσπάθειες για να αποδείξει την αθωότητά της απλώς συντηρούν τις αμφιβολίες για τα αληθινά της κίνητρα, καθώς η αναζήτηση για την αληθινή της ταυτότητα συνεχίζεται και μία ερώτηση χρειάζεται απάντηση: «Ποια είναι η Σολτ;»

Spy Game 

Παίρνουν άραγε οι κατάσκοποι σύνταξη. Και όμως συμβαίνει. Ένας τέτοιος κατάσκοπος της CIA - και μάλιστα από τους καλύτερους - στα πρόθυρα της σύνταξης είναι ο Nathan Muir. Την τελευταία στιγμή πριν την αποστρατεία του μαθαίνει ότι ο προστατευόμενός του στην υπηρεσία Tom Bishop έχει συλληφθεί στην Κίνα και κατηγορείται για κατασκοπεία. Με βάση την εμπειρία του καταλαβαίνει ότι οι ανώτεροί του δεν πρόκειται να καλύψουν τον Bishop, για να μην διακινδυνεύσουν Σινο-Αμερικανικές εμπορικές συμφωνίες. Ο παλαίμαχος Nathan Muir θα αναλάβει μόνος του το δύσκολο καθήκον να απελευθερώσει τον Bishop μέσα σε 24 ώρες. Στο χρόνο αυτό θα θυμηθεί το πώς γνωρίστηκαν στο Vietnam, τις περιπέτειες που έζησαν μαζί και τη γυναίκα που μπήκε ανάμεσά τους... Πρόκειται για ένα κατασκοπικό θρίλερ χωρίς πολιτικές διαστάσεις, ούτε καν υπόνοιες. Με ήρωες που δεν αλλάζουν σχεδόν καθόλου εμφανισιακά από το 65 μέχρι το 91 και με κλισέ που είναι must για κάθε κατασκοπική ταινία.