Ζούμε στην εποχή των digisexuals και του cyber sex - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Ζούμε στην εποχή των digisexuals και του cyber sex

Λιγότερο σεξ, περισσότερο diversity. Ετσι περιγράφουν κοντολογίς τη σεξουαλική συμπεριφορά μας οι μελετητές του Ινστιτούτου Κίνσεϊ στον καιρό της πανδημίας. Από το 1947 το ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα προσπαθεί να κατανοήσει, να αποκρυπτογραφήσει και να ερμηνεύσει την ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά. Τρία τέταρτα του αιώνα μετά την ίδρυσή του είχε να αναμετρηθεί με τη μεγαλύτερη ίσως κρίση στην έκφραση και την ικανοποίηση της σεξουαλικότητας. Και την έκανε ευκαιρία. Η πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας ήταν μια terra incognita για τους ερευνητές του ινστιτούτου, την οποία άρχισαν να ιχνηλατούν ήδη από τον Μάρτιο του 2020 μέσω μιας έρευνας σε δείγμα 1.559 ενηλίκων.

Μάλιστα, πολλοί θεωρούν πως στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας με τίτλο «Sex and Relationships in the time of COVID-19», που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο, καθρεφτίζεται η επόμενη μέρα της σεξουαλικότητας, όταν η πανδημία θα είναι ένα όχι τόσο μακρινό αλλά σίγουρα κακό όνειρο.

Ο ιός της αυτοϊκανο-ποίησης

Η περίοδος της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της καραντίνας και του εγκλεισμού για τους περισσότερους είχε λιγότερο σεξ, για λιγότερους περισσότερο και για ακόμα πιο λίγους έβριθε νέων σεξουαλικών πειραματισμών - οι τελευταίοι μάλιστα δηλώνουν και οι πλέον ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική ζωή τους. Σύμφωνα με την έρευνα του Κίνσεϊ, οι άνθρωποι την περίοδο της πανδημίας συνευρέθηκαν λιγότερο, αυνανίστηκαν λιγότερο, ένιωσαν λιγότερο επιθυμητοί και σέξι. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που αντέδρασαν με έναν μη αναμενόμενο -τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση- τρόπο. Ο φόβος του αγνώστου, που ενσάρκωσαν σε απόλυτο βαθμό ο για μήνες ανίκητος ιός και η ασύμμετρη απειλή, στους περισσότερους έθεσε σεξουαλικό ανάχωμα, όμως για κάποιους λειτούργησε αφροδισιακά.

Οι πωλήσεις σεξουαλικών βοηθημάτων τους πρώτους μήνες της πανδημίας κατέγραψαν άνοδο που σε μεγάλα online sex shops άγγιξε το 200% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η ίδια έρευνα κατέδειξε πως οι άνθρωποι ήταν πιο δεκτικοί στο online dating και το sexting.
Ο Τζάστιν Λεμίλερ, ερευνητής του Κίνσεϊ που συμμετείχε στην έρευνα, ανατρέχει στην περίφημη θεωρία διαχείρισης του τρόμου. Ενώ κάποιοι αντιμέτωποι με την αρρώστια και άρα το πεπερασμένο της ανθρώπινης ύπαρξης παρέλυσαν, άλλοι βρήκαν μέσω του σεξ τον τρόπο να διαχειριστούν αυτό το αρχέγονο άγχος. Και μάλιστα επιστρατεύοντας νέα μέσα και δοκιμάζοντας νέους τρόπους.
Σύμφωνα με την Μπριόνι Κόουλ, δημιουργό του διάσημου βραβευμένου podcast «Future of Sex» και αυθεντία στον κλάδο του sextech, έως το 2045 ένας στους δέκα ενήλικες θα έχει σεξουαλική επαφή με κάποιο ανθρωποειδές sex robot, το οποίο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αλλά και της εικονικής πραγματικότητας θα μπορεί να είναι εικόνα και ομοίωση οποιουδήποτε ανθρώπινου αντικειμένου του πόθου

Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα γνωριμιών Match.com, οι πωλήσεις σεξουαλικών βοηθημάτων -ειδικά αυτών που μπορούν να διαδρούν μεταφέροντας οιονεί αίσθηση ή εκτελώντας εντολές- τους πρώτους μήνες της πανδημίας κατέγραψαν άνοδο που σε μεγάλα online sex shops άγγιξε το 200% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η ίδια έρευνα κατέδειξε πως οι άνθρωποι ήταν πιο δεκτικοί στο online dating, το sexting, ακόμα και στη σεξουαλική επαφή με τη διαμεσολάβηση του Διαδικτύου.
Οσο για το σεξ με σάρκα και οστά, τόσο τα αποτελέσματα του ιστότοπου γνωριμιών όσο και η έρευνα του Κίνσεϊ επισήμαναν πως οι άνθρωποι όταν αποφασίσουν να συνευρεθούν ερωτικά είναι πρόθυμοι να βάλουν άφθονο νερό στο κρασί τους, ήτοι να πλαγιάσουν με έναν άνθρωπο που μπορεί να μην πληροί τα κριτήρια της σεξουαλικής έλξης αλλά ικανοποιεί τη ρήτρα της ασφάλειας.
Με απλά λόγια, πολλοί προτίμησαν να έχουν σεξουαλική επαφή με τον συγκάτοικό τους ή με έναν άνθρωπο που τους γέννησε εμπιστοσύνη για την τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό ή με κάποιον που επέδειξε αρνητικό τεστ COVID-19, παρά με εκείνον ή εκείνη που τους ιντρίγκαρε και τους ερέθιζε ερωτικά. Από το σεξ ελεημοσύνης περάσαμε εν μια νυκτί στο σεξ αλληλοβοήθειας. Την ίδια φθίνουσα πορεία είχε και το κάποτε λαοφιλές one night stand - πλέον οι άνθρωποι θυσιάζουν την ποικιλία, προτιμώντας τη σιγουριά ενός sex buddy.


Σεξουαλική πανδημία

Ο καθηγητής του Γέιλ Νικόλας Χρηστάκης έχει προβλέψει ότι μετά την πανδημία θα ζούμε σε έναν σεξουαλικά αυθόρμητο, ακόρεστο και ανενδοίαστο κόσμο. Οι άνθρωποι θα αναζητούν περισσότερο και όχι κατ’ ανάγκη ποιοτικότερο σεξ και μάλιστα με περισσότερους από έναν συντρόφους. Οι ερευνητές του Κίνσεϊ, αν και θεωρούν πως η μονογαμία θα φθίνει σε ευθεία αναλογία με τον κορωνοϊό -πιστεύουν πως η αποδόμηση της κοινωνικής επινόησης είχε ξεκινήσει προ πολλού, όμως ο COVID-19 ήρθε να επισπεύσει την ισοπέδωσή της-, επισημαίνουν πως μετά την πανδημία ο κόσμος θα είναι χωρισμένος στα δύο: σε εκείνους που θα επιστρέψουν στην αληθινή ζωή με απενεχοποιημένα τα σεξουαλικά ορμέμφυτά τους και σε αυτούς που θα εξακολουθήσουν να σχετίζονται μέσα από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τους.

Οι digisexuals, δηλαδή οι άνθρωποι που δεν θα μπορούν να αποσυνδέσουν τη σεξουαλική ζωή τους από την ψηφιακή διαμεσολάβηση, είναι το μέλλον. Ή τουλάχιστον ένα μέρος του. Η Μπριόνι Κόουλ, δημιουργός του διάσημου βραβευμένου podcast «Future of Sex» και αυθεντία στον κλάδο του sextech, προβλέπει ότι μέχρι το 2024 καθένας θα μπορεί να ικανοποιεί τις σεξουαλικές φαντασιώσεις του σε απολύτως ρεαλιστικούς ψηφιακούς κόσμους, υποδυόμενος μάλιστα όποιον ρόλο επιθυμεί. Σαν να συμμετέχει σε ένα online video game αποκλειστικά για ενήλικες.

Σύμφωνα με την Κόουλ, έως το 2045 ένας στους δέκα ενήλικες θα έχει σεξουαλική επαφή με κάποιο ανθρωποειδές sex robot, το οποίο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αλλά και της εικονικής πραγματικότητας θα μπορεί να είναι εικόνα και ομοίωση οποιουδήποτε ανθρώπινου αντικειμένου του πόθου - από κάποιον αξεπέραστο πρώην εραστή μέχρι τη στάρλετ της διπλανής πόρτας. Αυτό που σήμερα μοιάζει δυστοπικό στο όχι μακρινό μέλλον θα είναι -για κάποιους- λυτρωτικό.

https://www.protothema.gr/