Ο άνδρας που λάτρευε το ουίσκι - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Ο άνδρας που λάτρευε το ουίσκι


 «Ποτέ να μην καθυστερείς να φιλήσεις ένα όμορφο κορίτσι ή να ανοίξεις ένα μπουκάλι ουίσκι»

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή ενός άντρα που το να πίνει ουίσκι γίνεται κάτι παραπάνω από μια απλή διαδικασία. Όταν βρεθείς ενώπιον ενός σπάνιου αποστάγματος οφείλεις να ξέρεις πώς να το απολαύσεις με τον σωστό τρόπο. Άλλωστε είναι θέμα γεύσης. Πώς όμως θα εκπαιδεύσεις την γευστική σου παλέτα ώστε να βιώσεις την απόλυτη εμπειρία; Χρειάζονται απλά δυο βήματα: α) Να προμηθευτείς ένα καλό μπουκάλι ουίσκι και β) να το πιεις στο Neat Ultimate Spirit Glass.
Το The Macallan θεωρείται δικαίως ένα από τα κορυφαία malt whisky στον κόσμο και για να είμαι ξεκάθαρος εγώ προσωπικά το θεωρώ ένα από τα τρία πιο αγαπημένα μου. Το είχα γνωρίσει πριν καμιά εικοσαριά χρόνια ως ένα πληθωρικό, πλουσιότατο και στρογγυλό ουίσκι που παλαίωνε σε βαρέλια όπου είχε παλαιώσει πριν Sherry.
Μπορεί πολλοί να υποστηρίζαμε ότι το παλιότερο δεν σημαίνει και καλύτερο, όμως το επικοινωνιακό χαρτί των 12, 18, 25 και βάλε χρόνων είναι πολύ ισχυρό για να μετρήσει η φωνή κάποιων ειδικών που λένε ότι δεν είναι απαραίτητο ένα ουίσκι 25 ή 30 ετών να είναι καλύτερο από ένα –της ίδιας μάρκας- 18 ετών… πολύ απλά γιατί μπορεί το απόσταγμα να μην αντέχει τόσα χρόνια επαφής με το ξύλο. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία.

«Το ουίσκι, είναι σαν τις όμορφες γυναίκες, απαιτούν εκτίμηση. Πρώτα χαζεύεις, μετά δοκιμάζεις»

Σην Σκωτία το λένε whisky, στην Ιρλανδία whiskey και στις υπόλοιπες χώρες που το παράγουν διαλέγουν ποια από τις δύο ονομασίες θα χρησιμοποιήσουν. Είτε έχει e είτε δεν έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι ανάμεσα σε όλα τα είδη whisky η Σκωτία με το scotch της έχει την μεγαλύτερη παράδοση και ιστορία. Βασικά έχει αφήσει την δική της σφραγίδα σε όλα τα αποστάγματα και έχει καταφέρει να κάνει συνώνυμο της λέξης whisky την λέξη scotch.
Πραγματικά, τα χρόνια που ασχολούμαι με το ουίσκι έχουν υπάρξει ετικέτες, που έχουν καταφέρει να με συναρπάσουν και μου έχουν χαρίσει στιγμές που κανένα άλλο απόσταγμα δεν μου έχει χαρίσει, όμως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αυτό θα πρέπει να αποτελεί απαράβατο κανόνα για όλους. Το ουίσκι δεν είναι εφήμερος έρωτας αλλά μακροχρόνια αγάπη. Μόνο αν σεβόμαστε και γνωρίσουμε αυτό που πίνουμε μπορούμε πραγματικά να το απολαύσουμε. Επιτρέψτε μου να δανειστώ και μια φράση από  "Το μικρό Πρίγκιπα του Antoine de Saint-Exupéry ‘’. Είναι ο χρόνος που έχεις ξοδέψει για το τριαντάφυλλό σου, που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό.’’
Το ουίσκι φτιάχτηκε για να περνάμε καλά και να ερχόμαστε λίγο πιο κοντά. Κατά τη ταπεινή μου άποψη, είναι ίσως ο ιδανικότερος καταλύτης για να δημιουργεί παρέες και εκεί βρίσκεται όλη η ουσία του.
Το ουίσκι πρέπει να ενισχύει την προσωπικότητά σου και να ταιριάζει με αυτήν. Το αγαπημένο σου ουίσκι πρέπει να έχει μια ιστορία από πίσω του. Ακόμη κι αν αυτή, ειναι πολύ απλή. Κάθε ουίσκι, είναι και ένα μικρό κομμάτι ιστορίας, στην οποία έχεις βρει κάτι που σε συγκίνησε ή σε γοήτευσε και αυτό έπαιξε το ρόλο του στο να επιλέξεις το συγκεκριμένο brand. Κι όταν το βρεις, κανείς δεν θα σε εμποδίσει να φτιάξεις κι εσύ τις δικές σου ιστορίες με αυτό. Κάποιες στιγμές το αγαπημένο σου ουίσκι μπορεί να παίξει τον ρόλο του αξεσουάρ, όπως φοράς ένα καλό ρολόι για παράδειγμα.

«Δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει το ουίσκι. Υπάρχουν άνθρωποι που απλώς δεν έχουν δοκιμάσει το κατάλληλο ουίσκι για αυτούς»

Ούτε που θυμάμαι πως έμπλεξα και αγάπησα το ουίσκι. Αν και ένας άνδρας έχει μυριάδες λόγους για να δικαιολογήσουν την λατρεία του για το Ουΐσκι και την αληθινή και ξεχωριστή γεύση ενός single malt. Είναι σαν να ανακαλύπτεις τον κόσμο από την αρχή. Και κάθε μεγάλη ανακάλυψη, δεν γίνεται ποτέ με παρέα. Την απολαμβάνεις μόνος σου. Θα μπορούσα πράγματι να σχολιάσω δεκάδες πράγματα σχετικά με την γεύση, την διαδικασία παραγωγής και τη μεγάλη συμβολή της ωρίμανσης των δρύινων βαρελιών, που δίνουν την κατεξοχήν γεύση στα καλά ουίσκι. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα για τους ειδικούς. Οχι για εμένα.
Η μεγάλη αλήθεια, η φιλοσοφία που ακολουθούσε το ουίσκι είναι πως κάποια πράγματα δημιουργήθηκαν στη ζωή για να συνοδεύουν εσένα αποκλειστικά. Είναι κάτι που δεν το καταλαβαίνεις εύκολα οταν εισαι νεαρός.
Γιατί είναι μία ηλικία που σπανίως καλείσαι να βγάλεις το ποτήρι, να ανοίξεις ένα καλό μπουκάλι ουίσκι και ενώ χάνεσαι στην γεύση του, να ανατρέξεις στα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή σου. Και είναι λογικό. Είναι η ηλικία τέτοια που δεν βοηθάει σε αυτή την ιεροτελεστία.
Αλλά μεγαλώνω, οπως μεγαλώνουμε ολοι μας. Και όσο μεγαλώνω και βιώνω όλο και περισσότερα πράγματα, νιώθω την ανάγκη να βάλω απέναντι από το τραπέζι τον εαυτό μου, σαν να είμαι ένας καλός φίλος και να πέσω στην περισυλλογή. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που υπάρχει το ουίσκι. Νομίζω.
Όπως ωριμάζει και το ξύλο στραγγίζει την γεύση του, έτσι ωριμάζει και ο ανδρας. Και αρχίζεις και εξετάζεις πράγματα, που μέχρι τότε δεν πρόσεχες στα ποτά. Την γεμάτη και χαρακτηριστική γεύση. Τις μικρές γουλιές που δεν χρειάζονται 5 τόνους πάγο. Μόλις λίγες σταγόνες νερό και αυτές μόνο αν είναι απαραίτητο. Και σιγά-σιγά, γουλιά-γουλιά, αντιλαμβάνεσαι πως το ουίσκι μπορεί να είναι αυστηρά για άντρες, αλλά σχεδιάστηκε και για εκείνους τους πιτσιρικάδες που είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα. Από την ανέμελη και χωρίς πλάνο εφηβεία, στην σκληρή πραγματικότητα της ενήλικης ζωής.
Το καλό ουίσκι δεν λέει ψέματα. Δεν χαϊδεύει αυτιά. Δεν υποστηρίζει την χαρισάμενη ζωή, αλλά την ζωή με τα πάντα της. Τα καλά και τα άσχημα. Τις χαρές και τις λύπες. Τα χαμόγελα και τα δάκρυα. Αυτό είναι το ουίσκι. Η αλήθεια που ξεκινάς να γνωρίζεις.
Το καλό ουίσκι πίνεται σκέτο. Αραιώνεται μόλις με μερικές σταγόνες νερό και τις περισσότερες φορές, σε καλά μπουκάλια, υπάρχει νερό από συγκεκριμένη πηγή για να το αραιώσεις. Δύσκολο αν το πίνεις σπίτι, εύκολο αν είσαι σε ψαγμένο whiskey bar.
Όσο περισσότερο πίνεις το ουίσκι, τόσο καλύτερα ξεχωρίζεις και καταλαβαίνεις την γεύση και τα αρώματα του. Και ανδρες με εμπειρία, μπορούν να καθοδηγήσουν σωστά τον κάθε ένα που θέλει να μπει στον κόσμο του ουίσκι.
Μέσα σε όλες τις δυσκολίες της καθημερινότητας, χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου. Και ένα ποτήρι με καλό ουίσκι, είναι ο κατάλληλος φίλος που μπορεί να σε συνοδεύσει στις ώριμες σκέψεις σου. Χωρίς να σου πει ψέματα.

Single malt ή blended, το whisky έχει περάσει ιερές στιγμές μέσα σε βαρέλια πριν ξεμυτίσει στο ποτήρι σου. Κάποιοι θα σου πουν να το απολαύσεις σκέτο, άλλοι με λίγο νερό, άλλοι με πάγο κι άλλοι με κάποιο αναψυκτικό ή σε κοκτέιλ. Ζήτημα καθαρά προσωπικό το πώς θες εσύ να βρεθεί στο ποτήρι σου και από τι να συνοδεύεται.
Ο κόσμος του whisky είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον κόσμος που δεν σταματάει να γυρίζει ποτέ. Τουλάχιστον όχι όσο θέλουμε να έχουμε ένα καλό whisky στο ποτήρι μας. Και κάτι τελευταίο: Μην εμπιστεύεσαι «γνώστες» και «ειδικούς» παρά μόνο τις αισθήσεις σου και το προσωπικό σου γούστο.

Τα single malts

Ποτό που αξίζει να το σεβαστείς. Να διαλέξεις μια κρυστάλλινη φιάλη να το βάλεις μέσα και να το σερβίρεις με το σταγονόμετρο. Να μην τολμήσεις να το μπλέξεις με άλλα ποτά και αναψυκτικά. Μόνο λίγο νερό θα σου πρότεινα εγώ για να μειωθεί λίγο το αλκοόλ και να βγουν τα υπέροχα φυσικά αρώματα που κάθε single malt κρύβει μέσα του. Ένα αποστακτήριο, ένα σιτηρό, ένα whisky. Τόσο υπέροχη είναι η αναλογία των single malt. Αυτή τη μοναδικότητα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου σε κάθε μικρή γουλιά που θα ξενίζει τη γλώσσα σου. Η συντριπτική πλειοψηφία των malt whisky δημιουργούνται από βύνη κριθαριού.

Τα blended

Τα αγαπημένα του Έλληνα μιας και τα καταναλώνει μετά μανίας εδώ και μερικές δεκαετίες. Θυμάμαι ακόμα τον Master Distiller του Chivas να ευχαριστεί τους Έλληνες δημοσιογράφους για την αγάπη που δείχνει η χώρα μας στα blended whiskies. Πολλοί κάνουν το λάθος να απαξιώνουν τα blended επειδή ακριβώς δεν έχουν την μοναδικότητα των single malts. Τι κακό όμως θα μπορούσε να έχει η υπέροχη μυσταγωγία του να μπλέκεις μερικά από τα πλέον μοναδικά και ποιοτικά malts για να δημιουργήσεις ένα ποτό; Κανένα κακό, όπως θα έχει γνωρίσει κι εσύ ήδη στο ποτήρι σου. Το αν θα επιλέξεις ένα blend από minimum 12ετή malts ή ένα πιο ακριβό blend από minimum 18ετή ή 25ετή malts είναι θέμα δικό σου και της τσέπης σου. Όπως θα έλεγε και ο George Bernard Shaw αν το ηλιοβασίλεμα μπορούσε να χωρέσει μέσα σε ένα ποτήρι τότε θα ήταν σίγουρα ουίσκι. Και δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο να διαφωνείς μαζί του.

«Η ελαφριά μουσική που ακούγεται όταν το ουίσκι πέφτει στο ποτήρι είναι μια ευχάριστη μελωδία»