Αυτό είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα των ανδρών - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Αυτό είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα των ανδρών

Η πρώιμη εκσπερμάτιση είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα. Εκτιμάται ότι το 35-40% των ανδρών που αναζητούν βοήθεια για σεξουαλικές διαταραχές αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η εκσπερμάτιση αποτελεί ένα αντανακλαστικό που δεν μπορεί να ελεγχθεί, καθώς από τη στιγμή που θα «ενεργοποιηθεί», δεν μπορεί να ανασταλεί. 
Η πρώιμη εκσπερμάτιση μπορεί να παρουσιαστεί στους άνδρες κάθε ηλικίας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Η συγκεκριμένη διαταραχή έχει παρατηρηθεί τόσο σε άνδρες που δεν έχουν κανένα ψυχολογικό πρόβλημα, όσο και σε εκείνους που βιώνουν έντονο στρες.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι ασυνήθιστο για έναν άνδρα να παρουσιάσει περιστασιακά πρόωρη εκσπερμάτιση. Εάν, λόγου χάρη, είχε προηγηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής ή εάν βρίσκεται με μια καινούργια σύντροφο, δεν είναι ασυνήθιστο να χάσει τον έλεγχο. Ωστόσο, ο άνδρας ξεπερνά σχετικά γρήγορα αυτά τα επεισόδια πρόωρης εκσπερμάτισης και σύντομα ανακτά τον έλεγχο της σεξουαλικής του λειτουργίας.

Πότε υπάρχει πρόβλημα

Δεν είναι και τόσο εύκολο να διευκρινιστεί πότε υπάρχει πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης, εκτός ίσως από τις ακραίες περιπτώσεις όπου ο άνδρας εκσπερματίζει συστηματικά προτού καν πλησιάσει ή διεισδύσει στον κόλπο της γυναίκας. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η έννοια του «πρόωρου» εξαρτάται από τις προσδοκίες τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας.

Ένας άνδρας π.χ. μπορεί να προβληματίζεται επειδή φτάνει σε οργασμό ένα λεπτό μετά την διείσδυση, ενώ κάποιος άλλος να θεωρεί ότι 10 λεπτά συνουσίας είναι λίγα. Κατά συνέπεια το χρονικό διάστημα στο οποίο ο άνδρας μπορεί να καθυστερήσει την εκσπερμάτιση δεν είναι το κύριο κριτήριο για τη διάγνωση της διαταραχής. Πολύ πιο σημαντικό είναι το κατά πόσο ο χρόνος αυτός επαρκεί για την αμοιβαία ικανοποίηση των δυο συντρόφων. Η διαταραχή θεωρείται ότι υφίσταται όταν ο άνδρας δεν μπορεί να ελέγξει το αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης τουλάχιστον στο 50% των επαφών με τη σύντροφό του, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ενόχληση και προβληματισμός μεταξύ των συντρόφων.