Μάλιστα, επισημαίνουν οι ερευνητές, η αυτόματη μεταστροφή τους σε πιο αρνητικές και απαισιόδοξες διαθέσεις δεν προϋπέθετε την εσκεμμένη αναζήτηση κάποιου νέου με δυσάρεστο περιεχόμενο αλλά αρκούσε να έρθουν τυχαία αντιμέτωποι με αυτά κατά την περιήγησή τους.
«Αρκούν μόλις δύο λεπτά έκθεσης σε αρνητικές ειδήσεις για τον κορωνοϊό για να βιώσουμε τις συνέπειες. Δεδομένου ότι πολλοί σπαταλούν πέντε έως δέκα λεπτά καθημερινά στην ειδησεογραφία για την COVID-19, μπορούμε να προβούμε σε μια πρόχειρη εκτίμηση του συναισθηματικού κόστους αυτής της συνήθειας», ανέφεραν οι ερευνητές.
Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να ανατραπούν!
Η μελέτη έδειξε ότι… φρένο στην επικείμενη κακή διάθεση έβαζαν αναρτήσεις που πρόβαλλαν πράξεις καλοσύνης. «Θα ήταν καλό να λάβουμε σοβαρά υπ΄όψιν μας αυτές τις επιδράσεις και να εξετάζουμε σοβαρά κάθε φορά αν η περιήγηση στη δυσάρεστη επικαιρότητα θα πρέπει να εξισορροπείται με μια βόλτα σε ειδήσεις γεμάτες καλοσύνη», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια και ψυχολόγος Δρ Kathryn Buchana.