Και ομως τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Και ομως τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία

«Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία», λένε. Πολλοί λενε πώς ευτυχισμένο δεν μπορούν να σε κάνουν τα υλικά αγαθά ή ένα πορτοφόλι γεμάτο 100ευρα, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσεις. 

Η (εν μέρει) κατάρριψη του κλισέ

«Τα χρήματα μπορούν τελικά να αγοράσουν την ευτυχία υπό προϋποθέσεις. Εξαρτάται δηλαδή πού επιλέγεις να τα ξοδεύεις», ισχυρίζεται μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, τονίζοντας ότι ξοδεύοντας χρήματα για να αγοράσεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σου και για τα αγαπημένα σου πρόσωπα κερδίζεις την ευτυχία σου.  

 Η έρευνα αναλυτικότερα

Ερευνητές ζήτησαν από 6.000 ενήλικες -άντρες και γυναίκες- από ΗΠΑ, Δανία, Καναδά και Ολλανδία να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσα χρήματα διαθέτουν το μήνα για να εξασφαλίσουν ελεύθερο χρόνο, πόσο ευτυχισμένοι είναι με τη ζωή τους εν γένει και τι τους προκαλεί άγχος. Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες που απάντησαν ότι ξοδεύουν λεφτά προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό χρόνο δήλωναν πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Dr Ashley Whillans, επίκουρη καθηγήτρια στο Harvard Business School: «Οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν μια καθαρίστρια ή πληρώνουν το παιδί του γείτονα για να κουρέψει το γκαζόν, μπορεί να αισθάνονται ότι είναι τεμπέληδες. Αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι, το να εξασφαλίζουν χρόνο, τους κάνει όσο ευτυχισμένους θα ήταν, αν είχαν περισσότερα χρήματα». Όπως σημειώνει η ίδια, «το άγχος που προκαλεί η έλλειψη χρόνου συνδέεται με λιγότερη ευεξία και συμβάλλει στο άγχος και στην αϋπνία». 


Το συμπέρασμα

Το να ξοδεύεις χρήματα για να αποκτήσεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για παράδειγμα να πληρώσεις μια οικιακή βοηθό για να σου κάνει τις δουλειές του σπιτιού, σε κάνει πιο ευτυχισμένο. Από την άλλη, το να ξοδεύεις χρήματα για να αγοράζεις υλικά αγαθά, σου προσφέρει ένα προσωρινό αίσθημα ικανοποίησης.