«Ζάρια με τον θάνατο». Το πρώτο μέρος μιας πολλά υποσχόμενης τριλογίας για την αυτοκρατορία της σιωπής - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

«Ζάρια με τον θάνατο». Το πρώτο μέρος μιας πολλά υποσχόμενης τριλογίας για την αυτοκρατορία της σιωπής

«Ο πλέον διαβόητος εκτελεστής της Greek Mafia αφηγείται». Η εισαγωγή του βιβλίου «Ζάρια με τον Θάνατο» σε κάνει σίγουρα να θέλεις να διαβάσεις τη συνέχεια, ακόμη κι αν ο συγγραφέας του, δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηιωαννίδης, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «τα γεγονότα του βιβλίου ανήκουν στη σφαίρα της μυθοπλασίας», ζητώντας από τους αναγνώστες να μην αναζητήσουν τυχόν ομοιότητες με υπαρκτά πρόσωπα. Τα «Ζάρια» έχουν ό,τι ο Γιάννης αγαπά. Μυστήριο, μπίζνες, στυλ, ιστορίες νονών και ανθρώπων της νύχτας, ακόμη και την αγαπημένη του Πόλη, η οποία φιλοξενεί μια από τις ηρωίδες του, την ελληνοτουρκάλα Ναζλί. Ίσως, βέβαια, να λείπει το αθλητικό ρεπορτάζ το οποίο αποτέλεσε επί χρόνια τη μεγάλη του αγάπη αλλά αυτό το «χόρτασε» και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς του, μέσω της Δημοτικής Τηλεόρασης (TV100) στην οποία εργάζεται από το 1997.
Ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης παρουσιάζει το πρώτο μέρος της τριλογίας «Ζάρια με το θάνατο». Μιας ιστορίας «για την ιερή ανδρική φιλία και τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν».
Δεν είναι ασυνήθιστο δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ να μετατρέπονται και σε συγγραφείς βιβλίων. Ωστόσο είναι σχετικά ασυνήθιστο να γίνονται συγγραφείς όχι αθλητικού περιεχομένου εκδόσεων, αλλά αντίστροφα μυθιστοριογράφοι της αστυνομικής μυθοπλασίας. Αυτή την επιλογή έκανε και ο Θεσσαλονικέας αθλητικός συντάκτης Γιάννης Χατζηϊωαννίδης, επί 27 χρόνια παρουσιαστής αθλητικών ειδήσεων στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης όπως και στο αντίστοιχο Δημοτικό Ραδιόφωνο FM 100. Όχι βέβαια πως σταμάτησε την πλούσια δημοσιογραφική διαδρομή του, αλλά παρενθετικά έβαλε στην καθημερινή δραστηριότητα του και την συγγραφή μιας αστυνομικής τριλογίας, το πρώτο βιβλίο της οποίας ήδη κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία με τίτλο «Ζάρια με τον θάνατο».
Το θέμα του βιβλίου πραγματεύεται μια ιστορία με διαχρονικής σημασίας ζητήματα, όπως η δύναμη του χρήματος, η αγάπη για την οικογένεια, η δίψα για εκδίκηση, η προδοσία, η διαφθορά, και γενικά τις πιο σκοτεινές πλευρές του ανθρώπου. Μια ιστορία βγαλμένη κατευθείαν από έναν κόσμο βουτηγμένο στο αίμα, στην ασυδοσία, στην προδοσία και στην απληστία. Αλλά ο ίδιος αυτός κόσμος, είναι ένας κόσμος κανόνων και αφοσίωσης στις αρχές της «familias». Μια αφοσίωση που αδυνατεί να κατανοήσει ο περισσότερος κόσμος. Ο συγγραφέας αναφέρει σχετικά με το θέμα του: "Προτιμώ να μην αναζητήσει κανείς σας τυχόν ομοιότητες με πρόσωπα μέσα από την ιστορία μου. Γιατί απλά τίποτα από όσα θα διαβάσετε δεν συνέβη ποτέ. Τα γεγονότα και οι χαρακτήρες της ιστορίας μου ανήκουν στην σφαίρα της μυθοπλασίας. Όσο και αν μοιάζει τόσο αληθινή".

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο Γιάννης Χατζηϊωαννίδης αναφέρει: «Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας. Για αυτό θα σας εκμυστηρευτώ κάτι. Έγραψα μια ιστορία. Είναι αρκετά σκληρή και δεν έχει καλό τέλος. Βασικά δεν έχει καθόλου τέλος. Είναι μια ιστορία για την ιερή ανδρική φιλία και για τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Μια ιστορία γεμάτη στυλ, συμπεριφορά, σεβασμό, αφοσίωση, όραμα, μπίζνες, και κυρίως μαθήματα για φίλους και εχθρούς".

Ο δημοσιογράφος - συγγραφέας γεννήθηκε στην Παλαιοκώμη Σερρών την 1η Ιανουαρίου 1963 από Πόντιους- πρόσφυγες γονείς. Εργάστηκε από μικρός στον αθλητικό Τύπο της Θεσσαλονίκης και ο εγκλεισμός των πρόσφατων lockdown του έδωσε την ευκαιρία της αξιοποίησης του χρόνου αυτού με την συγγραφή του πρώτου βιβλίου του, το οποίο θα είναι ο προπομπός της τριλογίας που θα ολοκληρώσει το πόνημα του. Ο ίδιος συμπληρώνει: "Καθώς ο κορονοϊός μας έκλεισε στο σπίτι, ανατρέποντας τις ζωές μας, δημιούργησα μια ιστορία που πηγάζει από την "αυτοκρατορία της σιωπής". Τα αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος, οι υμνητές της τοκογλυφίας, κι ένας εκτελεστής που ακολουθεί κατά γράμμα τους παραδοσιακούς κανόνες της σιωπής, είναι ο άξονας πάνω στον οποίο έστησα αυτόν τον μύθο που περιλαμβάνει παιχνίδια εξουσίας ιστορίες δικαιοσύνης αλλά και εκδίκησης που ανοίγουν πληγές που δύσκολα επουλώνονται".

Η συνέχεια επί του αναγνωστηρίου.

«Το Ζάρια με τον θάνατο» κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας. Μπορείτε επίσης να το παραγγείλετε ηλεκτρονικά απο τον εκδοτικό οικό. 

https://dianiapublications.com/product/%ce%b6%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf-2/