50 χρόνια «Νονός»: Ο Ρόμπερτ Ντιβάλ για τον ρόλο του “Κονσιλιέρε” στο έπος του Κόπολα - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Τρίτη 12 Απριλίου 2022

50 χρόνια «Νονός»: Ο Ρόμπερτ Ντιβάλ για τον ρόλο του “Κονσιλιέρε” στο έπος του Κόπολα

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 ετών από την έξοδο του “Νονού” στους κινηματογράφους, ο 91χρονος πλέον Ρόμπερτ Ντιβάλ, ο οποίος υποδύθηκε εξαιρετικά τον δικηγόρο της Μαφίας στο κινηματογραφικό έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα, μίλησε για τη συνεργασία με τον σκηνοθέτη, την κληρονομιά του “Νονού”, και την διαφορά που έκανε η ταινία στην καριέρα του.
Ο Ντιβάλ, ο οποίος είναι γνωστός για την ικανότητά του να ενσαρκώνει πειστικά καθημερινούς ανθρώπους και έχει προταθεί επτά φορές για Όσκαρ – μία από τις οποίες του απέφερε το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο – είπε πως η ταινία του Κόπολα σήμαινε πολλά για αυτόν, ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι τόσο υπερήφανός για άλλες δουλειές του.
“Είμαι πολύ χαρούμενος”, είπε ο Ντιβάλ. “Έχω κάνει πολλά πράγματα που δεν ήταν τόσο σπουδαία, αλλά έπρεπε να πληρώσω το ενοίκιο. Ξέρεις, έπρεπε να πληρώσω το ενοίκιο. Πολλά ‘σκουπίδια’, αλλά το αντίθετο από αυτά ήταν ο “Νονός”. Εξαιρετική συνεργασία με τον Κόπολα, υπέροχη.”
Ο “Νονός” πιστεύεται ευρέως ότι είναι μια από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ. Δεν ήταν ένα “εύκολο ταξίδι”, δεδομένου ότι το στούντιο ήθελε μεγάλα ονόματα για την ταινία, αλλά ο Κόπολα εμπιστεύτηκε νεότερους, άγνωστους ηθοποιούς όπως ο Αλ Πατσίνο για τον χαρακτήρα του Μάικλ Κορλεόνε. Έτσι, όταν ρωτήθηκε ο Ντιβάλ να ήξερε πόσο επιτυχημένη θα ήταν η ταινία, αποκάλυψε ότι μπορούσε το αισθάνθηκε σε ένα μέρος της ταινίας. “Το μόνο που γνώριζα ήταν περίπου το ένα τρίτο της διαδρομής του “Νονού”, και πριν το καταλάβω, είχαμε κάτι ξεχωριστό. Και το ένιωσα μόνο δύο φορές, αλλά αποδείχτηκε αληθινό. Ο Κόπολα κέρδισε τον σεβασμό μου γιατί έπρεπε να δουλέψει. Σκεφτήκαμε ότι θα απολυόταν επειδή δούλευε υπό την πίεση του στούντιο, το οποίο ίσως είδε το αποτέλεσμα της ταινίας με διαφορετικό τρόπο από εκείνον. Αλλά το έκανε όπως ήθελε, και η ταινία αποδείχτηκε αυτό που ήθελε. Ήταν το αφεντικό.”
Η συνεργασία ωστόσο του Ντιβάλ με τον Κόπολα δεν περιορίστηκε μόνο στις ταινίες του “Νονού”, καθώς ο ηθοποιός ήταν ο αντισυνταγματάρχης Κίλγκορ στο πολεμικού έπος του σκηνοθέτη “Αποκάλυψη Τώρα”, που μπορεί να αγαπούσε “τη μυρωδιά του ναπάλμ το πρωί”, αλλά ήταν συμπονετικός με τους στρατιώτες του.

https://perpetual.gr/“Ήταν υπέροχος. Διατηρήσαμε τις σχέσεις μας για τα επόμενα χρόνια. Σε μερικές ταινίες που σκηνοθέτησα με βοήθησε στο μοντάζ· ήταν πολύ ‘ανοιχτό’ς και πολύ καλός σε αυτό . Ένας καλός τύπος για να συνεργαστείς, ήθελε να δει τι θα έκανες…” είπε ο Ντιβάλ.

Ο Ντιβάλ μίλησε επίσης και για τον συμπρωταγωνιστή του, Μάρλον Μπράντο, και παραδέχτηκε ότι συνήθιζε να μιλάει για αυτόν με τους συναδέλφους του Ντάστιν Χόφμαν και Τζιν Χάκμαν, οι οποίοι αναρωτιόντουσαν πόσο καλός ηθοποιός ήταν.


“Ο Μπράντο ήταν ο ‘Νονός’ για τους νέους ηθοποιούς”, είπε, και πρόσθεσε “Μιλούσα με έναν Άγγλο ηθοποιό που ήταν πολύ σεβαστός, και όταν ήρθε στη Νέα Υόρκη, παρακολούθησε το ‘Λεωφορείον ο Πόθος’ στο Μπρόντγουεϊ και ντράπηκε γιατί νόμιζε ότι ένας άνθρωπος που δούλευε backstage ανέβηκε στη σκηνή κατά λάθος. Ήταν τόσο φυσικός, αλλά ήταν ο Μπράντο.”

O Ντιβάλ είναι αναμφισβήτητα μέρος του αριστουργήματος του Κόπολα, και θα συνεχίσει να είναι ο αγαπημένος μας “Κονσιλιέρε”.