Τζέισον Μπορν: H κορυφαία τριλογία ταινιών, που γυρίστηκε ποτέ για τους μυστικούς πράκτορες της CIA - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Τζέισον Μπορν: H κορυφαία τριλογία ταινιών, που γυρίστηκε ποτέ για τους μυστικούς πράκτορες της CIA

Το 2002 ένας νέος μυστικός πράκτορας εμφανίστηκε στις μεγάλες οθόνες και μας έκανε να ξεχάσουμε για λίγο τον James Bond. Ο λόγος για τον Jason Bourne, ο οποίος μέσα από τα βιβλία του Robert Ludlum βρήκε το δρόμο προς το Hollywood και προς την επιτυχία. Ο Bourne είναι το αντίθετο του 007: μια καλοδουλεμένη φονική μηχανή, χωρίς αισθήματα, τρόπους, κομψότητα, στυλ και… μνήμη. Αυτό το τελευταίο είναι το μεγάλο του πρόβλημα και αυτό προσπαθεί να λύσει. Πώς βρέθηκε σε αυτήν τη θέση και γιατί ξαφνικά όλοι θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση; Και φυσικά, για να βρει την απάντηση, αφήνει βουνά με πτώματα πίσω του.

“Σ’ ένα καμπαρέ του Χονγκ Κονγκ, ένας άντρας επιθεωρεί ικανοποιημένος το μακελειό που έχει προκαλέσει. Ύστερα βουτάει το δάχτυλό του στο αίμα και γράφει στο πάτωμα ένα όνομα που ο κόσμος θέλει να ξεχάσει: Τζέισον Μπορν.” H κορυφαία τριλογία ταινιών, που γυρίστηκε ποτέ για τους μυστικούς πράκτορες της CIA. Είναι η ιστορία ενός εκτελεστή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που βρίσκει τη λύτρωση, βιώνει την απώλεια και τελικά εξιλεώνεται. 

Ένας νεαρός άντρας διασώζεται από ψαράδες της Μασσαλίας, έχοντας χάσει τη μνήμη του. Οι έρευνές του για να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα τον οδηγούν στη Ζυρίχη και στη συνέχεια στο Παρίσι. Στο κατόπι του είναι η CIA, που γνωρίζει ότι είναι πράκτοράς της, εντεταλμένος να επιτελέσει μια πολιτική δολοφονία. Κατορθώνει να επιβιώσει με δυο σφαίρες στην πλάτη και, όταν τελικά συνέρχεται από το κώμα, ο Τζέισον Μπορν συνειδητοποιεί πως έχει χάσει τελείως τη μνήμη του. Όμως, μετά από μια ακόμη απόπειρα δολοφονίας του, ο Μπορν συνειδητοποιεί πως κάποιοι τον θέλουν οπωσδήποτε νεκρό. Αποφασισμένος πια να βάλει στο στόχαστρό του αυτούς που τον… στοχεύουν, ο Μπορν δεν αργεί να ανακαλύψει πως διαθέτει και ο ίδιος φονικό ένστικτο. Και δεν πρόκειται να χαριστεί στους αντιπάλους του.

H κορυφαία τριλογία ταινιών, που γυρίστηκε ποτέ για τους μυστικούς πράκτορες της CIA, απέφερε στο Χόλιγουντ $945 εκατομμύρια στο παγκόσμιο box office. Εκπληκτικό το νούμερο. Δεν είναι Τζέιμς Μποντ που μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Είναι η ιστορία ενός κατατρεγμένου άντρα, ενός εκτελεστή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που βρίσκει τη λύτρωση, βιώνει την απώλεια και τελικά εξιλεώνεται. Το μόνο κακό της όλης ιστορίας είναι όπως ο Ρόμπερτ Λάντλαμ ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τον Τζεισον Μπόρν και δημιούργησε ίσως τον κορυφαίο πράκτορα , πέθανε τον Μάρτιο του 2001 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 74 ετών. Τρία χρόνια μετά η πρώτη ταινία του Τζέισον Μπόρν ( από τα βιβλία του Ρόμπερτ Λάντλαμ ) παιζόταν στους κινηματογράφους και ο Λάντλαμ δεν ήταν εν ζωή. 

Ο Matt Damon δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο του Bourne. Όχι άδικα, καθώς πριν από αυτό το φιλμ δεν είχε παίξει σε αντίστοιχη ταινία, ενώ και ο ίδιος λέει «δεν είμαι ακριβώς ο πρώτος ηθοποιός που σου έρχεται στο μυαλό όταν προσπαθείς να φανταστείς έναν υπερκατάσκοπο πέντε ηπείρων». Γι’ αυτό και ο Doug Liman αρχικά είχε πλησιάσει τους Brad Pitt, Russell Crowe και Sylvester Stallone για το ρόλο.

Ο Liman ήταν φανατικός αναγνώστης των βιβλίων του Bourne. Μάλιστα, όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έληξαν τα δικαιώματα των βιβλίων του Robert Ludlum που είχε η Warner Bros, ο Liman πήγε στο σπίτι του συγγραφέα προκειμένου να τον πείσει να κάνουν τον Bourne ταινία. Το πάθος του σκηνοθέτη με την κατασκοπεία δεν ήταν περίεργο, καθώς ο πατέρας του ήταν πράκτορας της NSA.