Αυτή ειναι η Mercedes-AMG SL43 των 2.000 κ.εκ. - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Αυτή ειναι η Mercedes-AMG SL43 των 2.000 κ.εκ.

Λένε πως κάποια πράγματα επιστρέφουν στη μόδα, έστω και αν πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια. Αυτό συνέβη και με την SL που υποδέχεται τετρακύλινδρο σύνολο έπειτα από έξι δεκαετίες, έστω βέβαια και αν η προοπτική είναι εντελώς διαφορετική. Η εποχή του dowsizing πέρασε, και εισερχόμαστε σε ακόμη πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την μείωση της εκπομπής CO2. Η νέα τάση αφήνει παντού το στίγμα της και έφθασε στο σημείο να επηρεάσει και το ιερό τοτέμ των πολύ-κύλινδρων κινητήρων όπως η Mercedes-Benz SL.
To γερμανικό roadster υποδέχεται με κάθε επισημότητα έναν πρωτοποριακό δίλιτρο βενζινοκινητήρα με τεχνολογία που προέρχεται από τη Formula 1. Όπως ισχυρίζεται η AMG (βρίσκεται πίσω από το τετρακύλινδρο σύνολο) το ηλεκτρικό turbo είναι κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί ξανά σε αυτοκίνητο παραγωγής. Πρόκειται για ένα “υβριδικό” στροβιλοσυμπιεστή καυσαερίων που έχει ενσωματωμένο στον άξονα του ένα ηλεκτρικό μοτεράκι και λειτουργεί περιστασιακά ανάλογα με τις συνθήκες.
Έτσι η τετρακύλινδη SL αποδίδει 381 ίππους (280 kW) και 480 Nm ροπής με το ήπια υβριδικό 48V σύστημα να προσθέτει ακόμη 14 ίππους. Το εντυπωσιακό τετραθέσιο (διάταξη 2+2) εφοδιάζεται με 9άρι αυτόματο κιβώτιο MCT και καταφέρνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 4,9 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα να… περιορίζεται στα 275 χλμ./ώρα. Η μικρή SL είναι αποκλειστικά πισωκίνητη και στις λειτουργίες slippery, comfort, sport, sport+ και individual έχει προστεθεί η λειτουργία race.
Από πλευράς κατανάλωσης φαίνεται πως οι τέσσερις κύλινδροι και η τεχνολογία e-turbo έφεραν αποτέλεσμα καθώς σύμφωνα με τον κύκλο WLTP απαιτούνται 8,9-9,4 λίτρα/100 χλμ. αριθμοί εξαιρετικοί για ένα τόσο ισχυρό roadster. Οι διαφορές οπτικά σε σχέση με τις «μεγαλύτερες» SL είναι ελάχιστες και αν προσέξει κανείς με προσοχή θα δει μονάχα στις στρογγυλές τετραπλές απολήξεις της εξάτμισης να έχουν πάρει τη θέση αυτών του ορθογώνιου σχήματος.
Αντίστοιχα οι βασικές της εκδόσεις ξεκινούν με 19άρηδες τροχούς και όχι με 20 ή 21 ίντσες όπως συμβαίνει με τις μεγάλες SL. Η πιο mainstream εκδοχή της όμορφης Mercedes θα έρθει στην Ευρώπη μέσα στο 2023, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η plug-in παραλλαγή με το όνομα SL 63 Performance.