Κλιματική Αλλαγή: Πώς επηρεάζει και τα Ω3 λιπαρά - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Κλιματική Αλλαγή: Πώς επηρεάζει και τα Ω3 λιπαρά

Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι ένα απαραίτητο λίπος που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του και θεωρείται ευρέως ως ένα «καλό» λίπος που συνδέει την κατανάλωση ψαριών με την υγεία της καρδιάς. Αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Σημαντικές επιπτώσεις, λοιπόν, στην ποιότητα των τροφίμων έχει η κλιματική αλλαγή πέρα από τις ήδη γνωστές επιπτώσεις. Η πρώτη έρευνα για τα λιπίδια του πλαγκτόν στους ωκεανούς προβλέπει τη μείωσή τους εξαιτίας της θερμοκρασίας, κυρίως σε ότι αφορά τα Ω3 λιπαρά οξέα. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία λιπαρών οξέων προβλέπεται πως αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο κλιματικών επιπτώσεων, η μείωση του βασικότερου Ω3 λιπαρού οξέος, του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (ΕΡΑ), μπορεί να φτάσει μέχρι και 25% στο πλαγκτόν. Συγκεκριμένα, η έρευνα επισημαίνει πως καθώς προχωρά η υπερθέρμανση του πλανήτη, θα παράγονται όλο και λιγότερα Ω3 λιπαρά οξέα από το πλαγκτόν στη βάση της τροφικής αλυσίδας, γεγονός που θα σημάνει λιγότερα Ω3 λιπαρά οξέα για τα ψάρια και τους ανθρώπους. Η έρευνα ανέλυσε 930 δείγματα λιπιδίων από τους ωκεανούς χρησιμοποιώντας μια ομοιόμορφη υψηλής ανάλυσης φασματομετρία μάζας, «αποκαλύπτοντας μέχρι τώρα άγνωστα χαρακτηριστικά πλαγκτονικών λιπιδίων των ωκεανών», που αποτελούν εκατοντάδες έως χιλιάδες είδη λιπιδίων σε ένα δείγμα, σύμφωνα με μια νέα εργασία με επικεφαλής συγγραφείς από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (WHOI).

«Εστιάζοντας σε δέκα μοριακά διαφορετικές κατηγορίες γλυκερολιπιδίων, εντοπίσαμε 1.151 διαφορετικά είδη λιπιδίων, διαπιστώνοντας ότι η απουσία κορεσμού στα λιπαρά οξέα (δηλ. ο αριθμός διπλών δεσμών άνθρακα προς άνθρακα) περιορίζεται σημαντικά από τη θερμοκρασία. Προβλέπουμε σημαντική μείωση του βασικού λιπαρού οξέος εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) τον επόμενο αιώνα, οι οποίες είναι πιθανό να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην αλιεία», αναφέρει η δημοσίευση, «τα λιπίδια των ωκεανών παγκοσμίως, δείχνουν μια εκτεταμένη σχέση μεταξύ θερμοκρασίας και έλλειψης κορεσμού των λιπιδίων», αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science.

Σε αυτή τη νέα έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα φάσματος μάζας πλαγκτονικών λιπιδίων από 146 τοποθεσίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια επτά ωκεανογραφικών ερευνητικών κρουαζιέρων από το 2013-2018. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρότι τα λιπίδια της πλαγκτονικής κοινότητας επηρεάζονται από πολυάριθμους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών, η εργασία αναφέρει «τη σχέση μεταξύ των λιπιδίων και αναμφισβήτητα τον πιο θεμελιώδη έλεγχο στη σύνθεσή τους: τη θερμοκρασία».  Οι ερευνητές εξέτασαν την κατάσταση κορεσμού για τις 10 κύριες κατηγορίες λιπιδίων με γλυκερίνη (δηλαδή γλυκερολιπίδια) και διαπίστωσαν ότι μεταξύ αυτών των κατηγοριών, «η θερμοκρασία είχε μεγάλη επιρροή στη δομή της σχετικής αφθονίας των ειδών λιπαρών οξέων». Τέλος, οι ερευνητές βρήκαν μια σαφή μετάβαση από είδη λιπιδίων με περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα σε ψυχρότερες θερμοκρασίες σε πλήρως κορεσμένα είδη στις πιο θερμές θερμοκρασίες.