«Μέγας Οίνος» Σκούρα. Ένας οίνος "Μέγας" όνομα και πράγμα. - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

«Μέγας Οίνος» Σκούρα. Ένας οίνος "Μέγας" όνομα και πράγμα.

Ο Μέγας Οίνος είναι το εμβληματικό κρασί του Κτήματος Σκούρα. Το κρασί αυτό σηματοδοτεί την αρχή της οινοποιητικής πορείας του Γιώργου Σκούρα. Ήταν το πρώτο κρασί που εμπνεύστηκε ταυτόχρονα με την ίδρυση του οινοποιείου το 1986! Ένα κρασί σταθμός όχι μόνο για το Κτήμα αλλά και για την ιστορία του ελληνικού κρασιού καθώς αποτελεί ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, πάντρεμα μίας Ελληνικής και μίας διεθνούς ποικιλίας. Από τότε έως και σήμερα το χαρμάνι αποτελείται από 80% Αγιωργίτικο και 20% Cabernet Sauvignon. 
Τα αμπέλια του βρίσκονται στις πλαγιές του ορεινού Γυμνού στη Νεμέα και στην ορεινή Κορινθία σε υψόμετρο 700μ. Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν το 1939. Το έδαφος είναι πετρώδες, αργιλοαμμώδες με λίγο ασβεστόλιθο. 
Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά αποσκοπώντας στην σωστή διαλογή στο αμπέλι και στη διασφάλιση μιας εξαιρετικής ποιότητας φρούτου. Στόχος μας: κάθε μια σοδειά που εμφιαλώνεται πρέπει να έχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, το κρασί δεν εμφιαλώνεται. Χαρακτηριστικό και μοναδικό παράδειγμα η χρονιά του 2009
Ο Μέγας Οίνος ωριμάζει σε καινούργια γαλλικά βαρέλια για 18 μήνες, εκ των οποίων για 4 μήνες το κρασί είναι σε επαφή με τις οινολάσπες του. Μετά την εμφιάλωση, παραμένει για 6 μήνες τουλάχιστον στο κελάρι του Κτήματος πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Είναι ένα κρασί με σημαντική δυνατότητα παλαίωσης, η οποία αγγίζει τα 20 χρόνια.
Τα αρχικά του χαρακτηριστικά είναι στην όψη έντονο βαθύ γκρενά με ανταύγειες μπλε χρώματος. Η μύτη έχει βάθος, συμπύκνωση, πολυπλοκότητα, αλλά και φινέτσα. Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων. Όπως σμέουρο και κεράσι , βατόμουρο και μύρτιλο μαζί με μπαχαρένιους χαρακτήρες, καπνό και νότες δέρματος. Στο στόμα είναι μεταξένιο μα ρωμαλέο με ευγενικές τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα, αναδεικνύονται τα αρώματα των κόκκινων και μαύρων φρούτων, γαρίφαλου, μαύρου πιπεριού και ένα άγγιγμα βοτάνων. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια με τεράστια πολυπλοκότητα. Στιβαρό ερυθρό κρασί παλαίωσης. Βασίζεται σε χαρμάνι που παντρεύει το πικάντικο σκέρτσο του Αγιωργίτικου με την αυστηρή δύναμη του Cabernet Sauvignon, στη ζεστή και βανιλάτη αγκαλιά του δρύινου βαρελιού που τα φιλοξένησε κατά την 20μηνη παλαίωσή του. Ποιοτική ετικέτα για μεγάλα φαγοπότια ή εκλεκτά κελάρια.