Πώς ένας απλός βοηθός πωλήσεων έγινε ο γκουρού του ουίσκι σε όλο τον κόσμο - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Πώς ένας απλός βοηθός πωλήσεων έγινε ο γκουρού του ουίσκι σε όλο τον κόσμο

Ξεκίνησε απολαμβάνοντας ένα ποτήρι ουίσκι κάθε βράδυ πλάι στο τζάκι του σπιτιού του και σήμερα είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες προσωπικότητες του σκωτσέζικου ποτού στην Αγγλία. Καμιά φορά μια αγαπημένη μικρή συνήθεια μπορεί να σε οδηγήσει σε απίθανα μονοπάτια, κάνοντας τη φήμη σου να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Αυτό ακριβώς συνέβη με τον Έντι Λάντλοου, έναν άνδρα που δούλευε ως βοηθός πωλήσεων σε μια εταιρεία με κάβες ποτών, ο οποίος μετέτρεψε μια μικρή καθημερινή ιεροτελεστία του σε μια απίθανη περιπέτεια στον κόσμο του σκωτσέζικου ουίσκι.

Ο Λάντλοου, λατρεύοντας τη γεύση, την αψάδα και τα αρώματα του ουίσκι, άρχισε να συλλέγει ποτά, να δοκιμάζει ετικέτες απ' όλον τον κόσμο, να ταξιδεύει στον ελεύθερο χρόνο του στα αποστακτήρια της Σκωτίας αναζητώντας απαντήσεις στα μυστικά του πιο διάσημου αλκοολούχου ποτού στον κόσμο. Αυτό το ερασιτεχνικό ταξίδι γευσιγνωσίας οδήγησε τον εν λόγω άνδρα να ιδρύσει τη λέσχη The Whisky Lounge, να κατακτήσει τον τιμητικό τίτλο Keeper of the Quaich από τη σκωτσέζικη κοινότητα που τιμά το ουίσκι και να φτάσει να γίνει διακεκριμένο μέλος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων.

Πώς ένας πωλητής έγινε ο μετρ του ουίσκι;

Ο Έντι Λάντλοου ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά σε μια μπυραρία και στη συνέχεια σε μια κάβα, αλλά, όπως συμβαίνει πάντα με τους παθιασμένους ανθρώπους, γρήγορα ξεχώρισε ως ερασιτέχνης γευσιγνώστης με ειδίκευση στο ουίσκι. Όταν αποφάσισε να ιδρύσει μαζί με τη γυναίκα του, για εκείνους και τους φίλους τους, μια μικρή prive λέσχη αφιερωμένη στο ουίσκι, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μόλις είχε κλείσει το «εισιτήριο» που θα έκανε το μεγαλύτερο όνειρό του πραγματικότητα. Η φήμη του Λάντλοου άρχισε να ξεπερνά τα σύνορα της τοπικής κοινωνίας στην οποία ζούσε και οι βραδιές με ουίσκι που έκανε για 10 με 15 φαν του αποστάγματος άρχισαν να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή τα events που διοργάνωνε στο Ηνωμένο Βασίλειο να γίνουν τόσο viral, που το 2018 προσείλκυσαν μέχρι και 35.000 επισκέπτες!
Όλη αυτή η εμπειρία του από τα αποστακτήρια, από τις ατελείωτες ώρες παραγωγής του ουίσκι, από τα εμφιαλωτήρια, η τεχνογνωσία που κατέκτησε για τις μηχανές απόσταξης, αλλά και για το savoir vivre του ποτού, συγκεντρώθηκαν σε ένα πολύτιμο βιβλίο που μυεί τον αναγνώστη στον κόσμο του ουίσκι: Το πολυτελές λεύκωμα «Ουίσκι - Ένα ταξίδι αυτογνωσίας» του Έντι Λάντλοου, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, με σύμβουλο έκδοσης τον bar consultant-driks editor Γιάννη Κοροβέση, αποτελεί το ιδανικό δώρο για τους λάτρεις του ποτού, αλλά και για όσους θέλουν να μυηθούν στην ιεροτελεστία του.