Το σπάνιο Omega Speedmaster του αστροναύτη Σκοτ Κάρπεντερ πωλείται για 1,5 εκατ. δολάρια - mensbook

mensbook

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας


Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Το σπάνιο Omega Speedmaster του αστροναύτη Σκοτ Κάρπεντερ πωλείται για 1,5 εκατ. δολάρια

Τα ρολόγια της Omega έχουν φιγουράρει στους καρπούς αρκετών ηρώων δράσης, συμπεριλαμβανομένου του James Bond, ωστόσο, οι αληθινοί ήρωες που φόρεσαν τα ρολόγια ως “εργαλεία” στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA, είναι ίσως οι πιο συναρπαστικοί “πρεσβευτές της μάρκας”, αν μπορείτε να τους πείτε έτσι.
Ένας από αυτούς ήταν ο πρωτοπόρος Αμερικανός αστροναύτης, Σκοτ Κάρπεντερ, το σπάνιο Omega Speedmaster 145.022-69 BA του οποίου πρόκειται να διατεθεί προς πώληση από την Wind Vintage. Ο Κάρπεντερ πραγματοποίησε την πρώτη και τελευταία του διαστημική πτήση στις 24 Μαΐου του 1962, κατά την οποία το διαστημόπλοιό του έκανε το γύρο της Γης τρεις φορές. Το 1959 ήταν ένας από τους επτά αστροναύτες που επιλέχθηκαν για την διαστημική ομάδα Mercury 7. Μια δεκαετία αργότερα, η Αμερική θα έστελνε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι και για να γιορτάσει αυτή την επική ιστορική στιγμή, η NASA διοργάνωσε ένα δείπνο εκτίμησης για ολόκληρο το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα στο Χιούστον. Για να τιμήσει τους καλεσμένους, η Omega δημιούργησε το πρώτο χρυσό Speedmaster Ref. 145.022 BA ως δώρο για τους αστροναύτες που παρέστησαν στην εκδήλωση.
Το ρολόι του Κάρπεντερ είναι το έκτο από τα 30 κομμάτια που κατασκευάστηκαν και διαθέτει το όνομά του, την αποστολή του στο διάστημα και το μήνυμα “to make man’s conquest of space with time, through time, on time” χαραγμένα στο πίσω μέρος της κάσας. Ο αστροναύτης έφυγε από την ζωή το 2013 και το ρολόι βγήκε αμέσως στην αγορά από ένα μέλος της οικογένειας του.
Σύμφωνα με τον Eric Wind, ιδιοκτήτη της Wind Vintage, αυτό το ρολόι είναι το «ιερό δισκοπότηρο» των Omega και υπάρχουν στοιχεία που το υποστηρίζουν. Μόλις πέρυσι, το αναμνηστικό χρυσό Speedmaster του αστροναύτη Γουόλτερ Σίρα πουλήθηκε σε δημοπρασία για 1.907.954 δολάρια, και προερχόταν από τον τον δεύτερο ο ιδιοκτήτη του, ο οποίος είχε αγοράσει το κομμάτι από την οικογένεια Σίρα.
Η τιμή του χρυσού Speedmaster του Κάρπεντερ ανέρχεται στα 1,5 εκατομμύρια δολάρια, και δεδομένου ότι το ιστορικό κομμάτι δεν δημοπρατείται, πιθανότατα δεν θα είναι διαθέσιμο για πολύ.

www. perpetual.gr